Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 6. 2. 2020.

| Društvo

Dvorište Specijalne škole "Bubanj" izabrano za izgradnju vrtića na Paliluli

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
škola Bubanj
I dalje je lokacija dvorište, ali druge škole; foto: Škola Bubanj

Iako je prvobitna lokacija za izgradnju vrtića u niškoj Opštini Palilula bilo dvorište OŠ "Kralj Petar Prvi", roditelji i škola su se pobunili i izabrana je nova - ponovo dvorište škole, ali Specijalne sa domom učenika "Bubanj". Rokovi još nisu poznati, ali jeste da je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija i da bi u novom vrtiću u Nišu trebalo da bude mesta za oko 270 dece.

Opština Palilula u Nišu odabrana je na konkursu Ministarstva prosvete kao jedna od 50 u kojoj će se od zajma Svetske banke graditi vrtić. Odustalo se od plana da to bude u dvorištu škole "Kralj Petar Prvi". Dvorište je i dalje lokacija na kojoj se planira gradnja, ali ono u Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj".

U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) kažu da trenutno rade na realizaciji projekta izgradnje vrtića. vrtic Trebalo bi da bude mesta za 270 mališana; Foto: A. K.

Zemljište na kome se planira izgradnja ovog vrtića delom je u vlasništvu Grada Niša, a delom u svojini Republike Srbije. KLERP radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije, neophodne radi početka realizacije ovog projekta, kao i na pribavljanju potrebnih dozvola. Izgradnju ovog vrtića kompletno će finansirati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na ovaj način biće otvoreno još 270 mesta za mališane - kažu u KLERP-u.

Nije poznato kada bi vrtić trebalo da bude završen i da li će to biti ove godine. Ono što je poznato jeste da tek treba da se pripremi dokumentacija koja prethodi izradnji, pa oni koji učestvuju u projektu nisu govorili o rokovima.

Do sada je poznato da će za pripremu sve te dokumentacije biti potrebno 4,5 miliona dinara iz gradske kase. Koliko će sama izgradnja koštati nepoznato je, ali jeste da će Ministarstvo prosvete to platiti iz pozajmice Svetske banke.

U dokumentu koji je krajem decembra prošle godine usvojilo Gradsko veće piše i zašto je baš Opština Palilula izabrana da dobije obdanište.

Procena je napravljena na osnovu broja rođene dece na teritoriji grada odnosno opštine, broja dece koja su obuhvaćena programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja i broja dece koja su ostala na listi čekanja za upis. Na osnovu ovih kriterijuma Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS je izabralo opštinu Palilula za finansiranje izgradnje vrtića, obzirom da na teritoriji te opština trenutno 650 dece čeka na upis u vrtić - navodi se u obrazloženju.

Podsetimo, osim vrtića u dvorištu škole u Nišu se gradi novo mesto za mališane u Brzom Brodu, a ranije je najavljeno i da će dom u kome godinama živi izbeglička porodica u Novom Selu postati obdanište za oko 100 dece.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Normalan

    16:44 // 7. 2. 2020.

    Ne mogu da napisem sve sto mislim o normalnima... (draga minja)
    ima premalo karaktera i u ovom pravougaoniku, kao i medju sns botovima...

    Zasto podrzavate nesto o cemu ne znate nista,ili vrlo malo? Gde to vodi?

    Ne znam jel normalno ubaciti u krug od 20 metara decu od 6-15 god (osnovce) i decu od 2-5 god!?

    Pretio je taj precednik Palilule i represivnim merama, na svu srecu odustao je!
    to

  • Mara

    09:22 // 7. 2. 2020.

    Potpuno normalno

  • Ivannis

    05:16 // 7. 2. 2020.

    Ok je lokacija, podrzavam

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: