Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 20. 7. 2020.

| Društvo

Epidemiolog KC Niš: Stagnacija prijema kovid pacijenata u naše bolnice

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
novi klinicki centar
Stagnacija prijema u KC NIš; foto: JV

Već nedelju dana se u Kliničkom centru Niš broj novih prijema pacijenata, kod kojih se sumnja ili je potvrđena korona, kreće između 40 i 45 prijema dnevno. To epidemiolog doktor Nikola Milenković ocenjuje kao period stagnacije.

Virus korona je i dalje među nama, a niški Klinički centar već nedelju dana ne beleži drastično veći broj pacijenata, pa se kako kaže MIlenković, i prijem i otpust pacijenata vrti oko istih brojeva.

milenkovic dr Milenković kaže da brojke stagniraju već nedelju dana; foto: printscreenVeć nedelju dana je taj broj u nekoj stagnaciji i mi držimo trend da imamo do 40 do 45 prijema na dnevnom nivou i 20 do 25 otpusta na dnevnom nivou i onda pratimo kapacitete. Neki pacijenti se ne vraćaju odmah kući, već idu u zdravstvenu ustanovu u svom gradu ili opštini, u bolnice za lakše pacijente - kaže Milenković.

Ove informacije još više raduju ako se zna da prema Klinikom centru Niš ne gravitiraju samo Nišlije i meštani južne, već i istočne Srbije, pa i Pomoravlja, sa Kosova, a ima i pacijenata iz Sandžaka.

Njegov kolega Branislav Tiodorović je ovaj period ocenio kao treći pik prvog talasa uzrokovan brojnim okupljanjima, pre svega mladih, koji se, kako je rekao, i najčešće javljaju lekarima u ovom periodu.

tiodorović Uz disciplinu uskoro kraj i trećeg pika; foto: Vanja KeserIpak, i on očekuje smirivanje situacije u narednom periodu.

Ovo što se sada dešava, posledica je dešavanja u poslednjim danima kada su krenula okupljanja po gradovima, posebno imamo Beograd. U prva dva dana imali smo masovna okupljanja, neko je nosio masku, većina nije i mi to sada čitamo kao statistiku. Dakle, ovo je taj treći pik, ako nemamo okupljanja i ako se poštuju mere koje sada važe za celu Srbiju, u toku nedelje možemo se nadati da će početi stišavanje - kaže Tiodorović, a prenosi Blic.

Za virus je rekao da je on više nije samo respiratorni, već sistemski, jer je uočeno da napada i druge sisteme u organizmu, a da puno toga zavisi i od godina i drugih pratećih bolesti. Mada je kako kaže, bilo slučajeva da bitku sa koronom izgube i vrlo mladi ljudi.

Epidemiolozi se za drugi talas spremaju za jesen. Najavljene su kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu, a Tiodorović kaže da se razmišlja i o opremanju Knez Sela gde bi moglo da bude smešteno i 500 pacijenata.

Podsetimo, u Srbiji su na snazi obavezne mere nošenja maske u zatvorenom i na otvorenom kada ne može da se održi distanca od 1,5 m, koja je takođe obavezna.

Zabranjeno je i okupljanje više od 10 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zzmz

    01:27 // 24. 7. 2020.

    Šta je to Epidemiolog? Marka novog frižidera,ili tv/a .izmišljena specijalizacija ,džabe primaju platu!

  • vasa

    22:44 // 20. 7. 2020.

    Epidemiolozi,anesteziolozi KC Nis...bacite vase diplome ne vrede nista kao i vase neznanje.Najveca smrtnost u Nisu.

    • Sociolog

      11:22 // 21. 7. 2020.

      Najveća smrtnost u KC Nišu verovatno jeste, medjutim ne može se ta stvar tako lako relativizovati. Desio se Gerontološki centar, a i oko KC- gravitira milion i po ljudi, iz najsiromašnijeg dela Srbije, demografski najstarijeg i najmanje obrazovanog. To su opominjući podaci, kojim bi morale da se pozabave relevantne institucije, kako bi mogli preventivno da deluju i podignu svest o zdravlju.

  • jedna zagonetka

    22:08 // 20. 7. 2020.

    kako se kaze mali pik?

    • Mika

      23:33 // 20. 7. 2020.

      Zavisi kako kazes- brzo, il' sporo..... :p

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: