Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 17. 4. 2015.

| Društvo

EU nije protiv Humanitarnog centra u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
humanitarni
Humanitarni centar plod bilateralnih dogovora Srbije i Rusije; Foto: Aerodrom Konstantin Veliki

Iako bi rad Srpsko-ruskog humanitarnog centra mogao da ugrozi rad evropskog Mehanizma civilne zaštite, čiji će Srbija postati član, Evropa od Srbije ne bi mogla da traži zatvaranje Centra, kaže evropski komesar Hristos Stilijanides.

Kako piše Blic, Stiljinades je rekao da se Centar u Nišu pokazao kao značajan u vanrednim situacijama.

Uopšteno govoreći, stav EU je da svaka inicijativa treba da bude komplementarna i da stvori uslove za zajedničko delovanje sa postojećim Mehanizmom civilne zaštite. Svako preklapanje ili dupliranje trebalo bi da bude izbegnuto - rekao je Stilijanides.

stilijanidis Stilijanidis: EU ne može da zahteva gašenje Centra u Nišu; Foto: BlicMogućnost preklapanja postoji, ali kako kaže komesar, Srpsko-ruski centar u Nišu nije predmet EU, jer je on rezultat bilateralne saradnje Rusije i Srbije.

Evropska komisija ne komentariše takve bilateralne inicijative. Ruska pomoć koja se čuva u Nišu pomogla je Srbiji više puta i Evropska komisija nikad ne bi mogla da traži da se Srbija odrekne takve pomoći - pojašnjava Stilijanidis.

Isto mišljenje ima i aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je dok je vodio MUP učestvovao u formiranju Centra.

Centar nema regionalne kompetencije, on je bilateralni, a može da pomaže drugima samo na njihov poziv, znači on je dodatak postojećim mehanizmima. To smo razjasnili sa EU još pre tri godine - ističe Dačić za Danas.

Srpsko-ruski humanitarni centar zvanično je otvoren u Nišu 2012. godine na osnovu Sporazuma koji je potpisan još 2009. godine.

Centar je formiran u cilju podrške razvoja mogućnosti humanitarnog reagovanja na vanredne situacije u Srbiji i u drugim zemljama balkanskog regiona. Do sada su ruski avioni učestvovali u više akcija gašenja požara na Balkanu. Tokom prošlogodišnjih poplava je iz Rusije dopremana pomoć, a značajno je bilo i učešće ruskih spasilaca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: