Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:22, 16. 8. 2021.

| Društvo

Ekološkim forumom u Surdulici žele da ukažu na problem uticaja fabrika na životnu sredinu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
fabrika
"Ekološki problemi i uticaj fabrika na životnu sredinu; foto: JV/T. T.

Kako bi podigli svest građana Surdulice o zagađenosti u tom gradu zbog fabrike Knauf i pozvali i lekare da se bore za iseljenje tog pogona iz centra ovog grada na jugu Srbije, udruženja Volim Srbiju i Diši duboko organizuju forum "Ekološki problemi i uticaj fabrika na životnu sredinu". Zainteresovani Surduličani mogu da posete forum u utorak, 17. avgusta od 19 sati u velikoj sali Kulturnog centra.

Zato što, kako kažu organizatori, fabrika Knauf insulation nije ispunila jedan od zahteva sa nedavnih protesta, a to je da ugrade filtere, sledeći korak je borba za iseljenje.

Biće održan Ekološki forum koji će ujediniti ne samo borce za zdravu životnu sredinu sa teritorije surduličke opštine, već i saborce iz drugih gradova Srbije i priznate srpske stručnjake. Forum će imati za cilj da osvesti meštane Surdulice, da pozove lekare da se uključe u ovu borbu i da ukaže javnosti na najveći problem koji ima čitav jugoistočni deo Srbije - navode u saopštenju.

Dodaju da su sada na nekoliko koraka od cilja, te da je potrebno da kroz aktivno učešće svih Surduličana dobiju borbu, odnosno pokretanje postupka za iseljenje zagađivača.

Na forumu će govoriti ekolog Mirjana Anđelković Lukić, naučni savetnik na Institutu za Hemiju, Tehnologiju i Metalurgiju Dragana Đorđević, onkolog Alek J. Račić i još mnogo naučnih radnika i aktivista ekoloških udruženja.

Podsetimo, pre dva meseca su Surduličani protestovali zbog dugogodišnjeg zagađenja vazduha u toj Opštini na koje stručnjaci i građani kažu da velikog uticaja ima fabrika Knauf Insulation.

Na protestu se tada nije pojavio niko od doktora, a nije bilo ni predstavnika Opštine, iako su bili javno pozvani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zamlatatori

    13:56 // 16. 8. 2021.

    Zamlaćuju se. Koje fabrike. Pa motaonice nemaju dimnjak ne utiču na sredinu samo na radnike da im se iskrivi kičma. Nema industrije, samo manufaktura, uvozi se sirovina i samo radna snaga to smota i tu nema nove vrednosti,ni kablove ne pravimo bre

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: