Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:51, 5. 2. 2018.

| Društvo

Epidemija malih boginja na teritoriji Jablaničkog okruga ne jenjava

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
vakcina
Broj obolelih višestruko porastao, foto: ilustracija/ flickr - Daniel Paquet

Od prijave epidemije malih boginja u Bojniku prošlo je dva meseca, a za to vreme, kako kažu u Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu, broj obolelih se višestruko povećao. Ista situacija je i u Leskovcu, a kako kažu u Zavodu, većina obolelih nije vakcinisana.

Na teritoriji Jablaničkog okruga kod 124 osobe je potvrđeno da imaju morbile, dok se za još 38 čekaju rezultati ispitivanja. Iako u Bojniku većina obolelih ima između 30 i 39 godina, kako kažu, među obolelima je i 16 dece uzrasta do 4 godine, ali i dvanaestoro koji imaju između 10 i 19 godina.

Od početka epidemije u Bojniku je hospitalizovano 16 bolesnika, od čega je 15 na odeljenju pedijatrije, a jedan se nalazi na infektivnom odeljnju Opšte bolnice u Vranju. Oni su hospitalizovani zbog teže kliničke slike morbila i komplikacija upale pluća - kažu u Zavodu.

Što se Leskovca tiče, kako kažu, od prijave epidemije u ovom gradu prošlo je mesec dana, a broj obolelih se od 10 povećao na 62.

U Leskovcu je, od ukupnog broja obolelih, zbog teže kliničke slike hospitalizovano 10 ljudi, a među obolelima je i petoro zdravstvenih radnika iz Opšte bolnice - kažu u Zavodu.

Većina ljudi kod kojih je potvrđeno da imaju morbile, kako kažu, nije vakcinisano ili im je nepoznat vakcinalni status. I dalje se na teritoriji Jablaničkog okruga, kažu u Zavodu, sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilama.

Osim u Jablaničkom okrugu, epidemija maih boginja prijavljena je i Pirotu, Surdulici, Bujanovcu, Nišu, ali i kućna epidemija u Žitnom Potoku.

Podsetimo, zbog prijave epidemije malih boginja, zabranjene su posete pacijentima u Opštoj bolnici u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hapyy

    08:56 // 7. 2. 2018.

    Samo gledajte koga sve dovodi Maric u program i kako reklamira nadrilekarstvo.Drzava,umesto da hapsi-cuti.

  • Natali

    12:19 // 5. 2. 2018.

    I u švedskoj raste broj obolelih od morbila. Žarišta su u naseljima gde žive doseljenici sa niskim obrazovanjem i ekstremnim religijoznim shvatanjima. U svakom žitu ima kukolja! Tragedija za čovečanstvo, živimo u 21.veku a neukost uzima sve veći mah.

    • PENICILIN

      12:41 // 5. 2. 2018.

      Ce jenjava kad svi kolektivno obolimo. To je slika i prilika naseg drustva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: