Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:14, 7. 7. 2019.

| Društvo

Ejdus: Zapadni Balkan je sekundarna tema za EU

Autor:FoNetIzvor:FoNet
Ejdus
Ocenio i da se Srbija nalazi na lošem mestu kada je reč o Uniji; foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus rekao je u emisiji Kvaka 23 da je Evropskoj uniji Zapadni Balkan sekundarna tema, kao i da se Srbija nalazi na lošem mestu kada je reč o EU, jer naša politička elita loptu stalno prebacuje na Brisel i susede, umesto da se "pogleda u ogledalo" i uradi što je do nje da proces pogura napred.

Ejdus je u intervjuu agencije FoNet rekao i da je teško odrediti da li je za Srbiju značajnije ko će biti novi komesar za proširenje, ako ga bude, ili je važnije to da je na čelnu poziciju sektora za spoljnu politiku i bezbednost predložen Španac koji će facilitirati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Prve reakcije u svetskim medijima i proevropskim krugovima analitičara na predlog da Đusep Borelj zameni Federiku Mogerini bile su optimistične, uočio je Ejdus, koji je saglasan sa ocenama da je Španac iskusan diplomata, koji ima pozitivnu reputaciju u Srbiji.

Baš zbog toga što je Španac i Katalonac i vatreni protivnik secesionizma i separatizma u svojoj zemlji, rekao je Ejdus, veruje se da će imati "kredibilitet da ubedi Beograd da napravi teški kompromis".

Osvrćući se na sever Kosova, on je napomenuo da "analogija" sa događajima pre ratova u bivšoj Jugoslaviji, kada je bojkotovana roba iz nekih republika, "može biti varljiva i navesti nas na stranputicu, jer bi zaključak bio da nam se sprema rat, ili neka ogromna kriza"

To nije u potpunosti isključeno, imajući u vidu da u međunarodnoj politici može da dođe do neželjene eskalacije - dodao je.

Njemu se ipak čini da je to što se dešava na severu Kosova predstava za javnost, koju su iscenirala oba rukovodstva.

Iza nje ne stoji namera da sve eskalira do oružanih sukoba, "jer deluje da ni jedna od strana to ne žele", protumačio je on i predočio da je cilj "Haradinajeve predstave da taksama poveća popularnost i da sa njima uđe u naredne izbore koji će se dogoditi verovatno naredne godine".

S druge strane, Ejdus misli da su "vlasti u Beogradu ispinovale celu stvar, iskoristile pogoršanu humanitarnu situaciju na severu, da izgleda mnogo gore nego što zapravo jeste, kako bi skrenuli pažnju EU na to da Kosovo ne poštuje ljudska prava i na taj način otvorili prostor za novi pritisak na prištinsku stranu".

Govoreći o kapacitetu EU da vrati dve strane za pregovarački sto, on je problem smestio u kontekst zamora od proširenja, iako je to bila najuspešnija spoljna politika EU, sa transformativnom moći da ubedi zemlje kandidate da se menjaju, što one same nikada ne bi učinile.

Mi kontinuirano, u proteklih 30 godina, propuštamo šanse, odlažemo u nedogled neke stvari, poput Kosova, a neke rešavamo u minut do 12, što ima svoje posledice i konsekvence - pojasnio je.

Na pitanje zašto se EU, ako to sve zna, onda ne ponaša kao globalna sila koja širi svoj uticaj, on je odgovorio da se "to postepeno podiže na agendi spoljne politike EU, ali da na dnevnom redu nije prestiglo neka unutrašnja pitanja".

Makronu je važnije da ima stabilnu EU, nego da ima stabilan Balkan, iako bi se kriza sa Balkana prelila na EU - ilustrovao je Ejdus.

Prema njegovom stavu, Makronova izjava o proširenju, iako političari moraju da prioritizuju stvari, "dosta je nesrećna i stavrično loša poruka Zapadnom Balkanu, kao da smo mi krivi što oni ne mogu da se dogovore".

Kada se situacija u EU, sa novim rukovodstvom, bude vratila u kolosek, Ejdus se nada da će i Zapadnom Balkanu biti data nova perspektiva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: