Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 21. 2. 2020.

| Društvo

Ekološki aktivisti protestovali ispred Ministarstva zbog MHE u Rakiti

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
protset BG
Bez pravog odgovora iz Ministarstva; foto: I. T.

Protestom ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine podsetili su ministra Gorana Trivana da ministarstvo na čijem je čelu više od godinu dana ne sprovodi rešenje o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu. Njih je primio Trivanov zamenik, a nakon sastanka, aktivisti kažu da nema pomaka u dogovoru.

Nekoliko desetina aktivista okupilo se ispred Palate Srbija sa samo jednim zahtevom - da Ministarstvo postupi po rešenju svoje inspekcije koja je prošle godine utvrdila da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode, što je u suprotnosti sa rešenjem Zavoda za zaštitu prirode koje je investitor dobio.

Ministra Gorana Trivana nije bilo, predstavnike ekološke organizacije sa juga Srbije primio je njegov zamenik, ali nakon sastanka nisu bili zadovoljni njegovim ishodom.

Aktivista Aleksandar Panić kaže da je poruka sastanka jasna - niko nije nadležan.

Ministarstvo je nemoćno, Opština je jača. Građevinska dozvola je sve i svja u Srbiji, to je poruka. Proglašavaju se nenadležnima dok se ne obori građevinska dozvola. Oni kao ministarstvo i njihova inspekcija treba da, kada donesu odluke, pronađu i ko će da izvrši to rešenje. Sat vremena su vrteli istu priču - nezadovoljan je Panić.

On kaže da je situacija u Rakiti specifična jer se reagovalo nakon što su krenuli radovi na izgradnji mini-hidroelektrene, što niji bio slučaj sa onima na Staroj planini.

Jedan od najglasnijih boraca protiv derivacionih mini-hidroelektrana Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je, nakon sastanka, da Ministarstvo za zaštitu životne sredine nema istrumente da sprovede svoje rešenje.

Jednostavno ljudi deluju kao da su im vezane ruke. Pitamo ih da li uopšte žele da budu na našoj strani i da štite prirodu, pošto smo mi ti koji štitimo prirodu, a oni odgovaraju ćutanjem - rekao je Jovanović.

On se osvrnuo i na neispunjeno obećanje predsednika Vučića da će doći u Rakitu.

Jedini političar koji je imao petlju da dođe u Rakitu je bugarski konzul. Ministar Trivan i predsednik Vučić nemaju petlju da dođu i stanu pred ljude - rekao je Ćuta.

Podsetimo, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine, ali do dan danas rešenje nije sprovedeno i sporne cevi i dalje se nalaze u koritu Rakitske reke.

Nakon neusvojene žalbe, investitor je pokrenuo spor pred Upravnim sudom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladan

    08:36 // 22. 2. 2020.

    Koja sprdnja od ministarstva i ministra i celog državnog aparata, “pravda” i “pravila” samo za sirotinju važe!!!

  • ms

    22:26 // 21. 2. 2020.

    Ne vredi. Sve drzi SNS. Ovaj je napravio Nislijsku Mehanu i registrovao je kao vrtna senila. U ovoj zemlji je sve nazalost moguce. Sve se raspada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: