Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 24. 11. 2022.

| Društvo

"Eko gerila": Katastrofa je da od Brzog broda, preko keja, do centra ide nadzemni dalekovod

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
DSC_1860
Sumnjaju da se dalekovod gradi zbog investitora; foto: JV/Jelena Mišić

Dva stabla bresta, dve vrbe i devet breza biće posečeno zbog izgradnje dalekovoda na nišavskom keju, odgovorili su iz Elektromreže Srbije Udruženju "Eko gerila", uz obećanje da će biti novih sadnica i da će urediti zelenilo. Iz odgovora zaključuju da će se i na keju graditi nadzemni vod, kao što je planirano u Brzom brodu gde građani to ne dozvoljavaju, a posebno ih brine što se kao razlog često pominju investitori koji bi da grade u tom delu Niša i kojima treba struja.

Iz Udruženja "Eko gerila" pisali su nedavno Elektromreži Srbije, gradonačelnici Dragani Sotirovski, glavnom gradskom urbanisiti i Direkciji za izgradnju Niša povodom izgradnje dalekovoda na nišavskom keju, gde je već nekoliko stabala pretvoreno u panjeve zbog radova, a veliki deo zelene površine je raskopan.

seča drveća na keju Ukupno 13 stabala biće posečeno; foto: čitateljka Konačno su iz Elektromreže odgovorili koliko je stabala ugroženo zbog radova na keju - kažu da će prema proceni JKP Mediana biti podsečeno ukupno 13 stabala - dva stabla bresta, dve vrbe i devet breza, a iz "Eko gerile" se nadaju da će ispuniti obećanje da celu raskopanu površina po završetku radova vrate u prvobitno stanje.

EMS AD će nadoknaditi troškove za ponovno zasađivenje uklonjenog drveća (rastinja), a ponovno zasađivanje će izvesti gradsko preduzeće za zelenilo JKP Mediana Niš. Pored toga, osim naknade za oštećenje stabala, EMS AD plaća nadoknadu za očuvanje zelenog fonda Grada Niša. Radovi na deonici 6 su planirani za proleće i biće primenjen isti princip kao i na deonici 5 - dodaju.

Da imaju sve potrene dozvole, pišu takođe iz EMS-a i to ponavljaju od početka radova, pa i u Brzom brodu gde građani ne dozvoljavaju izgradnju nadzemnog dalekovoda, a i ovog puta je to njihov glavni adut za radove duž keja na Nišavi.

DSC_1840 Sve što su raskopali, kažu, srediće; foto: JV/Jelena Mišić Međutim, predsednik niške "Eko gerile" Ivan Dimitrijević kaže da to ništa ne znači.

Znamo svi kako se izdaju dozvole kod nas, tako da nama ništa ne znači to što oni imaju dozvole. Drugo, ipak će vod ipak biti nadzemni i mislim da je prava katastrofa da od Brzog broda do centra grada, preko keja, ide nadzemni vod, odnosno da preko celog šetališta ide dalekovod - ističe Dimitrijević.

EMS takođe u odgovoru ponavlja da je projekat izgradnje mešovitog voda u Nišu započet na insistiranje Grada Niša, potreba niške Elektrodistribucije, kao i građana koji čekaju električnu energiju, da je on od javnog interesa i da će uložiti više od 8 miliona evra.

Njegov cilj je stvaranje mogućnosti da se već izgrađena distributivna 110 kV trafostanica, u užem gradskom jezgru, stavi pod napon - pojašnjavaju iz EMS-a.

DSC_1793 Poruka protesta i dalje jasna; foto: JV/Jelena Mišić Dimitrijević kaže da ih brine to što se često pominju investitori kada se govori o izgradnji dalekovoda u Nišu i sumnjaju da su zapravo to građani koji čekaju struju i zbog kojih se on ovde i gradi.

Stalno se priča o nekim investitorima, koji to investitori tu na keju ili gde već, gde prolazi taj dalekovod zbog njih, to nas izuzetno zabrinjava. Kada bismo dobili odgovor zašto se oni pominju i šta je dalje planirano tu, zbog čega su ovoliki radovi, zbog tih nekih investitora kako se stalno napominje, onda bismo imali i konkretniji odgovor - pojašnjava.

Iz EMS-a uveravaju da, što se njih tiče, mešoviti vod se gradi da bi se priključila izgrađena distributivna trafostanica Niš 6, a da sve ostalo nije u njihovoj nadležnosti

Takođe uveravaju da dalekovod, kao ni podzemni kablovski vod, ne ugrožavaju građane, a da novi nadzemni vod predstavlja napredno i sofisticirano rešenje koje se u EMS primenjuje i na drugim objektima te namene i koji podrazumeva visok stepen zaštite životne sredine i ljudi. Radovi na keju Niš, novembar 2022, slika1; foto: čitateljka EMS ponavlja da imaju sve potrebne dozvole za ove radove; foto: čitateljka

Kao što smo već u nekoliko navrata istakli, EMS AD gradi mešoviti vod u Nišu zarad potrebe za priključenjem na prenosni sistem novoizgrađene trafostanice Niš 6. Sam položaj transformatorske stanice Niš 6, koja je izgrađena u užem gradskom jezgru, odredio je i trasu budućeg mešovitog voda koji će samo pomenutu završenu trafostanicu priključiti na našu trafostanicu Niš 2. Podzemni kabl nije pitanje prestiža već nužnosti i primenjuje se samo za uže gradske zone, odnosno tamo gde zbog visine objekata nije moguće da ide nadzemni vod - pojašnjavaju.

Iz Udruženja kažu da je praktično jedini odgovor EMS-a kojim su zadovoljni, osim obećanja da će urediti zelene površine, to što su naveli da neće ugroziti bedem duž toka reke Nišave i Gabrovačke reke, jer tvrde da su prilikom projektovanja trase kabla vodili računa da ona bude van bedema i da se on ne oštećuje i ne koristi za kretanje građevinskih mašina.

Zaključuju i da je javnost o ovom projektu u više navrata bila blagovremeno obaveštena, ali da nije bilo primedbi ili zahteva da se projekat realizuje na drugi način u odnosu na ono što je planirano.

Podsetimo, prošlog vikenda održan je i prvi protest zbog izgradnje dalekovoda i uništavanja zelene oaze na nišavskom keju, dok u Brzom brodu građani već nedeljama protestuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana jankovic

    15:01 // 28. 11. 2022.

    S obzirom da svi apeluju da treba izaci u prirodu, prosetati, malo se izolovati od buke i zagadjenja neka nas posavetuju ovi "strucnjaci" sto kopaju, seku, zidaju gde stignu, da li je dobro setati decicu pored Nisave i uopste setati se, bez zelenila a iznad glave, dalekovodi koji zrece li zrace!!!
    Dok se svuda u svetu sadi drvece i neguje vi poplocavate, sramota!

  • danija

    16:50 // 25. 11. 2022.

    Mi od nicega pravili nesto sredili, ulepsali.Oni od necega prave nista. E to treba da budes umetnik.

  • nislija

    22:20 // 24. 11. 2022.

    Treba da prodje preko preostalih privatnih parcela pored keja. Ne slazemo se ali to nista ne vredi. Sta da radimo. Dajte savet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: