Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 24. 9. 2020.

| Društvo

EU: Već smo odobrili investicije za prve deonice “auto-puta mira”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Slobodna Evropa
auto-put
Investicije SAD i EU "srele" se na "Auto-putu mira"; foto: B. A.

Auto-put koji bi trebalo da spoji Niš i Prištinu počeće, kako je najavljivano ranije, da se gradi već na proleće sledeće godine, a za prve deonice, kako je rekla Ana Pisonero portparolka EU nadležna za proširenje, Evropska unija je već odobrila investicije. Naglasila je i da Unija već finansira mnoge projekte koji su spominjani u Vašingtonu.

Da li će se investicije SAD-a i EU na jugu Srbije preklapati ili će biti preusmerene na različite projekte, pokazaće vreme, ali činjenica je da je i jednima i drugima u fokusu “auto-put mira” koji bi trebalo da poveže jug Srbije i Prištinu i bude deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Pisonero je o ovom projektu govorila u kontekstu projekata o kojima se govorilo u Beloj kući 4. septembra, kada je i potpisan sporazum o ekonomskoj stabilizaciji, ali i pre neki dan kada je američka dlegacija posetila Prištinu i Beograd.

Portparolka EU kaže da mnoge projekte iz vašingtonskog dokumenta već finansira EU.

Na primer, EU je pružila tehničku pomoć za ceo autoput mira i već je odobrila investicije za prve deonice auto-puta u Srbiji i na Kosovu - navela je Pisonero u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović projekti koji bi se radili sa Amerikancima vredni su 3,7 milijardi evra, a Pisonero je pozdravila “finansijski doprinos” Amerike i izrazila spremnost EU za saradnju na relaciji Brisel - Vašington.

Finansijska podrška SAD je, kako kaže, posebno važna u trenutku kada EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji će Komisija objaviti najverovatnije narednog meseca.

Cilj ovog (EU) paketa je približiti region EU i stvoriti više nego potrebna radna mesta u korist preduzeća i građana“. Okosnica ovog plana biće povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija, proizvodnje energije, kao i digitalna transformacija, koja uključuje širokopojasni pristup internetu - rekla je Pisonero.

Podsetimo, pomenuti auto-put, deonica od Niša do Merdara, bi trebalo da se gradi već u martu 2021, a tenderi za izvođače se očekuju u oktobru ove godine. Deo novca dolazi iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    21:40 // 24. 9. 2020.

    Mira? Markovic?
    A, Sloba??

  • xyz

    14:56 // 24. 9. 2020.

    Znamo kako smo prosli sa autoputem Bratstva i Jedinstva..

  • Putin

    14:51 // 24. 9. 2020.

    Kako su se samo dobro setili da uzmu pare i od EU i od USA! Ocekujem da se u pricu ukljuce i Kinezi i Rusi! Naravno od brace Rusa, moze samo veto i rashodovano oruzje! Pa nek oni dogovaraju ko finansira sta! U oba slucaja, kredit vracaju SVI gradjani Srbije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: