Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 15. 11. 2022.

| Društvo

Edukacija za decu bicikliste i ispitivanje stavova o opasnostima na pešačkim prelazima u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
staza za bicikliste
Grad raspisao tendere; ilustracija; foto: T. R.

Pošto spadaju u posebno ugrožene učesnike u saobraćaju, niška deca biciklisti proći će kroz edukaciju na poligonu u OŠ “Njegoš”, za koju je izdvojeno oko 830.000 dinara. Grad Niš raspisao je i tender za ispitivanje stavova građana o opasnostima i rizicima na pešačkim prelazima.

bicikl Deca će imati teorijsku i praktičnu obuku; Ilustracija; foto: A. K.Deca sa 12 godina, prema Zakonu, stiču uslov da samostalno učestvuju u saobraćaju kao biciklisti, ali iz Grada Niša kažu da su oni posebno ugroženi jer često voze putevima namenjenim automobilima i da im zato treba posvetiti posebnu pažnju, što je stav i Agencije za bezbednost saobraćaja.

Deca u svojstvu pešaka i biciklista su posebno ugrožena zbog njihove velike ranjivosti, jer u saobraćajnim nezgodama nisu dodatno zaštićeni i ostvaruju direktne kontakte sa vozilima i tako zadobijaju veće telesne povrede. Granice između nastajanja lakih i teških povreda, kod dece pešaka i biciklista, veoma su male, što znači da svaka saobraćajna nezgoda može imati i najteže posledice - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Edukacija će sadržati teorijski i praktični deo. Kako je istaknuto, očekuje se da deca, između ostalog, usvoje zakonske odredbe koje se odnose na decu bicikliste, da se upoznaju sa opremom poput svetloodbojnog prsluka i narukvice, kao i da nauče proveru ispravnosti bicikla.

Očekuje se i da nauče gde mogu bezbedno da voze bicikl, da gledaju oko i iza sebe bez gubljenja kontrole nad biciklom, da voze jednom rukom kada je neophodno, da signaliziraju svoje namere drugim učesnicima u saobraćaju, da bezbedno manevrišu, da razumeju saobraćajne znakove koji su im potrebni i drugo.

Deca koja prolaze obuku moraju biti učenici petog razreda osnovnih škola. Maksimalan broj dece koji će biti edukovan od strane dva trenera (lica ispred Ponuđača) može biti do 30 učenika. Trening traje jedan dan za četiri odeljenja koja mogu biti iz iste ili različite škole. Teorijski deo održava se u formi interaktivnog časa u učionici, odnosno zatvorenom prostoru, tokom koga se deci učesnicima obuke predstavljaju teme po usvojenom programu. Praktični deo podrazumeva obuku učenika koji sadrži i vožnju bicikla na poligonu, na kojoj svaki učenik mora proći pojedinačni program praktične obuke. Ponuđač je u obavezi da obezbedi predavače, poligon i opremu (rekvizite, bicikle, računare, projektore i dr.) neophodnu za izvođenje teorijske i praktične obuke - objašnjavaju iz Grada.

Procenjena vrednost je 833.333,33 dinara, a izabrani ponuđač imaće rok od 30 dana da realizuje obuku.

Kako je navedeno, od 2017. do 2020. godine poginulo je petoro dece biciklista u saobraćajnim nesrećama, teško je povređeno njih 150, a lakše 606. Deca biciklisti najviše stradaju u periodu sumraka i prvog mraka.

Posmatrano pojedinačno po godinama starosti, najviše povređene dece biciklista je uzrasta od 11 do 14 godina, pa je s tim u vezi, u navedenom uzrastu najveći rizik da deca biciklisti stradaju u saobraćajnim nezgodama - istaknuto je u dokumentaciji.


Ispituju se stavovi pešaka o bezbednosti na pešačkim prelazima

pešački prelaz Palilula Koliko su pešaci bezbedni na pešačkom; ilustracija; foto: T. R.Grad preko tendera traži i nekoga ko će ispitivati stavove pešaka o opasnostima i rizicima na pešačkim prelazima u Nišu. To će koštati 958.333,33 dinara.

Kao i deca biciklisti, pešaci su ranjivi učesnici u saobraćaju, kažu iz Grada i dodaju da je zato prvi korak ka poboljšanju njihove bezbednosti analiza stanja.

Pešake ne štiti karoserija vozila kao putnike i vozače u vozilima. Kada se desi nezgoda u kojoj učestvuje pešak, direktan kontakt je sa njihovim telima, pa su zato posledice za te kategorije učesnika znatno teže, odnosno saobraćajne nezgode koje se dešavaju sa pešacima i sa “malim” sudarnim brzinama mogu imati teške posledice - pojašnjavaju iz Grada.

Osim anketiranja samih pešaka o tome koliko osećaju rizik na pešačkim prelazima, ispitivaće se geografski i saobraćajni položaj Niša, analiziraće se zakonske regulative, postojeće stanje bezbednosti niških pešaka, kao i nezgode u poslednjih pet godina u kojima su učestvovali pešaci.

Izabrani ponuđač trebalo bi da načini i prikaz značajnih svetskih dokumenata za bezbednost pešaka, kao i značajnih dokumenata za bezbednost pešaka u Republici Srbiji, ali i da izdvoji najmanje pet kritičnih lokacija i predloži mere za poboljšanje njihove bezbednosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • danija

    16:27 // 15. 11. 2022.

    unistili u dvoristu skole,tadasnje Edvard Kardelj. Sad mogu po onoj rizli deca da uce ( kako od necega napraviti nista)

  • danija

    16:25 // 15. 11. 2022.

    Poznavanje saobracaja je ranije bilo obavezno u okviru predmeta Opste teh. Cak smo i testove polagali. A prakticna nastava na poligonu koji su unistil

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: