Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 31. 3. 2016.

| Društvo

Epidemija "ovčjih boginja" u vrtiću preminule devojčice

Autor:S. J, J. C.Izvor:Južne vesti
varičele
Varičelom zaraženo 9 od 34 testiranje dece; ilustracija; foto: commons.wikimedia.org

U vrtiću “Zvončići”, gde je išla 4-godišnja devojčica koja je prekjuče preminula na putu do Kliničkog centra, epidemiolozi su utvrdili epidemiju varičele, odnosno “ovčjih boginja” koje je od februara dobilo 9 od 34 testirane dece. Stručnjaci kažu se ove boginje skoro uvek preleže bez posledica.

Mališane je juče testirala epidemiološka služba Doma zdravlja koja je zatim Institutu za javno zdravlje u Nišu prijavila epidemiju, a epidemiolozi su vaspitače vrtića upoznali sa “protivepidemijskim merama”. Reč je o dezinfekciji igračaka, poda i ostalih površina u vrtiću.

Poznato je da je devojčica, koja je preminula prekjuče nakon što je u lošem stanju dovedena u Dom zdravlja, imala varičelu, ali tačan uzrok njene smrti još nije utvrđen. Međutim, u Institutu za javno zdravlje kažu da preliminarni rezultati analize obdukcionih briseva pokazuju da je reč o beta-hemolitičkom streptokoku.

Čekaju se i rezultati briseva koje je juče deci uzela Epidemiološka služba Doma zdravlja. 


Varičele se skoro uvek preleže bez posledica

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da nema razloga ni za kakvu paniku jer se smrtnost kod varičele meri u promilima i da za 40 godina karijere nije imao slučaj da je neko dete preminulo od “ovčjih boginja”.

Ovako nešto do sada nije zabeleženo, koliko znam. Ima komplikacija koje može da izazove visoka telesna temperatura ili pad imunog sistema, ali se one dese u ispod 7 odsto slučajeva. A najteže komplikacije u ispod 1 odsto - objašnjava dr Tiodorović.

Napominje da komplikacije od ovih boginja koje mogu da budu opasne jesu zapaljenje pluća, zapaljenje mozga ili neke infekcije na koži. Kaže i da su one češće kod odraslih osoba.

Nema potrebe za panikom. Sasvim je normalno da predškolska deca, pa i školska deca mogu da obole od ovčijih boginja i više od 90 % naše populacije preboli to u detinjstvu - kaže ovaj iskusni epidemiolog.

Uglavnom, kaže on, dete dobije osip i tokom desetak dana treba da miruje i da mu se daje više vitamina i tečnosti.

Tiodorović podseća da vakcina protiv varičele u Srbiji nije obavezna, jer, kako objašnjava, pošto većina stanovništa to preboli bez ikakvih posledica, nema potrebe za tim. Vakcinacije je, kaže on, obavezna u Americi, Australiji, Japanu i zapadnoj Evropi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina Velickovic

    19:58 // 31. 3. 2016.

    Sled dogadjaja:Ovcje boginje, pad imuniteta, bakterijska superinfekcija, sepsa, ....Ne desava se cesto ali ovo su vrlo zarazne bolesti, mnogo dece moze da se zarazi.Neka deca imaju urodjeni poremecaj imuniteta tako da mogu da dobiju komplkacije.
    Zato su u Americi obavezne vakcine protiv malih boginja, ovcjih boginja, zauski.

  • Slavko

    15:27 // 31. 3. 2016.

    Polako Srbo, procitali ti sta kaze covek!

  • Срба

    14:16 // 31. 3. 2016.

    Па ви сви онда и даље одбијајте да вакцинишете децу и наставите да се клањате анти-вакцинашким теоријама завере.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: