Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 9. 4. 2015.

| Društvo

Edukacija Roma uz druženje i pesmu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
grubb
GRUBB centar edukuje i razvija talente kod mladih Roma; Foto: grubbmusic.com

O važnosti obrazovanja, toleranciji i inkluziji mladi Romi iz Niša već 9 godina uče u GRUBB centru. Pored učenja, rade i na svojim muzičkim, literarnim i igračkim talentima.

GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) otvoren je u Nišu još 2006. godine. Iako u samom nazivu ima reč ritam, ovaj centar nije posvećen samo muzici.

grubb2 Najmlađi glumili i recitovaliKako kaže aktuelna direktorka GRUBB centra u Nišu Milica Petrović, mladi Romi prvenstveno dolaze da uče i da se druže.

U centar mogu da dolaze samo oni koji pohađaju redovnu nastavu. Dakle, moraju da idu u školu. Ovde im je obezbeđena dopunska nastava iz skoro svih predmeta, ali i pripremna nastava za upis u željene škole i na fakultete - kaže direktorka.

grubb6 Najbolje priče iz pera mladih Roma pročitane publiciCentar se nalazi u srcu romskog naselja Beograd-mala i za poslednje 3 godine, od kada je Petrovićeva direktorka, kroz centar je prošlo oko 800 dece. Njihova dopunska edukacija je potpuno besplatna, a održavaju je diplomirani profesori i nastavnici.

Skoro sva deca koja su pohađala našu školicu, kako je mi zovemo, upisala su željene srednje škole. Pošto postojimo od 2006. već imamo i studente na fakultetima - kaže Petrovićeva.

grubb9 Poruke na tabli GRUBB News radioniceDirektorka naglašava da se mladi Romi u centru osnažuju i dobijaju podršku u rešavanju njihovih školskih, životnih, pa i porodičnih problema.

Pored edukacije stalno su organizovane muzičke i literarne radionice.

Produkt tih radionica su grupe mladih Roma koji izvode muziku koja predstavlja spoj hip-hopa i tradicionalne romske muzike. Pesme su na romskom i govore upravo o problemima Roma, toleranciji, segragaciji i inkluziji.

Grupe iz niškog centra nastupale su na festivalima u Kanadi i Holandiji, ali i na brojnim priredbama u Nišu. I Svetski dan Roma obeležili su priredbom uz čitanje svojih radova, predstavljanje svojih fotografija i pesmama koje su sami izvodili.

Nastup mlađe grupe na priredbi povodom Svetskog dana Roma

Mladi Romi iz GRUBB centra pevaju i repuju na Svetski dan Roma

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: