Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 24. 5. 2022.

| Društvo

Egipćani zainteresovani za studiranje u Nišu, potpisan sporazum sa Šarm el Šeikom

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
sporazum egipat
Sporazum traje 5 godina; foto: Sajt Grada Niša

Tokom višednevne posete Egiptu, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i guverner Južnog Sinaja Haled Fuda potpisali su Sporazum o saradnji Grada Niša i Grada Šarm el Šeika, kao i Sporazum o studiranju egipatskih studenata na niškim fakultetima. Pitanje avio-linije ponovo pokrenuto, ali još bez konačne realizacije.

Nakon što je jula prošle godine delegacija egipatskog Južnog Sinaja posetila Niš, gradonačelnica Dragana Sotirovski zajedno sa svojim saradnicima posetila je Egipat gde je, piše na gradskom sajtu, potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma, obrazovanja, nauke, zdravstva, sporta i kulture sa egipatskim gradom Šarm el Šeik.

Kako piše, sporazum je potpisan uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i na snazi je narednih 5 godina.

Domaćini su mi saopštili njihovu zainteresovanost za studiranje njihovih studenata na niškom Medicinskom i Elektronskom fakultetu, sa NTP-om u sklopu Smart City sistema koji Šarm el Šeik priprema i gde bi se uključile naše firme koje rade u NTP-u. O tome je potpisan i sporazum sa domaćinom - navela je Sotirovski.

Gradonačelnica Niša sastala se i sa ministrom turizma i antikviteta Halidom el Ananijem, sa kojim je ponovo pokrenuto pitanje avio-linije od Niša do Šarm el Šeika.

Započete razgovore o otvaranju avio-linije krajem jula prošle godine, kada je delegacija Južnog Sinaja boravila u Nišu, nastavili smo u susretu sa ministrom tokom naše uzvratne posete. Razgovorima su prisustvovali egipatski ministar civilnog vazduhoplovstva i guverner Južnog Sinaja Fuda Sadik Muhamed - piše.

O čemu se tačno razgovaralo Sotirovski nije precizirala, pa i dalje nije poznato da li će i kada biti uspostavljena avio-linija sa Egiptom.

Inače, prilikom prošlogodišnje posete u kojoj je Niš bio domaćin, egipatska delegacija je po rečima gradonačelnice bila veoma zainteresovana za turizam, a posebno za razvoj Niške Banje. Prema njenom pisanju u sferu interesovanja dospela je i Sokobanja sa kojom Šarm el Šeik želi intenzivniju saradnju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    06:03 // 25. 5. 2022.

    Gde bas Egipat, zasto ne Svedska ili Norveska? A da, gore na severu je hladno ne moze da se letuje o trosku gradjana.

  • Zlobnik II

    21:00 // 24. 5. 2022.

    Sad kad nagrnu Egipćani , "Nišavska dolina" ima da postane "Dolina faraona"!
    Tutankamon III,iako ga iskopaše, ima se prevrne u sarkofag ! A , za Gamel Abder Nasera ...neću ni da pisujem!I Tito se ima obraduje, mislim na Titu Prvog a Tito II ima da napravi deltu Nišave!Asuansku branu i ne pominjem , zato što na Nišavu ima tri brane .Kod Ljubatovicu, kod Belanovac i Crveni breg! Koj' će s' nas?

  • Жвалави пастир Шизоје

    19:05 // 24. 5. 2022.

    Редни је да се на Египћани ово омогући.
    Млого су нам учинили 90-их кад учествоваше на избори!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: