Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 8. 10. 2012.

| Društvo

Eksploatacija biogasa iz Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
deponija2.jpg
Deponija "Bubanj" foto: e-kapija.com

Sa niške deponije italijanska kompanija “Amest” trebalo bi da otpočne ekspolataciju biogasa, najavio je gradonačelnik Zoran Perišić.

Na deponiji je u funkciji trenutno samo poslednja, čevrta ćelija. Prethodne tri su zatvorene zbog prenatrpanosti otpadom.

Ne precizirajući kada će početi, gradonačelnik je najavio korišćenje gasa iz druge i treće ćelije.

- Ono što je biološki i ekološki vrlo važno i što može da bude jedna potencijalna vrlo opasna situacija. U toku je izmena PGR-a (plan generalne regulacije) gde će oni dobiti 200 metara kvadratnoih da naprave postrojenje i započnu eksploataciju – rekao je gradonačelnik Perišić.

Italijanska kompanija “Amest” sa gradom je potpisala ugovor juna 2011. godine, a sve je potvrđeno krajem aprila ove godine.

Potpisivanjem ovog ugovora Niš je postao jedan od prvih srpskih gradova koji sprovodi “kjoto” protokol.

Na četvrtoj ćeliji u toku je izgradnja reciklažnog centra za šta je novac obezbeđen u budžetu grada, a rebalansom je predviđeno i finansiranje strategije o izgradnji nove deponije “Keleš” na predlog većnika Miloša Banđura.

- Deponija “Keleš” koja će, ako sve bude u redu, biti pored deponije “Bubanj” još nije ni počela da se gradi ovo je tek jedna studija koja treba da obezbedi dalje postupke u tom smeru. U četvrtoj ćeliji deponije “Bubanj” gradi se reciklažni centar, za sada je napravljeno postolje – kaže većnik Banđur.

Podsetimo, postojeća deponija “Bubanj” zbog prenatrpanosti otpadom često je od strane stručnjaka nazivana “ekološkom bombom”.

Izgradnjom postrojenja za biogas rešiće se problem nagomilanog metana, glavnog uzročnika potencijalne eksplozije. Sredstva za izgradnju ovog postrojenja obezbeđuju Evropska unija i Ujedinjene nacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: