Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:51, 8. 4. 2020.

| Društvo

Dvoje umrlih iz Pirota, širi se kovid zona u niškom Kliničkom centru, leči se još 20 zaraženih

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
klinicki
Šire se kapaciteti; foto:V. K

Zato što raste broj zaraženih kovidom 19, smeštajni kapaciteti Kliničkog centra biće prošireni. U Nišu je od juče hospitalizovano 20 pacijenata, pa ih sada ima 88 na lečenju. U Srbiji su umrle još 4 osobe od korona virusa, od toga dve iz Pirota.

Kako navode iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje, u tom gradu je još dvoje preminulo od posledica korona virusa, pa je broj umrlih sada 4.

Prema podacima KC Niš, do danas u 15:30 hospitalizovano je 88 pacijenata, juče ih je bilo 68, a 17 pacijenata je i dalje u teškom stanju.

Svi pacijenti su pod 24-časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra. Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor - navode iz KC.

Predrag Kon iz Kriznog štaba naveo je da će Vojna bolnica u Nišu biti za građanstvo, a Klinički centar za obolele od korona virusa.

Cela nova zgrada Kliničkog centra postaje kovid bolnica. Vojna bolnica će biti za građanstvo. Infektolozi iz Vojne bolnice preći će u kovid bolnicu. Niš se brzo puni, to pokazuju podaci vezani za Čair - naveo je Kon.

U Čairu je 171 pacijent sa lakšim simptomima, 107 više nego juče. Prosečno bolničko lečenje od kovida traje 3 nedelje, pa se zato kapaciteti pune, a nedovoljno brzo prazne. Do sada su pacijenti sa težim simptomima u Nišu hospitalizovani na Infektivnoj klinici, Pulmologiji i u staroj zgradi Hirurgije.


Kon: Trenutno smo u maksimumu, važno da prođemo šestu nedelju

U Srbiji je poslednjih 24 sata testirano novih 1.135 ljudi, a pozitivno na korona virus bilo je njih 219. Umrla su 4 muškarca, a na respiratorima je njih 112, a hospitalizovano je 1.726 pacijenata sa kovidom 19.

Predrag Kon iz Kriznog štaba kaže da će ovaj maksimum trajati 6-10 dana, da je važno da prođe 6. nedelja, pa se onda može očekivati opadanje broja obolelih.

Trenutno se nalazimo u maksimumu. nema ni govora o ukidanju mera, to možemo da maštamo, to je u budućnosti. Možemo da predviđamo, da ne bi ljudi mislili da će ovo večno da traje. Maksimum će da traje 6-10 dana, da prođemo 6 medelju, pa se može očekivati opadanje tog broja. Sve mere se svode na smanjivanje bliskih kontakata. Potrebna je apsolutna zabrana kontakata - objasnio je Kon.

Naveo je i da ne želi da kaže da je optimista da ne bi došlo do opuštanja svih.

Podsetimo, uveden je i produžen policijski čas vikendom kako bi se smanjili kontakti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja sam

    12:21 // 9. 4. 2020.

    Nedo Bog da vam treba "neusluga" KC Nis.Sve dunster do dunstera , osim osoblja za higijenu i obezbedjenja .Igrom nesretnih okolnosti zasla sam im u sve pore . Najgora od svih klinika bila je infektivna.I svakom ko dobije uput za KC pomolim se.

    • Misko

      13:05 // 9. 4. 2020.

      A ti onda nemoj ici

  • Soliter

    00:00 // 9. 4. 2020.

    kapaciteti 3 pomenute zgrade su znatno veci od 88 kreveta,tako da se ne uklapa taj broj pacijenata.glupo je ako stvarno novi kc pretvore u kovid bolnicu,prvo zbog centralne ventilacije, a drugo zbog sala.pa sta ce biti ako zatreba, ne daj Boze,vise operacionih sala u istom momentu?zar nije bolje vojnu bolnicu pretvoriti u kovid bolnicu,a ne novi kc.

  • Poltron

    22:01 // 8. 4. 2020.

    Samo opušteno, kad ovo prodje, svi koji preteknu, dobijaju po 100€

    • Rajka

      11:12 // 9. 4. 2020.

      A ne...predomislili se. Daju vaucere u tom iznosu, iskljucivo za kupovinu domacih proizvoda! Da li ste stvarno mislili da ce da 100 evra?! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: