Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 6. 3. 2022.

| Društvo

Elektrotehničar obnovljivih izvora energije - novi smer u ETŠ “Nikola Tesla” u Nišu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Novi smer od naredne školske godine; Ilustracija; foto: A. Kostić.

U Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Nišu đaci će od naredne školske godine moći da upišu novi četvorogodišnji smer - elektrotehničar obnovljivih izvora energije. Direktor škole Nebojša Sokolović kaže da će biti mesta za 30 učenika i da će konkurisati i za program edukacije odraslih u toj oblasti.

Ekologija i održivi razvoj neke su od tema o kojima će učiti oni koji upišu novi smer, a Sokolović kaže da će učenici nakon završene srednje škole moći da nastave dalje školovanje ili da se zaposle u kompanijama koje se bave sistemima energetske efikasnosti.

Upoznaće se sa izvorima i potrošačima električne energije, alternativnim i štedljivim izvorima, a to su fotonaponski paneli i ćelije, vetrogenerator, toplotne pumpe i drugo. Uz stečene kompetencije moći će da rade u kompanijama koje se bave instalacijom, uvođenjem i projektovanjem sistema koji su vezani za energetsku efikasnost - kaže Sokolović.

Potreba za tim obrazovnim profilom postoji u celoj Srbiji, pa direktor smatra da je došlo vreme da se jug priključi Beogradu i Vojvodini i da se đacima u Nišu omogući da steknu znanje iz te oblasti.

To malo kasnije stiže kod nas, ali potrebe su izražene u Srbiji i biće to u skladu sa zelenom agendom, gde je još pre par godina predviđena ušteda energije i gde će privreda biti u obavezi da 20% utrošene energije bude iz obnovljivih izvora - objašnjava direktor škole.

Prema njegovim rečima, škola će nastaviti da se bavi energetskom efikasnošću i kroz neformalno obrazovanje, pa planiraju da edukuju i odrasle.

U narednom periodu planiramo da konkurišemo i za taj program i da edukujemo i odrasle kojima je potreban taj stepen kvalifikacija, za potrebe privrede, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugo. Planiramo da se verifikujemo za program za obrazovanje odraslih na petom stepenu istog smera - navodi Sokolović.

Kaže da će to probati da realizuju uz pomoć nekog privatnog partnera iz regiona i da je edukacija u smeru energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija neophodna za budućnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica

    17:18 // 19. 5. 2022.

    Mnogo inovacija i novih smerova.

    • Student

      20:06 // 20. 5. 2022.

      Savremeno doba to i trazi. Na brzi ritam zivota mora stalno neka inovacija da se pravi inace nema brzog razvoja. Problem je samo ili pitanje je da li bas ima potrebe za tom brzinom. Sve lagano gubi smisao. Jos novi telefon niste ni poceli da koristite, a vec se pojavio "bolji".

    • Gane

      06:47 // 23. 5. 2022.

      Tako je i na fakultetu, samo sto se na fakultetu ne radi o smerovima vec o predmetima. Zamislie fakultet koji ima 500+ predmeta. Gde tu moze da se zadrzi kvalitet.

  • Goci

    07:23 // 10. 5. 2022.

    @Student
    Na fakultetu se ne uci sve. Pre svega, na fakultetu se uci kako da se uci. Ko to nauci, naucio je "sve".

    • Mirko

      07:48 // 14. 5. 2022.

      Na fakultetu se sticu znanja i vestine kako da se svaka novina savlada.To je svrha ucenja i stalnog prilagodjavanja.

    • Laza

      18:14 // 14. 5. 2022.

      Pojedini profesori na fakultetu ih bas tako uce. Samo kazu studentima da sami nauce gradivo. Onda svi zajedno u klub na cavrljanje. Kad pitate te profesore kako ide nastava oni obicno kazu da se raspadaju od nastave. Neki se ne secaju kada su kredu uhvatili.

    • Gane

      16:53 // 17. 5. 2022.

      Zato je na fakultetu najbitnije da studentski klub radi. Gde bi se inace provodilo vreme.

  • Profesor

    22:06 // 28. 4. 2022.

    Treba pisati i o tome sto se srednjim strucnim skolama svake godine preti da ce da im se ukine po neki smer. On zapravo rade sa jednom generacijom i nisu sigurni sta ih ceka naredne godine. Kako onda da planiraju svoje usavrsavanje i kvalitetno obrazovanje u takvim uslovima. Mora da se prizna da je svima tesko, i nastavnicima i ucenicima.

    • Student

      20:08 // 6. 5. 2022.

      Ucenicima nije tesko, oni uce sta im je po programu. Profesorima jeste tesko, oni vrlo cesto predaju ono sto nisu ucili na fakultetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: