Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 20. 1. 2023.

| Društvo

Džunić o ekološkom protestu: "Niški Ćuta" vas je obmanuo, a Vučić je izvrgnut ruglu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
protest vazduh 6
Džunić odgovorio Stankoviću zbog protesta; foto: JV / Tamara Radovanović

Predsednik Skupštine Grada Niša Boban Džunić rekao je da je organizator nedavnog protesta odbornik Miodrag Stanković obmanuo ljude s obzirom da je već 6 godina predsednik Komisije za zaštitu životne sredine. Osporio je zamerke i zahteve organizatora, napomenuo da je Niš ovim "dobio svog Ćutu", a zasmetalo mu je i što su se okupljeni podrugivali predsedniku Vučiću koga takođe smatraju odgovornim.

Boban Džunić je rekao da upravo Stanković treba da odgovori na zahteve koje su želeli da predaju Skupštini Grada u noći protesta, a koje je Džunić, kako naglašava, sam zatražio već narednog dana. džunić Džunić pozvao Stankovića na odgovornost; foto: T. T.

Dragi sugrađani, vi koji ste bili i tražili odgovore na pitanja iz zahteva, ja vam stojim na raspolaganju, pružiću vam sve odgovore i činjenice, mislim da je tema za razgovor u Skupštini Grada, a lice koje treba da nam da odgovori na pitanja sa tog protesta je upravo organizator, niški Ćuta, Miodrag Stanković, predsednik Komisije za zaštitu životne sredine koji je za dva mandata inkasirao oko 2,5 miliona dinara - rekao je Džunić.

Kako je jedan od zahteva protesta bio da toplane sa uglja i mazuta pređu na gas ili se priključe na daljinsko grejanje, Džunić se pozvao na informacije iz JP Toplana, koja toplotnu enrgiju proizvodi u tri toplane i 15 kotlarnica. Tvrdi da se 96 odsto energije prozivodi iz gasa, 3,85 odsto iz mazuta, a samo 0,18 odsto iz uglja.

Sve tri toplane kao energent koriste gas, a ne ugalj. Ugalj se kao energent ne koristi u sistemu Toplane Niš, eto razbili smo još jednu neistinu koju je izneo gospodin Stanković. Takođe, za sve individualne objekte koji se priključuju, Toplana odobrava plaćanje priključaka, na 60 rata, radove izvodi besplatno, a Grad Niš subvencioniše i do 50% cene priključka - rekao je Džunić.

Na zahtev da se uvede besplatan gradski prevoz u vreme velikog zagađenja vazduha, kako bi se smanjio automobilski saobraćaj, kao i da se novim tenderom za gradski prevoz propiše da prevoz mogu obavljati samo autobusi koji koriste euro4 i euro5 gorivo, gas ili električni pogon, Džunić kaže da to nije moguće zbog novca koji je potreban. džunić zagađenje Razočaran zbog podrugivanja predsedniku; foto: T. T.

U javnom prevozu učestvuje 143 vozila, autobusi koji koriste euro6 sistem ukpno ih je 37, euro5 - 21, euro4 - 5, gas - 5, euro3 - 75, u prethodnoj godini na euro3 imali smo 91 vozilo, a sada 75. Jedan električan autobus koji traži Stanković košta oko 450.000 evra, puta 143 vozila to je oko 70 miliona evra, tome treba dodati i punjače na okretnicama, a pitanje je ko od prevoznika ima toliko takvih - poručio je Džunić.

Ističe da u jednom danu prevoz u Nišu košta oko 170 miliona dinara, zbog čega je pozvao Stankovića da organizuje Komisiju koja će dati inicijativu i predloge kako iz budžeta izdvojiti tu količinu novca za prevoz, uz provokaciju da se električni autobusi kreću na litijumske baterije.

Da li ti autobusi koriste litijumske baterije ili se možda i ti boriš protiv iskopavanja litijuma? Kakav apsurd - uputio je Džunić Stankoviću.

Kada je reč o pošumljavanju koje su okupljeni takođe tražili, Džunić kaže da je do 2020. godine ukupno zasađeno 6.335 sadnica, a da je posečeno 234. Ipak, koliko stabala je u poslednje dve godine posečeno, predsednik Skupštine nije rekao. protest vazduh 1 Različite poruke na protestu; foto: JV / Tamara Radovanović

Njemu je zasmetalo što je, kako kaže, predsednik Srbije bio izvrgnut ruglu, jer je na protestu ispred skupštine bila je postavljena statua predsednika Aleksandra Vučića, koja pokazuje da ljudi žive u zlatnom dobu, dok je pored nje stajala improvizovana niška deponija, kao i jedan transparent sa karikaturom Vučića.

Zbog toga što smatra da je upravo Stanković dužan da odgovori na sve ove zahteve kao predsednik Komisije koja je deo skupštinskog radnog tela, Džunić mu je naložio da već naredne nedelje, u sredu, 25. januara, zakaže i održi sednicu zaštite životne sredine, a ukoliko Stanković to ne učini, predsednik Skupštine kaže da će je on sazvati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • радивоје миленковић

    18:35 // 22. 1. 2023.

    За сада ми је све јасно: 1. ко коме треба да одговара - председник СГ нишком Ћути, или обратно; рок-6 година; 2. од кога је нишки Ћута кеширао 2,5 мил. ради "продаје достојанства"; 3.како то да врли опозиционар "кадровира" поред живих СНС снага; 4. како се врши превоз и обрачун за нишки превоз; 5.ко копа литијум за нишке аутобусе; 6. шта ради Комисије за заштиту ж.с; 7.слање делегације у инострнс

  • Naissus

    17:16 // 22. 1. 2023.

    Eto sta alkohol napravi od coveka ....

  • Srećko

    10:06 // 21. 1. 2023.

    @Dragan - ma Dragane, doktor je mislio da samo jedan prevoznik (zna se koji), onaj omiljeni tenderaški, koji podmazuje levo i desno,dobija godišnje 170 miliona. To uopšte nije mnogo, obzirom da mora pokriti troškove podmazivanja koji uopšte nisu mali, gde se kupuju stanovi po Grčkoj, Crnoj Gori itd, džipovi, apartmani po Kopu, Zlatiboru itd.. Bitno je da ovi što bi trebali to "odrađivati" spavaju.

    • Milanm977

      11:24 // 23. 1. 2023.

      I plus Iphone telefoni za odbornike i ostale...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: