Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 9. 2. 2022.

| Društvo

EU info kutak organizuje predavanje o ženama u svetu nauke

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
EU info kutak
Predavanje organizuju EU info kutak i PMF; foto: FB EU info point Niš

Koje su to veštine potrebne ženama da bi opstale u svetu nauke i koliko su žene jednake danas u ovoj oblasti, zainteresovani mogu da saznaju na onlajn predavanju koje će održati Jelena Matejić, doktorantkinja na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu. Predavanje će biti održano onlajn u petak 11. februara od 13 sati, kada se obeležava Međunarodni dan žena u nauci.

Podaci pokazuju da devojke i dalje manje biraju studije u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, takozvane STEM oblasti, navode organizatori i dodaju je za dobijanje ravnopravnog položaja potrebno imati tehnike i znanje.

I dok koračamo ka budućnosti koju obeležava naučni i tehnološki razvoj, treba da budemo svesni da je taj put nepotpun bez podjednakog učešća žena u naučnim krugovima. Upravo o tome govorimo tokom onlajn predavanja “Veštine koje su potrebne mladim naučnicama van akademske klupe” – navode u saopštenju.

eu info Predavačica Jelena Matejić, PMF Niš; Foto: EU info kutakSvoja iskustva o ovim temama i o tome kako lakše trasirati put u nauci, odakle početi i koje alate koristiti, sa učesnicima predavanja podeliće Jelena Matejić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Zašto odabrati i kako ostvariti svoj pun potencijal u STEM oblastima? Šta sve treba znati van nastavnih sadržaja, bilo elementarnih ili onih najkompleksnijih? Koje su prepreke, a koje razvojne mogućnosti za devojke i žene u nauci? Kako da kao mlade naučnice nemate utisak da ste prepuštene same sebi? - neke su od navedenih tema u pozivu za predavanje.

Međunarodni dan devojaka i žena u nauci obeležava se svake godine 11. februara s ciljem da se podrže izvanredne žene istraživačice koje svojim dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva, ali i kako bi se što više žena i devojaka podstaklo da svoje karijere bira i razvija u nauci.

Predavanje se organizuje posredstvom Zoom platforme. Zainteresovani za praćenje treba da se prijave popunjavanjem prijavne forme. Događaj će biti emitovan uživo i na FB stranici EU info kutka Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: