Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 10. 11. 2023.

| Društvo

EU pita šta radi Ruski humanitarni centar u Nišu i da li će biti deo sistema

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
humanitarni centar
Šta radi Centar u Nišu i da li će biti deo sistema, pita EU; foto: Fb strana RSHC

Koje aktivnosti sprovodi Srpsko-ruski humanitarni centar, koji više od decenije postoji u Nišu, ali je poslednjih godina "utihnuo", kao i da li se planira njegova integracija u sistem upravljanja vanrednim situacijama - pitanja su o kojima Srbija treba da informiše Evropsku uniju, piše u novom izveštaju Evropske komisije.

Otvoren uz najave da će biti najveći i najznačajniji humanitarni centar za vanredne situacije na Balkanu, poslednjih par godina u mnogim humanitarnim akcijama nije učestvovao, pa ni na saniranju ekološke nezgode kod Pirota koji mu je fizički bio najbliži.

Govorili su nekada javno o svojim aktivnostima i uporedo tražili diplomatski status, a onda utihnuli, posebno nakon početka rata u Ukrajini kada je bilo pritisaka na Srbiju da prekine "političke veze" sa Rusijom.

Kakva je trenutno situacija u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, dugo nema zvaničnih informacija ni javnih objava, a više ni na mejlove ne odgovaraju.

Dok su oni u "defanzivi", Evropska komisija je u svom poslednjem izveštaju zatražila od Srbije objašnjenje o ovom centru.

Srbija treba da informiše EU o aktivnostima Niškog humanitarnog centra, njegovoj integraciji u sistem upravljanja vanrednim situacijama i obezbediti da on ne duplira ulogu Koordinacionog centra Evropske komisije za hitne slučajeve - piše u najnovijem izveštaju.

Konkretno traže objašnjenje o njihovim aktivnostima ove godine, koje su već duže vreme i javnosti nevidljive, kao i odgovor da li će i zvanično postati deo sistema upravljanja vranrednim situacijama u Srbiji.

Kompletan izveštaj Evropske komisije, u kome se našlo i pitanje o Ruskom humanitarnom centru u Nišu, ali i brona druga, dostupan je na sajtu EU u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor Slavković

    10:39 // 11. 11. 2023.

    Pa šta njih to toliko interesuje iz evropske unije za našu teritoriju kakve ćemo mi da imamo humanitarne centre na NAŠEM tlu. Šta su oni kao okupatori kao trebamo da ih informišemo hahaha. Neka nas neko informiše šta će američka vojna baza u Srbiji kod Uroševca.Nikome ne treba da se pravdamo.A priče da EU nas hrani bez EU ne možemo ništa,fabrike bla bla bla...Gluposti...EU je jedna obična sekta...

    • Miroslav stevanović

      18:19 // 11. 11. 2023.

      Ti čoveče nisi uopšte informisan, neznaš dalje od nosa. Živi i uživaj u svojoj intelektualnoj bedi..

  • Smuk II

    23:40 // 10. 11. 2023.

    Da nije EU i da nam ne daju "šakom i kapom" ne bi ste se /džabalebaroši/ najeli 'leba!Putin i Buljin i Dačić će vam dadu ? Kako da ne!Što se vaš av,av i "moj" a i preko moj zadužio 20 milijardi € ...od Rusiju,od "brata Sija"? Ne be,nego od EU i zató će si ga glaŠate do imbecilnosti jer ništa ne odbirate a niti razbirate!Ne mogu needukovani,nepismeni i polupismeni da shvate... što je i normalno!

    • rene

      09:34 // 11. 11. 2023.

      ne lupetaj bre ko Maksim po diviziji..

  • Laki

    21:40 // 10. 11. 2023.

    Pa sta njih svrbi ovaj centar, koliko znam mi nismo još u Eu. Nešto nevidim dasu i oni mnoga njihova pitanja rešili a guraju nos u treće zemlje.

    • Rade

      09:22 // 11. 11. 2023.

      E moj Laki,da zatvore firme i fabrike iz EU, zatvore slavine, takve patriote kao ti bi jele zob

    • Miroslab

      18:21 // 11. 11. 2023.

      Ne razumeš ti te stvari, nemogu ti to objasniti iz mnogo razloga...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: