Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 18. 1. 2020.

| Društvo

Evropa hvali projekte kojima Prokuplje rešava probleme Roma, oni tvrde da ne žive bolje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
romi
Žitelji romskog naselja Mala Guba tvrde da nije dovoljno urađeno; Foto: Lj. M.

Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u selu Berilje kod Prokuplja i u Solunskoj ulici gde žive mahom romske porodice, autobuska linija ka Žitnom Potoku gde takođe žive Romi, samo su neki od prioriteta kojim će se Grad Prokuplje baviti u narednom periodu, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta i uslova života Roma na ovim prostorima. Ipak, oni tvrde da im se život nije mnogo poboljšao od projekata, a da najveću korist imaju koordinatori koji ih realizuju.

Sve urađene aktivnosti i plan za naredni period, definisani su kroz projekat „Romakted“ koji je, kako je istakao koordinator Asocijacije za romska pitanja Dragan Gračanin, dobio najviše ocene i pohvale u Savetu Evrope, pa, kako tvrdi, predstavlja primer dobre prakse kako se u ovom gradu rešavaju problemi od životnog značaja romskog stanovništva.

Ono što je takođe važno i za svaku je pohvalu to je činjenica da u Prokuplju nema etničkih sukoba i što se prioritetno rešavaju problemi koji unapređuju živote Roma. Evidentni su pomaci u poboljšanju socijalnog položaja Roma, a to se ogleda u smanjenju nezaposlenosti i u velikom broju romske dece koja su uključena u sistem obrazovanja – rekao je između ostalog Gračanin.

Ipak, stanje na terenu je nešto drugačije od onoga kako ga predstavljaju predstavnici Roma u Prokuplju i Srbiji, jer većina romskih porodica i dalje živi na granici egzistencije, od socijalne pomoći i u teškim uslovima, uglavnom nedostojnih za život u ovom veku.

Od svih tih projekata, jedinu korist imaju naši koordinatori i predstavnici koje postavljaju stranke na vlasti, a ne mi. Njima je bolje, domognu se posla, fotelje, para, gledaju svoj lični interes, a ako nešto preostane, pomognu i običnim ljudima. Koliko je para od 2000. do danas stiglo u Prokuplje na ime boljih uslova i života Roma, da je sve potrošeno onako kako je trebalo, izgradio bi se čitav manji grad – kaže jedan od žitelja "divljeg" romskog naselja Mala Guba.

Tvrdi i da vlast u ovo naselje zalazi samo u vreme izbora, kada obećavaju “kule I gradove”, a na kraju se završi paketom životnih namirnica za glas na izbornom listiću.

Tako su radili oni pre, tako rade i ovi sada. Ništa se nije promenilo, naši predstavnici služe i jednima i drugima, narodu je uglavnom sve lošije, a većina nas odlazi u inostranstvo gde nas hapse, proteruju i ponižavaju – ističe sagovornik.

Prema zvaničnim podacima, Romi su najzastupljenija manjina koja živi u Srbiji, a Prokuplje je, u odnosu na broj stanovnika, treći grad u zemlji po broju Roma. Iako nema preciznih podataka, brojke govore da oko 10 odsto stanovništa u Prokuplju čine upravo Romi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pop

    11:37 // 20. 1. 2020.

    Oni bi leba bez motike eto sta bi oni, dok mi ovde crncimo i radimo za minimalac!!!!!

  • nisliski mohikanac

    00:52 // 19. 1. 2020.

    nis,4.raz.u odelj mog deteta idu 5 romcica, jedna uci, jedan dolazi kad hoce i maltretira ostale zato sto ce odma da se zali,ostali jos ne znaju slova

  • Trajko

    22:52 // 18. 1. 2020.

    Ma da im date po 1000 evrića za kladionicu možda će budu zadovoljni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: