Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 15. 3. 2024.

| Društvo

Džedajski pokret pokrenuo inicijativu da Niš dobije Klub za mentalno zdravlje mladih

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Učiteljski dom
Klub bi trebalo da bude u Omladinskom centru; foto: Media i reform centar Niš

Mladi u Nišu nemaju prostor gde mogu da razgovaraju, razmenjuju ideje, govore o problemima koji ih muče, navode iz Džedajskog pokreta i zbog toga su pokrenuli inicijativu da u okviru budućeg Omladinskog centra bude otvoren Klub za mentalno zdravlje mladih. Ideja je da to ne bude “mesto za lečenje” već za podršku.

džedaji Pokrenuta inicijativa; foto: S. V. Istraživanje koje radi Džedajski pokret pokazuje da su mladi u Nišu “izgubljeni”, da nemaju odgovore na mnoga pitanja, ne nalaze svoju svrhu u školi, nedostaje im razumevanje u porodici i ne znaju u kom pravcu žele da idu i da se razvijaju, ističe Miloš Antić iz Džedajskog pokreta. Kako kaže, mladi imaju samo dva prostora - kuću i ulicu i zato su oni pokrenuli inicijativu da mladi dobiju novi prostor u Nišu.

U okviru projekta Omladinski centar pokrenuli smo inicijativu za osnivanje Kluba za mentalno zdravlje. Mladi nemaju svoj prostor gde mogu da artikulišu svoju energiju, gde mogu da filozofiraju, da se povezuju. Želimo da Omladinski centar bude prostor gde će mladi moći da se okupljaju i da to bude sigurno i bezbedno mesto za mlade - kaže Antić.

mladi Klub - mesto za podršku; foto: S. V. Načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Niš Čedomir Šagrić saglasan je da ne postoji mesto gde mladi mogu da učinite svoje mentalno zdravlje boljim i kvalitetnijim.

Kada govorimo o Klubu za mentalno zdravlje, govorimo o podršci koja je potrebna mladim osobama, ne samo u smislu lečenja već u smislu podrške da svoje zdravlje učinite boljim i kvalitetnijim. Dakle, klubovi za mentalno zdravlje ne bi bili mesta za lečenje, već za podršku mladima da svoje mentalno zdravlje ostvare u punom kapacitetu - ističe Šagrić.

Da su tribine i predavanja prevaziđeni i da ne pomažu mladima, istakao je Šagrić na okruglom stolu o izazovima, mogućnostima, prilikama i podršci mentalnom zdravlju mladih. Nakon razgovora sa mladima, stručnjaci su zaključili da je mladima potrebno da na mestima gde borave, gde se zabavljaju ili uče dobiju podršku, a takvo mesto će biti, najavljuju, Klub u Omladinskom centru.

Podsetimo, Omladinski centar nalaziće se u zgradi Učiteljskog doma i imaće različite sadržaje za mlade poput muzičke sobe, biblioteke i atelja, a biće i mesto za druženje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    15:10 // 16. 3. 2024.

    Da postoji porodica - lečenje ne bi bilo potrebno ! "Sila je s' vama" , umesto tatka i majku !

  • Milorad

    05:35 // 16. 3. 2024.

    Uzurpirali ste pravo UČITELJA, da raspolažu SVOJOM imovinom, da bi ste,kod mladog naraštaja, najosetljivijeg, "lečili" katastrofalne posledice stanja u društvu.

  • Dzoni

    23:00 // 15. 3. 2024.

    I treba da bude za lečenje, mladi nam propadaju po kockarnicama, kladionicama, ne vide budućnost, nema posla, nemaju ideju sta sa sobom danas kada se probude.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: