Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 1. 2. 2023.

| Društvo

"Efektiva": Penzioneri mete prevara putujućih trgovaca

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti, Efektiva
niš
Sitnim fontom, prodajom bez ugovora penzioneri postaju meta prevaranata, koji ih na taj način onemogućavaju da odustanu od kupovine; foto: Vanja Keser

Penzioneri postaju sve češće mete putujućih trgovaca s lođim namerama koji, uz pomoć lukavih psiholoških igara, za višestruko veći iznos prodaju razne proizvode i uređaje. Te proizvode optlaćivaće kroz višegodišnje mesečne rate preko PIO fonda, kažu iz Udruženja potrošača “Efektiva”, ali kažu da postoje pravna rešenja kojima se potencijalni kupci mogu zaštititi.

Potrošači imaju pravo na "pokajanje", kažu iz "Efektive", te mogu odustati od kupovine bez navođenja razloga odustajanja i dodaju da odustajanje mora biti praćeno pisanom izjavom potrošača na posebnom obrascu, koji je prodavac u obavezi da dostavi zajedno sa ugovorom. Ukoliko nije dobio obrazac, kažu iz udruženja, potrošač može sam da sastavi izjavu o odustajanju od kupovine.

Trgovac je prekršajno odgovoran ako potrošaču ne dostavi obrazac, a prekršajno je odgovoran i ako potrošaču ne dostavi pisano obaveštenje u vezi sa njegovim pravom na odustajanje, i ovakvo ponašanje obavezno treba prijaviti tržišnoj inspekciji. Ako potrošaču obrazac nije dostavljen, rok za odustajanje ne teče, ali ako prodavac dostavi obrazac u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora, rok od 14 dana za odustajanje počinje da teče od dana kada potrošač dobije obrazac za odustanak - kažu iz “Efektive”.


Sitan font, prodaja bez ugovora ili na zakup


Pored obrasca za odustajanje od kupovine, prodavac je u obavezi da dostavi potencijalnom kupcu čitko i razumljivo napisano obaveštenje o obavezama, uslovima, roku i postupku ostvarivanja prava na odustanak od ugovora, kao i sam ugovor ili ispravu o ugovoru. Navode da je jedan od najvećih problema što je sva dokumentacija često pisana veoma sitnim fontom na jednom listu papira.

Smatramo da se prilikom ocene čitljivosti teksta koji je ispisan veoma sitnim fontom u obzir mora uzeti ne samo stanje vida individualnog potrošača već i činjenica da je potrošač pripadnik populacije koja je ranjiva zbog starosti, kod koje se opravdano i uobičajeno očekuje oslabljen vid, a da nepošteni trgovci upravo na to i računaju kad biraju veličinu fonta i sabijaju tri različita dokumenta na jedan list hartije, čime postupaju suprotno načelu savesnosti i poštenja u obligacionopravnim odnosima - rekli su iz “Efektive”.

Kada je prodavac siguran da će kupovina proizvoda biti izvršena, prema rečima pravnika “Efektive”, čest slučaj je da kupcu ne ostave ugovor, jer očekuju da će na taj način onemogućiti potrošača da odustane od kupovine. Međutim, kada PIO fond krene sa naplaćivanjem mesečnih rata, iz “Efektive” poručuju da će tada indentitet prodavca postati vidljiv, te potrošač na adresu prodavca mora poslati kupljen proizvod i potpisanu izjavu o odustajanju od kupovine.

Poslednji slučaj na koji upozorava Udruženje potrošača “Efektiva” je da prodavci umesto ugovora o prodaji dostavljaju kupcima ugovor o zakupu u kojem se obavezuje da će odmah isplatiti polovinu cene, kako bi mogao da preuzme proizvod i koristi ga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzoni

    01:49 // 3. 2. 2023.

    Tako je moja "pametna" tašta platila masažer 56000din, kome je stvarna cena 9000din. I to je castili povoljno, kako kaže, na 24 mes. Pfffff kakvi prevaranti

  • PERCE

    17:09 // 1. 2. 2023.

    OVO NIJE NISTA NOVO , NA ZALOST... VALJDA SU SE I TI STARI I NOVI PENZIONERI OPAMETILI DA PORED TOLIKIH PRODAVNICA , TRZNIH CENTARA I SL. N E KUPUJU OD SUMNJIVIH PRODAVACA - LOPOVA.... NEKA IH I MLADJI EDUKUJU...

    • Steva n

      10:13 // 2. 2. 2023.

      Ne nisu se opametili već su dodatno zaglupavili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: