Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 14. 5. 2020.

| Društvo

Elektronski upis u vrtiće i škole - u Nišu kažu da je spas za roditelje i ustanove

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
e-vrtić
Do sada se 720 mališana prijavilo elektronski za upis u niške vrtiće; foto: printskrin/Pčelica

Prikupljanje gomile papira i dokumenata potrebnih za upis dece u vrtiće ili prvaka u škole i odlazak do ustanove - zamenilo je nekoliko klikova preko portala e-uprava koje roditelji mogu da učine iz svog doma. U Nišu je 720 mališana do sada na ovaj način prijavljeno na listu čekanja za vrtić, a zvanično od 1. juna počinje i upisivanje prvaka. I roditelji i nadležni se slažu da je elektronski upis spas i usluga koja im olakšava život.

Iako je pandemija korona virusa zaustavila niz aktivnosti koje smo obavljali svakodnevno - jednu je, čini se, ipak ubrzala. Pokazalo se da su građani, silom prilika bili prinuđeni da savladaju prepreke digitalizacije brže nego što su planirali. Upis dece u vrtiće, predškolske ustanove i škole obavljan je od kuće, preko portala e-uprava.

Prijava e vrtic Upisivanje uz samo par klikova; foto: printskrin Da je danas preko interneta moguće dobiti razne usluge javne uprave za koje je nekada bilo potrebno čekati u redovima pred šalterima, pokazuje i podatak Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu prema kojem je 42.000 prijava elektronskim putem stiglo za upis dece u vrtiće.

Ta usluga sada je dostupna u 117 gradova i opština u Srbiji - a Niš je jedan od njih.

Od 10. marta, kada je aplikacija e-vrtić u Nišu zvanično počela da se koristi, kažu u Predškolskoj ustanovi “Pčelica”, za listu čekanja prijavilo se 720 mališana.

U toku su analize brojnog stanja dece u svih 26 vrtića JPU "Pčelica" i naše procene su da će biti slobodno oko 900 mesta za mališane svih uzrasta - navode u “Pčelici”.

Pcelica Usluga spas i za roditelje i za ustanovu; foto: JV/J. A. Prethodnih godina je za upis bilo potrebno da roditelji prikupe svu potrebnu dokumentaciju, a potom čekaju u redu kako bi je predali ustanovi, a morali su bar još jednom da dođu do “Pčelice” po neophodne podatke. Sada je sve to roditeljima dostupno na samo par klikova.

Ukoliko roditelj pravilno popuni formular preko aplikacije e-vrtić, ne mora nijednom da dođe u Uslužni centar, jer se nakon obrade prijave šalje povratna informacija da je dete uspešno prijavljeno. Aplikacija e-vrtić je spas za roditelje i Ustanovu, budući da roditelj može samo jednim klikom da prijavi dete za vrtić, a time štedimo vreme roditeljima, čekanje pred šalterima, smanjujemo gužve u našem Uslužnom centru, jer nam je na taj način olakšano poštovanje i primenjivane preporučenih mera - ističu u Pčelici.

Prednosti ovog sistema objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović - usluga je veoma jednostavna i nakon registracije korisnicima je potrebno samo 5 minuta da popune neophodne podatke i prijave svoje dete za upis u vrtić.


I upis prvaka elektronski, odlazak u školu samo na testiranje

Ohrabreni uslugom e-vrtić, ističe Jovanović, ove godine su pokrenuli i elektronski upis u osnovnu školu.

Upis prvaka kreće od 1. juna, a od 25. maja na isti način biće moguće prijaviti se za prvi susret prvaka sa školom na razgovoru sa psihologom. Jovanovic e-uprava Upisivanje uz samo par klikova; foto: printskrin

Upis je obično kretao 1. aprila, ali sada se pomera za 1. jun, ali mi smo, da bi roditelji videli kako ta usluga radi i da bi stupili u inicijalni kontakt sa školama, omogućili uslugu iskazivanja interesovanja za upis. Opet putem portala elektronske uprave registrovani korisnici mogu da izaberu školu u koju žele da upišu svoje dete i da pokažu interesovanje. Oni to mogu da urade putem portala elektronske uprave ili tako što će telefonom pozvati školu u koju nameravaju da upišu dete - pojašnjava Jovanović.

Roditelji prvaka u školu će morati da odu samo jednom, dodaje Jovanović, kako bi dete obavilo razgovor sa psihologom, ali napominje da neće morati da nose ni jedan dokument.

Zvaničan upis u prvi razred preko portala e-Uprava počinje 1. juna. Roditelji dece koja septembra polaze u školu takođe su zadovoljni što je upis elektronski.

Mi smo u planirali upis u školu u nedelji kada je sve stalo. U međuvremenu smo dobijali različita obaveštenja, bili smo svi zbunjeni. Nije da smo se plašili da će dete ostati neupisano, jer naravno da sva deca moraju da se upišu, ali nam nije bilo svejedno dok nismo znali kako. Elektronski upis je vrlo jednostavan i drago mi je da smo to završili. Sad čekamo informacije o sistematskom, o razgovorima sa psihologom i drugoj proceduri - kaže Marija majka budućeg prvaka.

E vrtic Nis Upisivanje uz samo par klikova; foto: printskrin Načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo kaže da su roditelji, iako elektronski upis prvaka još zvanično nije počeo, tokom vanrednog stanja bili zainteresovani za upis, te su škole to omogućile onlajn. Roditelji su putem mejla, Vibera i telefona mogli da pošalju zahtev i sve neophodne podatke, pojašnjava, a od sekretara su dobijali potvrdu da će deca biti upisana.

Na taj način je više od 50 % učenika upisano, u nekim sredinama i više od 70 %, u ruralnim manje, jer imamo i tri porodice u jednom selu koje nemaju ni mobilni telefon. Škole su spremne za e-upis, znaju proceduru, to će zaživeti ovih dana, odnosno 1. juna kada počinje ta druga faza. Ovom prvom fazom i Ministarstvo može da vidi kako to ide, da se siromašnim roditeljima pomogne i donira uređaj da bi mogli da koriste uslugu kao i svi drugi, da onima koji imaju slab internet pojačaju - objašnjava Gejo.

Kao jednu od najvećih prednosti ovakvog upisa Gejo izdvaja to što roditelji ne moraju da odvoje ceo dan kako bi otišli u školu i upisali decu.

E uprava Upisivanje uz samo par klikova; foto: printskrin I direktorke osnovnih škola u Nišu zadovoljne su odazivom roditelja, ali i novim načinom upisa, jer će prvaci samo jednom pre 1. septembra morati da dođu u školu, kako bi polagali test školskog psihologa, na osnovu koga će biti formirana odeljenja.

Osnovne škole "Sveti Sava", "Ivo Andrić" i "Radoje Domanović" u Nišu su na svojim sajtovima i putem društvenih mreža obaveštavale roditelje kako ove godine mogu da upišu decu u 1. razred i sada se pripremaju za organizaciju testiranja.

Ranije je trebalo gomilu papira da roditelji donesu u školu, sada je to zaista efikasnije i brže, a i više ne moraju da napuste radno mesto kako bi upisali dete u školu. Do sada smo oko 80 učenika upisali i već im zakazujemo termine za testiranje, naravno uz sve bezbednosne i higijenske mere, nakon sistematskog pregleda koji su krenuli u Domu zdravlja - ističe Dušica Tričković direktorka OŠ "Radoje Domanović".


EU u reformu javne uprave u Srbiji uložila više od 200 miliona evra

Elektronske usluge deo su ukupne reforme javne uprave u Srbiji, koja ima za cilj da je učini efikasnijom, transparentnijom i bližom građanima i privredi. Evropska unija snažno podržava reformu javne uprave u Srbiji kao deo procesa pripreme Srbije za članstvo u EU. sem fabrici Reforma javne uprave važna za ulazak Srbije u EU; foto: JV

Šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici ističe da tim procesom Srbija dobija administraciju koja je efikasna, odgovorna, transparentna, pouzdana i pre svega potpuno otvorena za građane u procesima odlučivanja.

Reforma javne uprave je ključni korak za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Neophodne su strukturne promene u funkcionisanju i organizaciji centralne i lokalne uprave. Kulturološke promene u odnosu između administracije i građana takođe treba da prate ovaj proces. Reforma javne uprave donosi i potpunu modernizaciju uprave kroz digitalizaciju informacija i procesa, uključujući nove načine pružanja usluga građanima i preduzećima - ističe Fabrici.

Kako bi građani i privreda bili u mogućnosti da dobiju adekvatne usluge koje će štedeti njihovo vreme i novac, EU godinama unazad najznačajniji je partner Srbije u procesu reforme javne uprave. Ta podrška do sada je iznosila više od 200 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko iz mase

    16:36 // 7. 7. 2020.

    Ma džaba vam e_uprava kad se deca u vrtić ubacuju isključivo preko veze.

  • Mara

    05:42 // 15. 5. 2020.

    Napokon

  • Jelena

    18:14 // 14. 5. 2020.

    Hahaha.. Hoce li PU Pcelica i rezultate prijema dece da objavi javno, sa svim jasnim kriterijumima izbora dece, ko sto do sad nikad nije bilo? Ili cemo i dalje da se ubeđujemo sa "deckom" na salteru da nam da bilo kakve informacije?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: