Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 12. 10. 2023.

| Društvo

Ekskurzije i izleti niških đaka: Nekada Divljana i Ćele-kula, sada Muzej voštanih figura i Dino park

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
deca djaci KOSTA
Jagodina sada među najčešćim destinacijama; Ilustracija; foto: A. Kostić

Muzej voštanih figura i zoološki vrt u Jagodini, Dino park u Svilajncu, Petrovoradin, Palić i Avalski toranj - neke su od lokacija koje niški osnovci i srednjoškolci najčešće obilaze u sklopu školskih ekskurzija i izleta, dok su za nastavu u prirodi školama omiljeni Zlatibor i Kopaonik. Tek ponegde pojavljuju se lokaliteti na jugu - Đavolja varoš, Muzej Toplice, Prolom Banja, Prohor Pčinjski, manastiri Poganovo i Sukovo, Vranjska Banja i Sokobanja.

Bubanj spomen-park Spomen-park Bubanj bio neizostavan na đačkim izletima; ilustracija; foto: JV / Ljubica JocićObilazaka spomenika Ćele-kula i spomen-parka Bubanj, kao i izleta do raznih lokacija u gradu, rado se prisećaju Nišlije koje su iz đačkih klupa izašle pre nekoliko decenija.

Posebno mesto u mom sećanju zauzima Divljana i tamošnja nastava u prirodi. Trajalo je desetak dana, učili smo, družili se, zbližavali i socijalizovali jer smo bili baš mali, između prvog i četvrtog razreda. Sad je mnogo drugačije. Čini mi se da mnoga deca ne znaju da “ispred nosa” imaju blago - priča Nišlijka.

Zaista, na listama lokacija za ekskurzije, izlete i nastavu u prirodi ove godine, koje su objavljene u sklopu tendera niških osnovnih i srednjih škola, gotovo da nema znamenitosti na jugu Srbije.

prolom banja Prolom Banja jedna od retkih lokacija na jugu koja je na spisku; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićMeđu izuzecima je Osnovna škola “Dositej Obradović”, koja učenike četvrtog razreda vodi u Pirot i u obilazak manastira Temska, kao i OŠ “Sveti Sava”, koja je takođe kao jednu od lokacija za đake drugog razreda izabrala Pirot.

Ta škola vodiće i “petake” u Đavolju varoš, Prolom Banju i u obilazak Muzeja Toplica, a “sedmake” u Vranje i u manastir Prohor Pčinjski.

Pirot i manastire Poganovo i Sukovo odabrala je i škola “Dušan Radović”, dok OŠ “Kralj Petar Prvi” predškolce vodi u Vranjsku Banju. Sokobanja je, tradicionalno, na listi skoro svih niških osnovnih škola.


Za nastavu u prirodi omiljeni Kopaonik i Zlatibor

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, mnoge niške škole odlučuju da nastavu u prirodi obavljaju na Kopaoniku ili Zlatiboru, a tek neke biraju Divčibare, Goč i Brzeće. U dokumentaciji nema mnogo detalja, već je uglavnom istaknuto da će biti boravka u hotelu sa diskotekom.

kopaonik Hoteli Kopaonika omiljeni za nastavu u prirodi; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićDeca obilaze i zoološki vrt u Jagodini, kao i tamošnji Muzej voštanih figura, a tu su i Dino park i Prirodnjački centar u Svilajncu. Neizostavna je i Sokobanja.

Niš - Beograd - Niš relacija je za koju se opredeljuju mnoge osnovne škole, a ono što deca u Beogradu obilaze, prema zvaničnim podacima, jesu Avalski toranj, Hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej Nikole Tesle.

Istočna Srbija neizostavna je kada je reč o ekskurzijama, pa se na spiskovima često pojavljuju Zaječar, Negotin, Bor, Kladovo i Golubac, gde đaci obilaze Mokranjčevu kuću i muzej, zaječarski Narodni muzej, nalazište Felix Romuliana i drugo.

Deca idu i u Trstenik, Čačak, Višegrad, Sjenicu, Orašac, Prijepolje, Bukovičku Banju, Oplenac, Topolu, Kruševac, Kragujevac, Sombor, Novi Sad, Valjevo, Tršić, Sremske Karlovce, Topolu, a posećuju Petrovoradin, Karađorđev konak, Šumarice, rodno mesto Vuka Karadžića, Šargansku osmicu, Resavsku pećinu, crkvu Lazaricu, Brankovinu i drugo.


Grčka i Italija za srednjoškolce

Budimpešta - Bratislava - Prag - Beč - nije više toliko aktuelna tura za đačke ekskurzije.

Učenici Umetničke škole u Nišu trebalo bi da posete Lido di Jesolo, Padovu, Veronu i Veneciju. Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” bira relaciju Niš - Krf - Guvija - Meteori - Paralija - Solun - Niš.

đaci Samo neke srednje škole šalju đake u inostranstvo; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićĐaci Medicinske škole “Dr Miodrag Lazić” imaće priliku da posete Lido di Jesolo, Veronu, Bolonju i Veneciju, a učenici Gimnazije “Stevan Sremac” Veronu, Pizu, Firencu, San Marino, Bolonju i Veneciju.

Niš - Lido di Jesolo - Verona - Montekatini - Piza - Firenca - Montekatini - Bolonja - Lido di Jesolo - Venecija - Lido di Jesolo - Niš - to je izabrala Gimnazija “Bora Stanković”, dok su iz Gimnazije “Svetozar Marković” samo naveli Severnu Italiju kao destinaciju.

Za ekskurzije, izlete i nastavu u prirodi niške osnovne i srednje škole izdvajaju od 2,5 do 32 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Objektivno

    07:05 // 13. 10. 2023.

    Dnevnice treba da placa poslodavac.

  • Var tehnolog

    20:47 // 12. 10. 2023.

    Razradjena sema prosvetano- turisaticke mafije se nasatavlja i tako decenijama. Sta ce roditelji, da bi ispunili zelje deci, placaju nerealne cene. Pocese svake druge godine da se menjaju Kopaonik i Zlatibor,pa u krug !

  • Pera

    19:32 // 12. 10. 2023.

    Da se organizuju roditelji i u inat skoli i tim uciteljicama i nastavnicama da vode decu sami na ekskurziju i rekreativnu i da pokazu da moze daleko jeftinije! Pa stvarno nema smisla vise...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: