Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 31. 10. 2016.

| Društvo

Epidemija salmonele u leskovačkim vrtićima

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
21 dete obolelo od salmonele u Leskovcu; foto: D.M.

U 5 od 10 vrtića Predškolske ustanove “Vukica Mitrović“ u Leskovcu proglašena je epidemija salmonele od koje je obolelo 21 dete, a dvoje njih je hospitalizovano.

U Zavodu za javno zdravlje rečeno je Južnim vestima da je uglavnom reč o deci starosti od 2 do 6 godina, a najviše zaraženih ovom crevnom bakterijom je u vrtiću “Lane“ gde je izolovana bakterija kod 12 dece.

U vrtiću “1001 radost“ salmonela je pronađena kod 4, u vrtićima “Cvrčak“ i “Kolibri“ po dvoje i u “Cicibanu“ kod jednog deteta.

Jadranka Krasic foto d.m. Krasićeva kaže da se uskoro očekuju rezultati analiza; foto D.M.Uzrok i izvor epidemije još nisu poznati jer se tokom vikenda radilo na veoma velikom broju lokacija - u vrtićima, u 6 igraonica gde su obolela deca bila na rođendima i u kućama roditelja te dece.

Stručne ekipe Zavoda uradile su tokom vikenda  epidemiološko-sanitarno-higijenski nadzor, uzeti su iz centralne kuhinje uzorci namirnica na mikrobiološku kontrolu, brisevi sa radnih površina i opreme, sa ruku radnika, ali i brisevi iz distributivnih kuhinja - kaže epidemiolog Jadrankla Krasić.

Svi vrtići su, prema njenim rečima, detaljno dezinfikovani po više puta, a juče je urađeno anketiranje u porodicama obolele dece i tamo gde su deca imala simptome u vidu povraćanja i učestalih stolica.

Na isti način je izvršena kontrola i uzeti brisevi u igraonicama gde je naložen vanredni sanitrani pregled, iako su zaposleni imali uredne sanitarne knjižice - objašnjava epidemiolog Jadranka Krasić.

Rezulati analize briseva još nisu gotovi jer se, kako kaže, radi o obimnom poslu.

U svim ovim vrtićima preventivno su medicinske sestre jutros kontolisale i izdvajale decu koja su tokom vikenda imala bilo kakve simptome nalik na salmonelu.


Prvi slučaj registrovan 28. oktobra

Direktorka Predškolske ustanove Jasmina Anđelković Đorđević kaže da se zaposleni u vtrićima strogo pridržavaju uputstava Zavoda za javno zdravlje.

Mi smo postupak i sprovođenje kompletnih mera zavoda sproveli do kasno sinoć, sledimo dalja upustva. Nema razloga za paniku i strah jer je sve pod kontrolom - kaže direktorka.

Dvoje dece uzrasta od 2 godine bila su hospitalizovana na Odeljenju pedijatrije u Opštoj bolnici u Leskovcu. Lečenje je uspešno završeno, pa su danas otpuštena kućama.

Prva obolela deca registrovana su 28. a epidemija je prijavljena 30. oktobra Institutu “Batut“ u Beogradu.

Jadranka Krasić kaže da panici nema mesta, ali apeluje na sve roditelje da decu sa temperaturom, dijarejom i povraćanjem ne dovode u vrtić, već da se odmah obrate lekaru.

Ne razumem roditelje koji su već bolesnu decu vodili u igraonice na rođendane, a naišli smo i na takav slučaj tokom anketiranja porodica - kaže Krasićeva.

Salmonela je inače crevno zarazna bolest koja se prenosi putem hrane i kontaktom, a inkubacioni period traje najduže 72 časa.

Deca kod kojih bude izolovana salmonela se leče prema antibiogramu. Nakon toga su 5 dana bez terapije, zatim se rade 3 uzastopne analize stolice i tek posle 3 negativna nalaza, ona mogu da se vrate u vrtić - objašnjava Jadranka Krasić.

Situacije se, inače, prati i u drugim vrtićima, ali osnovni uslov je da se utvrdi mesto gde su deca zapatila salmonelu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: