Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 24. 5. 2023.

| Društvo

Evropski dan parkova Niš dočekuje ispod propisane norme zelenih površina, aktivisti kažu Grad nema razumevanja

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
parkovi (7)
Propisano je 30 metra kvadratnih zelenila po stanovniku, u Nišu je 10 kvadratnih metara; foto: JV / Jelena Mišić

Poboljšanje klimatskih uslova u urbanim sredinama, regulacija temperature vazduha, smanjenje nivoa komunalne buke, sprečavanje pojave erozije zemljišta, samo su neke od prednosti postojanja parkova i zelenih površina u gradovima, kaže aktivistikinja Marija Peternel i dodaje da Niš Evropski dan parkova, koji se obeležava 24. maja dočekuje sa 10 metra kvadratnih zelenila po jednom Nišliji, umesto normama propisanih 30 kvadratnih metara.

parkovi (8) U NIšu ima 200 hektara zelenih površina; foto: JV / Jelena Mišić Jedna od organizatora ekoloških protesta održanih decembra 2022. godine na bulevarskom keju i incijatorka da Durlan dobije prvi park Marija Petrenel rekla je da posle 2 godine zagovaranja i kampanja nisu naišli na razumevnje nadležnih.

Naša inicijativa se završila neslavno. Niko od donosioca odluka nije pokrenuo i uzeo u razmatranje to na sednicama Skupštine Grada, niti su pokrenuti bilo kakvi radovi na uređenju međublokovskih zelenih površina u Durlanu i pored svih naših peticija, sastanaka i izložbi studenata GAF-a koji su pravilli idejna rešenja - započinje Petrenel.

parkovi (2) foto: JV / Jelena Mišić Većina gradskih parkova nastala je u periodu između dva svetska rata, ozelenjavanjem trgova i pijaca. Pred početak Drugog svetskog rata pošumljen je Čair, dok je park uređen nakon završetka rata, piše u Niškom leksikonu koji su izdali Grad Niš i Službeni glasnik.

Tada je pošumljen Apelovac, ozelenjen je i kanal novog rečnog korita Nišave kod Medoševca, kao i Tvrđava u periodu od 1949. do 1951. godine. Najveća zelena površina od 62 hektara Spomen-park Bubanj uređena je od 1948. do 1951. godine. Od 1960. omladinska organizacija Pokret Gorana pošumljavala je i uređivala mnoge zelene površine, pa i većinu parkova - piše u Leksikonu.

parkovi (5) 62 hektara veliki je park na Bubnju; foto: JV / Jelena Mišić Površina pod zelenilom u urbanoj sredini određuje se na osnovu usvojene norme zelenila po jednom stanovniku i proračunatog broja stanovnika grada. Norme zelenih površina u urbanoj sredini zavise od veličine grada, geografskog položaja, klimatskih uslova, reljefa, površine i kvaliteta postojećeg zelenog fonda u gradu, funkcionalnosti naselja, kaže Marija Petrenel i dodaje da su zelene površine u gradu neočešćene i neuređene.

Ne da nismo dobili novi park, nego su i postojeće zelene površine na keju kraj reke uništene, iskopane i nisu vraćene u prvobitno stanje. Kada su počeli da seku drveće, mi smo odmah reagovali i nekako sprečili dalju seču drveća na tom potezu - rekla je Marija.

Govoreći o protestima koji su imali parolu "Vi sečete, mi sadimo!" kada su Nišlije napominjale da se okupljaju jer su protiv gradnje u parku na nišavskom keju, iza Toplane, Marija Petrenel iz Udruženja za prirodu i društvo "Multivox" rekla je da je kej i dalje sve iskopan, a zelenilo uništeno.

Kej je i dalje iskopan, sada on više u onom stanju u kakvom je bilo i mislim da građani ne mogu baš bezbedno da šetaju svojim kejem, pored reke. Mi želimo da kej ostane zelen, bez betoniranja i dalje gradnje, to je poruka Nišlija - rekla je Marija.

parkovi (3) Pre Drugog svetskog rata pošumljen je Čair, a posle rata nastao je park Čair; foto: JV / Jelena Mišić Ovom temom bavili su se i studenti Fakulteta zaštite na radu iz Niša, koji su u publikaciji “Javne zelene površine u urbanim sredinama i njihov uticaj na kvalitet životne sredine” zaključili da kvalitet života u urbanim sredinama u velikoj meri zavisi od prostrone organizovanosti zelenih poršina, te istakli da bi buduća istraživanja mogla biti fokusirana u povezivanju postojećih zelenih površina u jednistvenu zelenu infrastrukturu grada, poštujući odnos veličine zelenih površina i odgovarajućeg broja stanovnika, koji je upućen na korišćenje iste.

Najveći deo javnih zelenih površina u Nišu, preko 200 hektara čine parkovi, park-šume, kao i blokovske zelene površine u zonama stanovanja. Organizovano ozelenjavanje javnih površina počelo je 1881. godine kada je na mestu preko puta Hotela “Park” uređen prvi park sa šedrvanom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    19:36 // 24. 5. 2023.

    Sve je beton, pa posle svake jace kise potop u gradu

  • Ja licno

    15:13 // 24. 5. 2023.

    Bitno da niču zgrade na bulevaru na među blokovskom zelenilu. I ko je kriv za to? Samo partijski poslušnici. Jer gde počinje partija tu prestaje logika. Prvo bio problem što nije uređen prostor oko zgrada. Kažu zaduženi stanari. Sad taj prostor otet od stanara i udalje je neuređen ali sad tu niču zgrade pod ko zna kojim uslovima. Grad u rasulu favele nam nisu ravne.

  • Pera kosač

    14:39 // 24. 5. 2023.

    Bitno da se grade zgrade gde kome prdne na pamet.Opšti javašluk i rasulo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: