Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:25, 17. 9. 2019.

| Društvo

Dvojica Nišlija idu na Kembridž i Saseks, a znanje će potom iskoristiti u domovini

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
IMG-20190905-WA0023
Aleksandar i Petar dobitnici stipendije Britanske Vlade; foto: privatna arhiva

Nišlije Petar Pešić i Aleksandar Mihajlović će klupe Pravnog fakulteta u Nišu zameniti prestižnim britanskim univerzitetima Kembridž i Saseks. Pešić će master studije posvetiti investicionom pravu, dok se Mihajlović opredelio za ljudska prava, a obojica žele da stečena znanja i bogato iskustvo sa najboljih univerziteta u svetu prenesu u rodni grad.

San mnogih studenata je da uče na nekom prestižnom univerzitetu, a vrlo često su na listi želja i oni u Velikoj Britaniji. Dvojica Nišlija ostvarili su taj san, a prvi su stipendisti britanske Vlade posle 10-godišnje pauze.

Petru je želja da nakon studija bude advokat čiji fokus će biti pravo konkurencije, investiciono i IT pravo, te se odlučio i da to budu oblasti koje će izučavati na Kembridžu. Odabrao je 9-mesečni program na Kraljičinom koledžu, za koji kaže da je poznat po "Matematičkom mostu" i po tome što je Kraljica njegov patron, odnosno nešto poput ktitora. IMG-20190905-WA0028 Petar će studirati na Kembridžu investiciono pravo; foto: privatna arhiva

Glavni motiv za Pešića da baš njega izabere je želja da bude u društvu najboljih profesora i studenata širom sveta, ali i da napreduje i kao osoba i kao pravnik.

Ovo je ostvarenje snova i potvrda dosadašnjeg rada. Svako od nas kada ode je ambasador svog grada i svoje zemlje i to što ću na jednom od najprestižnijih Univerziteta na svetu predstavljati Niš i Srbiju čini ovaj uspeh još dragocenijim - ističe Pešić.

Njegov kolega Aleksandar je dosad učestvovao na brojnim programima i konferencijama u oblasti zaštite ljudskih prava, a pružao je besplatnu pravnu pomoć ljudima iz marginalizovanih društvenih grupa. Zato će svoje dalje usavršavanje posvetiti upravo ljudskim pravima i to na Univerzitetu Saseks u Brajtonu.

Ovaj koledž je izabrao jer je jedan od vodećih u Velikoj Britaniji kada je reč o programima iz oblasti koje njega interesuju, ističe, a presudili su i izuzetni profesori iz različitih država sveta.

69111725_1230035130513867_2863803473357438976_n Aleksandar će biti na Univerzitetu Saseks u Brajtonu i baviće se ljudskim pravima; foto: privatna arhiva Moj fokus će biti antidiskriminaciono pravo, pitanja vezana za bračnu jednakost i pravno prepoznavanje istopolnih partnerstava i istopolnih porodica. Ovo jesu praktična životna pitanja koja još nisu pravno regulisana u Srbiji, a ni u susednim državama, tako da će i meni lično biti profesionalni izazov da se bavim ovim temama. Velika Britanija ima izuzetno dobru pravnu regulativu i implementaciju pravnih propisa u ovoj oblasti, tako da će to biti odlična prilika za usavršavanje u ovoj oblasti prava - napominje Mihajlović.

Njih dvojica su dobitnici Chevening stipendije, koja ih obavezuje da stečena znanja kasnije iskoriste u domovini, a Mihajlović ističe da je za njega ovaj uspeh priznanje dosadašnjeg rada i zalaganja za ostvarivanje određenih vrednosti koje doprinose unapređenju položaja socijalno ugroženih grupa.

Pored izuzetnog akademskog uspeha koji sam ostvarivao tokom svog školovanja, uvek sam se trudio da kao student, a kasnije i tokom svog rada u advokaturi, budem društveno angažovan i koristan, što je izuzetno bitna osobina svakog dobitnika Chevening stipendije - dodaje Aleksandar.


Ništa bez stipendije

Da svoj san ne bi mogli da ostvare bez stipendije, koja pokriva školarinu, put i troškove života u Britaniji - ističu obojica, jer je studiranje na ovim svetski priznatim univerzitetima preskupo. Pojašnjavaju i kakva je procedura prijave i kako uopšte dobiti tu stipendiju. 69611065_10220816671712068_2434681101696892928_n Obojica ističu da svoj san ne bi ostvarili bez stipendije; foto: privatna arhiva

Da nije bilo Chevening stipendije Vlade Velike Britanije moje master studije ne bi bile moguće i na tome sam im zahvalan do neba. Sa druge strane, svi najprestižniji svetski univerziteti dobijaju hiljade prijava iz čitavog sveta. Oni žele što veći broj studenata iz različitih zemalja, ali tu se morate istaći kvalitetom prijave i postignutim rezultatima - priča Petar.

Aleksandar napominje da je proces apliciranja složen, bez obzira na to da li kandidat dolazi iz Niša, Beograda ili pak iz neke druge države. Zato je presudan kvalitet prijave, a postoji i manja otežavajuća okolnost za niške studente.

Kandidati koji dolaze iz Beograda često imaju više prilika za sticanje radnog iskustva u oblasti svog interesovanja u odnosu na mlade ljude u Nišu, tako da je potrebno malo više truda da pronađete mogućnosti za sebe i upotpunite svoju biografiju - dodaje Aleksandar.

Poziva sugrađane i sve zainteresovane kolege da apliciraju za ovu stipendiju do 5. novembra, a njegova poruka je da veruju u sebe i ostvarenje svojih želja.


Teme sa mastera žele da iskoriste za buduća zanimanja

Pred selidbu i put u Veliku Britaniju obojica imaju velika očekivanja, a ističu da su teme koje su izabrali za master studije upravo ono čime u budućnosti žele da se bave. Osim stručnog usavršavanja, očekuju i da osete "engleski način života", a Petar kaže da ga interesuje i aktuelna tranzicija Britanije iz članice EU u zemlju koja će biti van Unije.

Pešić kaže da će njegov primarni fokus biti na investicionom pravu, jer time želi da se bavi nakon završetka studija, a pojašnjava i zašto.

U Srbiji kao i širom sveta, pravo konkurencije, IT pravo, investiciono pravo je u usponu i pobuđuje sve veću pažnju. Svaki čovek treba biti zainteresovan na koji način se njihovi podaci koriste i gde se nalaze. Svaka firma vodi računa o svojoj konkurenciji, a svaki grad ili država o investicijama tako da mislim da su teme jako interesantne čak i za nivo razvoja u kome se mi nalazimo - pojašnjava Pešić.

Aleksandar takođe želi da se profesionalno bavi temama koje je odabrao da usavršava, a očekuje da će rezultati njegovog rada biti vidljivi u celoj Srbiji.

Petar Pešić je osnovne i master studije završio na Pravnom fakultetu, a tokom studiranja bio je deo pobedničke ekipe na Evropskom takmičenju u simulaciji suđenja pred pred Evropskim Sudom za ljudska prava u Strazburu 2014. godine, a 2016. je u Oksfordu nastupao na svetskom nadmetanju iz medijskog prava.

Aleksandar Mihajlović je takođe završio studije prava, a 2015. je proglašen za najboljeg diplomiranog studenta. Položio je pravosudni i advokatski ispit, a pored rada u advokaturi, učestvovao je na brojnim seminarima i konferencijama u oblasti zaštite ljudskih prava i pružao je besplatnu pravnu pomoć pripadnicima marginalizovanih društvenih grupa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena Stankovic

    00:15 // 22. 4. 2020.

    Moraju da se vrate jer nevladini neoliberalni sektor mora da ostvari svoje shut ideje, istopolne zajednice i privatizaciju javnih dobara. Sargarepa je uvek na stapu.
    "Njih dvojica su dobitnici Chevening stipendije, koja ih obavezuje da stečena znanja kasnije iskoriste u domovini..."

  • Englez

    21:37 // 17. 9. 2019.

    Ne vraćaj te se, to govorim iz svog iskustva. Ovde samo budale i kupljene diplome imaju prođu.

  • Zlobnik

    21:22 // 17. 9. 2019.

    Biće veći rodoljubi ako ostanu van Srbije! Ako se vrate , doživeće poniženje, nipodoštavanje, šikaniranje i šta sve ne od mnogih nepismenih, neobrazovanih, zavidnih,zlobnih ... itd.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: