Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 22. 3. 2013.

| Društvo

Eparhija: Osveta motiv napada na Pahomija

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Crkva-Svete-Trojice.jpg
Crkva Svete Trojice

Vranjska eparhija optužila bivšeg magacionera da je izmislio kako ga je vladika Pahomije seksualno uznemiravao, kako bi se osvetio za otkaz koji je prethodno dobio.

Na sajtu Eparhije objavljeno je još jedno saopštenje za javnost, ovoga puta od strane Upravnog odbora, kao vid odgovora na optužbe koje je pred policijom ali i u javnost izneo izvesni magacioner Eparhije vranjske, koji tvrdi da ga je Vladika Pahomije seksualno zlostavljao čak devet godina.

Kako stoji u saopštenju, “radi istinitog informisanja javnosti”, Upravni odbor Eparhije, na čijem čelu se nalazi sam vladika Pahomije, sumnja da je u radu nekih jedinica u Eparhiji, između ostalog i u radu magacina bilo propusta, pa čak i pronevere.

Kao dokaz Eparhija je objavila deo iz zapisnika sa sednice Upravnog odbora, koji je sačinjen 12. decembra prošle godine.

- Eparhijski upravni odbor je uvideo propuste u radu vranjske kancelarije Čovekoljublja, dobrotvorne fondacije Srpske pravoslavne crkve, kao i u poslovanju crkvenih opština vranjske i šapranačke, odnosno Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju i hrama Svete Petke na Šapranačkom groblju u Vranju, kao i u radu magacina Eparhijskog upravnog odbora.

U nastavku zapisnika navodi se da su na istom sastanku, zbog pomenutih "propusta u poslovanju" smenjeni magacioner čiji su inicijali N.I, rasformirana fondacija "Čovekoljublje" i formirana posebna komisija koja bi trebalo da obavi proveru poslovanja u poslednjih nekoliko godina.

- Ove odluke Eparhijskog upravnog odbora, čiji je predsednik, po Ustavu Srpske Pravoslavne Crkve, nadležni Episkop vranjski, uzrok su novih neistina o „agoniji izvesnog Nemanje S. i poverljivog mu sveštenika“, izrečenih u cilju prejudiciranja ili obezvređivanja rezultata do kojih može doći komisija čiji je rad u toku - kažu u Eparhiji.

Iz Eparhije poručuju da će po završetku rada komisije, za koji kažu da će biti zasnovan na dokazima, a ne na sumnjama, rezultati biti saopšteni javnosti, a ukoliko pokažu da je postojala pronevera crkvenog novca, protiv odgovornih osoba biće preduzete odgovarajuće mere pred nadležnim crkvenim i državnim organima.

Podsetimo, “Vranjske” novine u jučerašnjem broju objavile su ispovest mladića, bivšeg magacionera Eparhije, koji tvrdi da ga je vladika vranjski Pahomije seksualno uznemiravao proteklih 9 godina.

Vladiki Pahomiju je već suđeno za slična dela, u procesu u kome je posle mnogih kontroverzi oslobođen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mladen Jovanovic

    01:29 // 23. 3. 2013.

    Da li je SPC vec zaboravila svoju odgovornost u slucaju ubistva Nebojse Zarubca? Tada su dozvolili svesteniku Peranovicu da nastavi svoj "rad" sa zavisnicima uprkos otkrivanju njegovih varvarskih metoda koje su samo malo kasnije dovele do smrti coveka.

    SPC mora biti primer odgovornosti prema ljudskom zivotu ako zeli da ima bilo kakav uticaj na duhovni razvoj svojih clanova. Ako ne zeli, onda je sasvim u redu imati ovako neozbiljne reakcije na ozbiljne optuzbe. Razgovor o postojanju pedofilije u okviru SPC nece nestati iz javne debate dok god sama SPC slepo brani svoje svestenstvo. Ocekujem mnogo vise od SPC.

  • vmp

    12:16 // 22. 3. 2013.

    ma samo da se Pahomije docepa suda...posle ce lako...zastarece proces il sta vec...

    • Jelena

      14:27 // 22. 3. 2013.

      Sve će zastareti, samo Pahomije neće .....

  • Bata

    12:02 // 22. 3. 2013.

    Može li taj Pahomije da ide u.....penziju i da radi šta hoće kao običan građanin ,proglasiti ga tehnološkim viškom i kraj svim pričama,istinama i poluistinama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: