Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 19. 3. 2015.

| Društvo

Džunić: Voda u poplavljenim područjima nadolazi

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
novoselo1
Građani postavljaju daske da bi mogli da uđu u domove (foto: GO Palilula)

Iako u niškom Štabu za vanrednu situaciju tvrde da se voda povlači iz poplavljenih područja te nema potrebe uvesti vanrednu situaciju, u Gradskoj opštini Palilula kažu da voda zapravo nadolazi, a to potvrđuju i meštani.

Nakon odluke niškog Štaba za vanredne situacije da u poplavljenom delu Opštne Palilula ne uvodi vanredno stanje, zabrinuti meštani kažu da je situacija i dalje teška, da voda nadolazi, naročito s obzirom na to da je i noćas pala kiša. Takođe, kanalizacija se izlila, tako da se kroz poplavljena područja, kako kažu, širi nesnosan smrad “naročito ujutru i uveče”. Meštanka Novog sela Bojana Stošković Ivanović naglašava da su ljudi prepušteni sami sebi. 

Ako i izgleda da voda ne napreduje, to je samo zahvaljujući tome što petnaestak naših pumpi po ceo dan crpi vodu, a mi smo se ovih dana sami organizovali i skupljali novac za gorivo, niko drugi nam nije pomogao. Ipak, mi ne možemo sami da ispumpamo u potpunosti, voda ostaje i dalje, i neverovatno smrdi što od žabokrečine koja se pravi, što od fekalija koje plivaju po njoj. Očajni smo - kaže ona.

sastanak1 Meštani Novog sela, Belotinca i Međurova na sastanku sa Džunićem (foto: GO Palilula)Predstavnici meštana Novog sela, Donjeg i Gornjeg Međurova i Belotinca čije su kuće poplavljene, danas su održali hitan sastanak sa predsednikom Gradske opštine Palilula Bobanom Džunićem nakon izjave zamenika komandanta Štaba Žarka Rankovića koju su prenele "Narodne novine" da je “na osnovu struke” konstatovano da ne postoji osnova za dodatnim angažovanjem resursa, jer situacija nije alarmantna i voda se povlači iz dana u dan.

Džunić kaže da je “zabrinut” ovakvom odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije.

Da li je neko stručnjacima iz Štaba objasnio da voda iz objekata i ne sme da se ispumpava tim pumpama kao do sad, nego je potrebno da se to uradi posebnim tehničkim merama, jer postoji mogućnost urušenja objekata  - kaže Džunić.

poploava Više stotina hektara pod vodom (foto: GO Palilula)Ukoliko gradski Štab “ostane pri svome”, Džunić kaže da je na republičkim organima da preduzmu nešto. Kako tvrdi, ova Opština se obratila zvaničnim dopisima Ministarstvu poljoprivrede, Skupštinskom odboru za zaštitu životne sredine, i Vladi Republike.

Ako neko iz lokalnog Štaba proceni da nema potrebe za angažovanjem dodatnih resursa, onda treba da se angažuju resursi sa republičkog nivoa. Smatram da resursi nisu adekvatno angažovani sa nivoa grada, i ako Štab i dalje ne želi da proglasi vanrednu situaciju, onda Republika ima ingerencije da izvrši pritisak na lokalnu samoupravu da proglasi vanrednu situaciju i angažuje dodatnu mehanizaciju - kaže Džunić.

Podsetimo, stotinak kuća u jednom delu Novog sela je poplavljeno prethodnih dana izlivanjem podzemnih voda, a vode ima i u Radnoj zoni “Donje Međurovo”, kao i oko fabrika “Jura”, “Šinvon” i "LMB Soft".


Meštani: Gde je Perišić?

Ogorčeni stanovnici poplavljenih područja kažu i da je “sramota” da u ovim trenucima gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije još uvek obišao ugrožena područja.

Mi želimo da vidimo našeg gradonačelnika na licu mesta, da se on lično uveri u situaciju, a ne da mu neko prenosi situaciju sa terena. Nadamo se da ima pola sata u toku dana za svoje građane Opštine Palilula i pozivamo ga da lično dođe - kažu meštani.

Stanovnici Novog sela koji su bili na sastanku sa Džunićem, rekli su i da je Ranković samo jednom izašao na teren 11. marta i to su ga, kako kažu “presreli” kada je jednom mediju davao izjavu ispred restorana “Srećni ljudi” na ulazu u ovo mesto.

Maltene smo ga prisilili da dođe u poplavljeni deo i on je video šta se dešava, tako da nije istina to što je izjavio da zbog medijske hajke koja se vodi protiv njega on nije mogao da izađe na teren. Evo mi ćemo lično svojim kolima da odemo po njega, i da ga odvedemo u poplavljena područja, da vidi kakva je situacija i da voda zapravo nadolazi - kaže jedan stanovnik Novog sela.

oranice Poplavljene oranice mesecima upijaju zagađenu vodu (foto: GO Palilula)S obzirom na probleme, Opština Palilula je podnela zahev Institutu za javno zdravlje za uzorkovanje tla i vode iz Novog Sela, Gornjeg Međurova i Belotinca. Džunić upozorava da treba što pre ukloniti vodu kako bi se izvršila sanacija i asanacija terena, tako da dalje prolongiranje dodatno komplikuje situaciju i ugrožava bezbednost i zdravlje građana.

Pored toga što strahuju za zdravlje, meštani strahuju i za domove čiji su podrumi poplavljeni, ali i poljoprivredno zemljište koje već mesecima upija ustajalu i prljavu vodu. 

Oni upozoravaju i da će poljoprivredni proizvodi koji će izniknuti iz te zagađene zemlje, stići i na niške pijace.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Palilulac

    17:52 // 20. 3. 2015.

    Jadna nasa opstina i mi u njoj kad nas vodi ovaj predsednik koga niko ne sljivi i ne zeli da mu pomogne i izadje u susret i ako je clan SNS-a, stranke na vlasti. Toliko ga cene, postuju i uvazavaju.

  • CVETKO prvi

    16:48 // 20. 3. 2015.

    ISKOPAJTE NOVE ODVODNE KANALE ! POKUŠAJTE , TREBALO BI DA USPE ... VALJDA ... MOIŽDA... PITAJTE INŽENJERE , AKO IH IMA U STRUKTURAMA VLASTI ... AKO HOĆE DA RADE ?

  • Godjira

    10:27 // 20. 3. 2015.

    Prekini da izigravas dusebriznika i da glumis glavnu rolu u sitcom-u Feketic,smucili ste se vise ljudima.

    • CVETKO prvi

      01:00 // 21. 3. 2015.

      Ko je u pitanju ? Mi ili oni? Milioni-hiljada?
      Hiljada- miliona !
      LUPAM GLUPOSTI , OPROSTITE !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: