Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:49, 12. 11. 2023.

| Društvo

"Efektiva" traži da zahtevi za izmenu u Katastru ne idu preko posrednika, iz RGZ tvrde da je sve to besplatno

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
katastar vrata
Zahtevi i dokumentacija predavaće se preko advokata i geodetskih organizacija;Foto: M. Z.

Novim odredbama izmenjenog Zakona o postupku upisa u Katastar nepokretnosti, građani više neće moći direktno da podnesu zahteve za promenu, već će od sada to ići preko advokata i geodetskih organizacija, kažu iz Udruženja potrošača Efektiva i apeluje da se hitno te odredbe ukinu. Iz Republičkog geodetskog zavoda demantuju te navode i saopštavaju da je ispravka greške nastale u katastru besplatna i da nema potrebe za angažovanjem posrednika.

Da će građanima biti nametnute usluge advokata i geodetskih organizacija, te će pomenutim izmenama njihov budžet dodatno biti na trošku, upozoravaju iz Efektive i dodaju da će se to odnositi i na najjednostavnije poslove, koje su do sada obavljali samostalno.

Oni ističu da će ovim izmenama Zakona građani biti diskriminisani i onemogućeni da ostvare svoja prava, čak i kada zahteve prosleđuju da bi se ispravile greške Katastra.

Primer: Građanin je u prethodnom periodu podneo zahtev za brisanje hipoteke sa dva objekta (na jednoj brisovnoj dozvoli banke). Sa jednog objekta je hipoteka skinuta, dok sa drugog, greškom RGZ-a nije. Prema izemenama Zakona, građanin sada treba da plati 200 evra posredniku, da uputi jednostavan dopis RGZ-u da ispravi sopstvenu grešku - navode iz Efektive.

Izražavaju i sumnju da će zbog novčanog interesa, profesionalni posrednici namerno praviti greške, kojima bi se sprovođenja upisa odlagalo i time dodatno naplaćivali svoje usluge.

Na kraju, šta bi moglo biti sledeće? Ukida se mogućnost pacijenata da zakazuju preglede kod lekara, već to mora da ide preko posrednika, koji će to da naplaćuje? Ili, zabranjuje se građanima pisanje reklamacija javnim komunalnim preduzećima i trgovcima, već i to mora neko "stručan"! Nakon, u moderno doba novoizmišljenih profesija notara i privatnih izvršitelja, ova nova može širom otvoriti vrata za nove brojne posredničke profesije po principu "mora preko njega". Da li je sada samo nebo granica? - pitaju iz Efektive.

Advokat iz Niša Đorđe Veselinović ističe da je ideja novih odredbi smanjenje nepotpunih i neurednih zahteva.

Zakonodavac je najverovatnije imao u vidu da građani nemaju stručnog znanja koja dokumentacija i zahtevi su im potrebni pred Katastrom i ostalim organima. Proteklih godina bilo je mnogo nepotpunih i neurednih prijava, pa će na ovaj način pokušati da pomognu i državnim službenicima i građanima- kaže Veselinović.

Govoreći o namernim greškama i dodatnim naplaćivanjima, Veselinović ističe da bi građani trebalo da sarađuju sa odabranim advokatima u koje imaju poverenja, te da ukoliko smatraju da izabrani advokat postupao suprotno njihovim interesima, da se obrate Advokatskoj komori.

Na saopštenje Efektive odgovorili su iz Republičkog geodetskog zavoda ističući da je reč o dezinformacijama.

Naglašavamo da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške. Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, istina je da građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno bespatno. Ukoliko grešku otkriju u roku od 8 dana od njenog nastanka građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo - stoji u saopštenju RGZ-a.

Napominju da ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda postoji i elektronska usluga ePrimedbe koja je besplatna i "ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije i u skladu je sa zakonskim regulativama i pružaju građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zivotije radisavljevic

    14:48 // 29. 1. 2024.

    Nije tacna tvrdnja niskog advokata da ovo ima za cilj smanjenje nepotpunih i neispravnih zahteva katastru jer katastar ima mogucnost da sa saltera vrati svakog ko donese nepotpun zahtev i prima samo ispravne zahteve ovo je ocigledno neciji dil.

  • Biljana

    10:33 // 11. 12. 2023.

    upravo mi je zahtev za ispravku greške katastra odbacen rešenjem sa navodima da zahtev podnesem preko profesionalnih korisnika i e- šaltera

  • Mbm

    10:01 // 3. 12. 2023.

    Od pocetka "preuzimanja" javnih isprava zemljišna knjiga, u RGZ radili su nestrucni i netacno upisivali. Zahteve za ISPRAVKU podataka NISU proveli, i sada zahtevaju da tako netacne upise i rizik prevare od RGZ kod javnog uvida podataka unetih "knjizenjem" KOJE ne znaju da rade, gradjani ispravljaju plaćanjem 200 eur advokatima, koji ce to koruptivno podeliti sa nekim u RGZ. Drzava mora da SPRECI

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: