Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 15. 1. 2022.

| Društvo

Ekološki protest na jugu Srbije održan jedino u Vranju

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Ekološki protest - Vranje
Vranjanci protiv najavljenog otvaranja rudnika litijuma u selu Klinovac; foto: M. D.

Tridesetak Vranjanaca okupilo se ove subote kod Saborne crkve na ekološkom protestu u tom gradu, kako bi dali podršku pokretima i organizacijama koji danas protestuju širom Srbije protiv otvaranja rudnika litijuma. Za nešto manje od sat vremena okupljeni su na kratko blokirali saobraćaj u dve ulice, a protest je završen mirno i bez incidenata.

Ekološki protest - Vranje foto: M. D. Poput građana Beograda, Šapca, Kule, Vrbasa, Nove Varoši, Užica, Požega, gde su za danas najavljeni protesti pod nazivom “Srbija neće biti kolonija”, i nekolicina Vranjanaca izašla je na ulice da blokadom saobraćaja izrazi nezadovoljstvo zbog najavljenog otvaranja rudnika u obližnjem selu Klinovac.

Nakon blokade saobraćaja u Ulici Ivana Milutinovića kod Saborne crkve, protestanti su prošetali i Ulicom Kralja Stefana prvovenčanog i tamo blokirali na kratko saobraćaj u dva navrata.

Incidenata sa vozačima nije bilo, iako se u glavnoj ulici stvorila duža kolona vozila koja je čekala da se ljudi pomere sa puta, a policija je preusmeravala saobraćaj na raskrsnici u Ulici Kralja Stefana Prvovenčanog.

Ekološki protest - Vranje foto: M. D. Kao i na prethodnim ekološkim protestima, koji su počeli krajem novembra, okupljeni su transparentima poručili “Rio Tinto marš iz Srbije”, “Srbija nije na prodaju”, “Hoćemo čist vazduh! Čistu vodu”, “Srbija nije kolonija”, na jednom je bila nacrtana mapa sa lokalitetima na kojima se istražuje litijum u Srbiji.

Jednočasovni protest propraćen je Marčelovom novom pesmom “Je*iga”, ali i starim hitovima poput Balaševićeve “Dno dna”.

Organizatori današnjeg protesta u Vranju su Skupština slobodne Srbije i Savez ekoloških organizacija Srbije, a među okupljenima su bili i predstavnici lokalnog odbora Stranke slobode i pravde.

Kako je pisao portal Slobodna reč, tokom istraživanja na teritoriji u blizini sela Klinovac i Buštranje u bujanovačkoj opštini javile su se naznake izvanrednog potencijala nalazišta litijuma, koje je slično odlikama u Jadarskom basenu.

Jadar Lithium objavio je u julu 2019. godine rezultate istraživanja projekta “Vranje South” koji obuhvata oko 90,5 kvadratnih kilometara područja. U dokumentu se navodi se da je uzorkovano 28 parčića stena sa teritorije između Klinovca, Trejaka, Spančevca, Novog Sela i Buštranja.

Podsetimo, poslednji ekološki protesti za zahtevom da Rio Tinto ode iz Srbije na jugu su organizovani sredinom decembra prošle godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • rist to

    11:05 // 16. 1. 2022.

    treba uvideti da ti energy law mom generacije ne mogu sve da nas nateraju u duznicko demokratsko trampovo seoskogratsko drustvo tj samo svoje poltrone

  • Stanko

    03:53 // 16. 1. 2022.

    Sta drugo reci nego da su genijalci. Nigde ih nije bilo kad je opljackana imovina u Vranjskoj Banji a sad se kao nasekirali... Nije ni cudo sto se juznjacima smeju sirom Srbije.

  • Cutolog

    20:08 // 15. 1. 2022.

    Svi smo mi po malo Ćute.Ćutimo si,al' do treceg aprila! Zivi bili!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: