Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 15. 10. 2021.

| Društvo

Edukativni film o boravku u prirodi povodom 110 godina postojanja Saveza izviđača Niša

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti

"15 Minuta" - Jasna Milošević, Savez izviđača Niša

Znanje i isustvo koji su stekli u dodiru sa prirodom, veštine kojima vladaju i sve ono što ih čini boljim ljudima, članovi Saveza izviđača grada Niša prikazaće u edukativnom filmu "U korak sa prirodom", a povodom 110 godina postojanja. Kako bi podigli svest o očuvanju životne sredine, kažu da je u planu da zasade i simboličnih 110 stabala u centru grada.

Nekoliko odreda izviđača u gradu danas hoda pod istom zastavom Saveza izviđača Niša, koji broji oko 3.000 članova. Jedna od njih je i Jasna Milošević, koja kaže da izviđaštvo nije njen hobi, već sastavni deo života.

Da bi približili boravak u prirodi svim ljudima, a povodom 110. rođendana navodi da Savez snima edukativni film koji će pred očima javnosti biti do kraja godine.

Naziv filma je "U korak s prirodom“ i kao što samo ime govori film je namenjen ljudima koji i nisu izviđači i jesu izviđači zato što smo mi eksperti u tom nekom boravku u prirodi, tako da smo želeli da to naše znanje i iskustvo podelimo sa drugima. Cilj nam je ta edukacija i širenje svesti o značaju boravka u prirodi - navodi Miloševićeva.

Film se snima u izviđačkom centru Cerje nadomak Niša, a Jasna je otkrila deo koji će gledaoci imati prilike da vide.

Sam boravak u prirodi počinje mnogo pre nego što dođemo na teren, tako da i film kreće tako, kako se pakujemo, kako treba pravilno da se pakujemo, dolazimo na teren, onda neke aktivnosti, to jest, znanje i veštine koje su potrebne za sam boravak u prirodi kao što je prva pomoć, ishrana u prirodi, zatim imamo kulturno-zabavni program pored, uglavnom, logorske vatre i nakon toga kako se pakujemo i kako odlazimo sa terena i trudimo se da uvek to mesto bude bolje neko kad smo došli - objašnjava.

Smatra da društvo treba da pridaje više značaja prirodi i da se bolje stara o njoj. Zato navodi da Savez izviđača povodom 110 godina postojanja želi i da zasadi 110 stabala u centru grada, ukoliko za to dobiju dozvolu.

Detalje o predstojećem filmu izviđača, kao i kakav je odnos čoveka i prirode možete da pogledate u emisiji "15 minuta" na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: