Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 19. 7. 2016.

| Društvo

EU odobrila 18 miliona evra sa zajedničke projekte Srbije i Bugarske

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Evropska unija
Odobreni novac za trećinu veći od godišnjeg budžeta Prokuplja; foto: flickr.com/MPD01605; CC

Uređenje pirotske tvrđave Kale, renoviranje stadiona u Vranju, kulinarski seminari za Leskovčane i uređenje Cerjanske pećine kod Niša neki su od 36 projekata koji će biti sprovedeni zahvaljujući novcu Evropske unije. 

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, zbog ovogodišnjeg velikog interesovanja za konkurisanje, preraspodeljen je dodatni novac planiran za 2018. godinu, tako da je ukupna suma odobrena za ovaj program ove godine nešto viša od 18,5 miliona evra.

Poređenja radi, to je za trećinu više od godišnjeg budžeta Opštine Prokuplje

Kako se objašnjava, ovi projekti se finansiraju u tri "glavne prioritetne ose", to su "održivi turizam" sa 14, "mladi" sa 11 i "životna sredina" sa isto toliko projekata.

Gradovi i opštine sa juga Srbije uglavnom učestvuju sa idejama koje se tiču turizma i mladih, dok je Niška Banja jedina opština sa juga sa odobrenim projektom u oblasti zaštite životne sredine.

Među nosiocima odobrenih aktivnosti u oblasti turizma su niška opština Medijana, gradovi Pirot i Leskovac, Opština Surdulica, Turistička organizacija Niša i Grad Zaječar.

Kada je reč o oblasti mladih, nosioci su opštine Boljevac, Knjaževac, Dimitrovgrad, niška opština Crveni Krst, Grad Pirot i Univerzitet u Nišu.

Neke od ovih opština učestvuju i kao partneri na projektima u kojima su nosioci bugarske opštine. Kao partner učestvuje i Svlrjig koji će, zahvaljujući projektu sa Opštinom Pravec, dobiti muzejsku zgradu. 

Prema proceduri, preostalo je još da pre ugovaranja predstavnici programa provere kandidate i za investicione projekte posete mesta izgradnje posle čega bi u septembru počelo pregovaranje.

Opis svih odobrenih projekata možete videti na sajtu IPA programa

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    10:50 // 20. 7. 2016.

    Ovo je cista bruka EU. Odobrili su projekte samo za LS a ne i za OCD... Pritom, gradske opstine imaju problem jer vrednost njihovog ucesca je visoka i nece moci da izdrze predfinansiranje projekata, sto ce ih dovesti u situaciju da odustaju a onda idu na crnu listu EU i nikada vise nece dobiti nijedan projekat... Primer za to je GO Pantelej... U svakom slucaju, nikad gori evaluatori...

    • Durlanac

      09:33 // 12. 8. 2016.

      Upravuste gospodine,imajte poverenja u novu vlast gradaske opstine Pantelej!!!

  • Lana

    16:07 // 19. 7. 2016.

    Nadam se da nsve otići pare na neki drugu stranu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: