Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 14. 9. 2022.

| Društvo

EMS: Građani niškog naselja Brzi Brod sprečili radnike da grade dalekovode

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20220911_181659
Protest održan u nedelju; foto: JV / Ljubica Jocić

Dok žitelji niškog naselja Brzi Brod najavljuju novi protest protiv izgradnje dalekovoda za četvrtak od 18 sati, iz Elektromreže Srbije tvrde da su oni danas fizički sprečili radnike da pristupe gradilištu i nastave sa gradnjom. Poručuju da je to nezakonito i da dalekovodi neće ugroziti zdravlje ljudi.

Iz EMS-a kažu da je postupak građana, koji su već nedeljama zabrinuti zbog mogućeg zračenja i ugrožavanja bezbednosti, nezakonit.

Grupa građana iz naselja Brzi Brod u Nišu danas je fizički sprečila izvođače radova na gradnji dalekovoda 2h110 kV od TS Niš 2 do TS Niš 6 da pristupe gradilištu i nastave sa svojim poslom - saopštavaju iz Elektromreže.

Tvrde da će dalekovodi u tom naselju obezbediti sigurno snabdevanje strujom u Nišu i okolini, kao i da će omogućiti da se dosta ljudi uopšte poveže na mrežu i dobije električnu energiju.

Reč je o izuzetno značajnom projektu koji će omogućiti priključenje distributivne tranformatorske stanice Niš 6 na prenosni sistem. Ova trafo-stanica se nalazi u centru grada, a kada bude priključena biće omogućen ubrzan razvoj stambene, privredne i komercijalne infrastrukture u Nišu na način koji do sada nije bio moguć - objašnjavaju iz EMS-a.

Meštanima poručuju da svako odlaganje izgradnje dalekovoda znači ugrožavanje sistema i upozoravaju da je energetska situacija u Evropi ionako teška, a da dolazi zima.

Takvi dalekovodi se, kako navode, nalaze svuda u svetu, a u Srbiji ih ima više od 150. Ističu i da žice i kablovi neće prelaziti preko kuća, već preko zelene površine, da će stubovi biti visoki preko 30 metara, kao i da je reč o naprednoj tehnologiji.

Ovi dalekovodi, u skladu sa zakonskim i tehničkim standardima i normativima, mogu da prelaze i preko objekata i ogroman je broj takvih objekata u svim gradovima Srbije. Iako se ne radi o prelazu kroz stambene zone, već prolazu kroz zelene površine, korišćene su referentne vrednosti kao za zone pojačane osetljivosti - piše u saopštenju.

Dodaju da imaju sve dozvole, da je odrađena i studija o proceni uticaja na životnu sredinu, da je ona prošla javni uvid, prezentaciju i raspravu, kao i da je dostupna na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Niš na svojoj teritoriji ima dalekovode koji su u upotrebi i više od 30 godina i do danas su u funkciji - kažu iz Elektromreže Srbije.

Zaključuju da zahtevi dela građana da se prekine projekat ili da dalekovodi budu podzemni nemaju opravdanje. Apeluju na njih da ne ometaju radove, a nadležne da omoguće da se oni nesmetano nastave.

Možemo da razumemo zabrinutost pojedinih stanovnika Brzog Broda, ali ih još jednom uveravamo da od ovog dalekovoda neće imati štetu, već korist - kako oni, tako i njihovi sugrađani u ostalim delovima Niša - poručuju iz EMS-a.

Iz niške Policijske uprave još ne odgovaraju na pitanja o tome da li su intervenisali i šta se tačno danas desilo.

Podsetimo, na protestu u Brzom Brodu, koji je održan u nedelju, bilo je oko 2.000 ljudi. Oni su na kratko blokirali put ka Niškoj Banji.

Kako su i ranije govorili, ne žele nadzemne, već podzemne dalekovode, jer su zabrinuti za bezbednost, pre svega, dece, s obzirom na to da je u blizini igralište.

Ponovo će se okupiti u četvrtak u 18 sati, a najavljuju da će radikalizovati protest ako bude trebalo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola Miljkovic

    09:47 // 15. 9. 2022.

    Samo neka se bore ne treba im davati podrsku jer su ti isti zajedno sa 90 posto naselja glasali i podrzavali sns a ostale napadali i fizicki

  • BRAVO BRZI

    08:21 // 15. 9. 2022.

    BRAVO BRZI BROD na sloznosti,ne dajte da vas lazu,nista vam ne mogu dok ste slozni.

  • ana

    06:45 // 15. 9. 2022.

    Kada zimi nestane struje i kada treba da pune mobilne,onda ce,jao,nema struja.Tada ce opet da setaju.To su neradnici.Njih to i ne zanima.Dosadno im je

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: