Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 8. 1. 2022.

| Društvo

Ekološki protest i blokade puteva nastavljaju se širom Srbije, za jug nema najava

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
protest
Protesti širom Srbije; foto: SEOS

Na više lokacija danas od 13 sati planirane su, najavljuju iz Saveza ekoloških organizacija Srbije, blokade puteva protiv rudarske kompanije Rio Tinto koja planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji. Za sada nema najava da će biti blokada i protesta i u gradovima na jugu zemlje.

Nakon onih od pre pet dana, iz Saveza ekoloških organizacija Srbije najavljuju i nove blokade pod nazivom "Blokada za život" i to auto-puta kod Novog Sada, u Beogradu kod Sava Centra, u Loznici kod izlaza sa Šepačkog na zaobilazni put, kao i još nekoliko lokacija širom zemlje, od Požege, Čačka i Šapca, do Užica, Vrbasa i Topole.

Poslednji ekološki protesti na jugu sa zahtevom da Rio Tinto ode iz Srbije organizovani su sredinom decembra, a za sada još nema najava da li će se i ti gradovi pridružiti protestima i blokadama. protets Bez najava da će biti protesta i na jugu Srbije: Foto: JV

Nakon protesta u Nišu, održanih decembra, policajac je novinarku "Južnih vesti" legitimisao zbog, kako je rekao, prelaženje preko kolovoza, a u tom razgovoru je rekao da postoje snimci i da on i kolege znaju da rade nezakonito. Od najava za jug Srbije stigla je jedino iz Ministarstva unutrašnjih poslova - da će snimati i fotografisati demonstrante.

U skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimaće i fotografisati učesnike javnih okupljanja koja će biti održana 8. januara 2022. godine na teritoriji Republike Srbije - navode iz MUP-a.

Podsetimo, dosadašnji protesti građana širom Srbije već su urodili plodom - izmenjene su sporne odredbe Zakona o referendumu, dok je predsednik Srbije Zakon o eksproprijaciji vratio na razmatranje i predložio javnu raspravu. Ukinut je i Prostorni plan Loznice koji je, prema organizatorima protesta, bio jedan od okidača za veliku pobunu građana.

Ipak, protesti su nastavljeni, kako su ranije naveli iz Ekološkog ustanka, jer traže da se ukine i uredba Vlade o prostornom planu Loznice i ponište dogovori sa kompanijom za koju ekolozi misle da će svojim radom trajno uticati na životnu sredinu u Srbiji.

Posle poslednjih protesta na jugu Srbije, počele su da stižu kazne Nišlijama i Vranjancima zbog kretanja na kolovozu, a brojne organizacije i pojedinci da nude besplatnu pravnu pomoć.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    17:27 // 8. 1. 2022.

    "Način snimanja na javnom mestu i način saopštavanja namere o tom snimanju propisuje ministar"

    tako da me baš interesuje šta vam je konkretno naloženo da uradite

  • Torpedo

    16:14 // 8. 1. 2022.

    Normalno, da za jug nema najava ! Ovde se zivi izvanredno, veliki standard, investicije, deca ne beze preko, novcanici puni, Nemci i Francuzi dolaze da rade u nadnicu, sve idealno funkcionise ! Ova ,uboga sirotinja, od Jagodine pa nagore, nek protestvuje - nama preliva !

  • Lila

    13:37 // 8. 1. 2022.

    Sram vas bilo,blokirate puteve neorganizivano ko divljaci,a ljudi se vracaju sa praznika kucama. Gram mozga nemate ! Uradite to Nemackoj i Holandiji okupace vas panduri hladnim tusevima !!

    • Ђраган Дилас

      14:38 // 8. 1. 2022.

      Па и да нас окупају, то је тако еколошки! А, теби Лила, треба један туш због хлађења усијане главе!

    • Ахаха

      14:52 // 8. 1. 2022.

      Оће ли?А да ли у Немачкој и Холандији полицију воде дезертери којима "тетка из Канаде" купује стан,који дилују дрогу из Јовањице?

    • Gaga

      15:09 // 8. 1. 2022.

      Pojedi sendvič da se smiriš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: