Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 23. 12. 2014.

| Društvo

Epidemija zečije groznice u Zaplanjskoj Toponici

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
zeka
Tularemija je u narodu poznata kao zečja groznica; foto:flickr.com

Trideset meštana sela kraj Gadžinog Hana obolelo je od tularemije, bolesti koju prenose glodari, a kako navode nadležni, epidemija je pod kontrolom stručnih ekipa.

Prema rečima v. d. direktora niškog Instituta za javno zdravlje Bratislava Tiodorovića, jedno dete se leči na Dečjoj klinici i jedna žena na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, dok se ostali leče ambulantno.

Prvi slučaj je zabeležen 6. decembra, a najviše njih je počelo da se javlja od sredine meseca. Na sreću, lekar iz seoske ambulante je prepoznao simptome i većina njih je krenulo sa terapijom na vreme - kaže Tiodorović.

Napominje i da je ovo bakterijska, a ne virusna bolest i da se ne može preneti sa čoveka na čoveka, već da je put prenošenja hrana, voda ili kontakt sa glodarima. tularemija Jedan od simptoma je oticanje žlezda

S obzirom na to da je broj obolelih povećan u kratkom periodu, moguće je da je uzrok epidemija hrana ili voda, ali moramo da sačekamo rezultate analize. Postoji i način da se prenese putem radnih površina, a najteži oblik bolesti je kada se bakterija udahne, recimo, dok neko daje seno životinjama - objašnjava direktor Instituta.

Tiodorović kaže da je vreme inkubacije od 2 do 10 dana, a da su simptomi visoka telesna temperatura, malaksalost, otečene žlezde i to najčešće limfne. Objašnjava i da su neki simtpomi slični sa gnojavom anginom, ali da ipak postoje razlike.

Ukoliko se počne sa terapijom na vreme lečenje antibioticima je veoma uspešno i oporavak se očekuje za oko 7 dana - objašnjava Tiodorović.

Ističe i da epidemija nije posledica poplava, kao i da epidemiolozi očekuju pojave ove bolesti svake četvrte godine, jer je to period koji je potreban da se poveća populacija glodara.

Kaže da je meštanima Zaplanjske Toponice preporučeno da ne piju vodu sa vodovoda, dok se ne uradi hlorisanje, kao i da se dobro peru sveže voće i povrće i pojačaju mere higijene, posebno u pripremi hrane.

Počela deratizacija

U Opštini Gadžin Han održan je Štab za vanredne situacije, gde su propisane mere za pomoć stanovnicima sela Zaplanjske Toponice.

Prema rečima zamenika predsednika Opštine Dejana Ignjatovića, iz opštinskog budžeta je izdvojen novac za kupovinu otrova za miševe, a ekipe su počele da rade deratizaciju u kućama i objektima meštana, pre svega onih koji su oboleli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: