Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 12. 9. 2018.

| Društvo

Evropski parlament mladih kao šansa da se glas omladine čuje dalje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Letnja-akadmija-Nis-foto-Kilian-Tranchant
Radionice na temu inkluzije, projektnog finansiranja i komuniciranja; foto: Kilian Tranchant

Rezolucije koje donosi Evropski parlament mladih šalju se pred poslanike Skupštine Evropske unije, te se tako u ovom telu čuje glas mladih. Na ovaj način u EU stiže i to kakve su potrebe omladine na jugu Srbije, jer Evropski parlament mladih Srbije ima tridesetak članova i u Nišu. Upravo je zato Niš bio i domaćin Letnje akademije ove organizacije i ugostio mlade iz čitave Evrope.

Jedan od važnijih dokumenata Evropskog parlamenta mladih su rezolucije, sastavljene na velikim sastancima koji se održavaju 3 puta godišnje, objašnjava jedna od predavačica na Letnjoj akademiji Ana Molokovska. Rezolucije, dodaje, predstavljaju njihovo mišljenje o značajnim temama. Letnja-akademija-4-Nis-foto-Kilian-Tranchant. Vršnjačka edukacija na delu; foto: Kilian Tranchant

Rezolucije su tu kao neko savetodavno mišljenje mladih i njihova perspektiva, nemaju odlučujuću ulogu, ali je prava njihova vrednost to što mladi koji učestvuju na našim događajima kasnije preuzimaju uloge u društvu, mogu da preuzmu važne funkcije i time dalje utiču na probleme o kojima su razgovarali - priča ova Nemica.

Letnja-akademija-5-Nis-foto-Kilian-Tranchant. Prilika za lično unapređenje, ali i na nivou cele organizacije; foto: Kilian TranchantU Evropskom parlamentu rezolucije su nekoliko puta i podstakle diskusiju, priča doskorašnji predsednik Evropskog parlamenta mladih za Srbiju Marko Nedeljković, a ova organizacija pohvaljena je i od strane Ujedinjenih nacija kao primer dobre prakse.

U Evropskom parlamentu nekoliko puta se pričalo o problemima i rešenjima iz rezolucija. Takođe, pre tri meseca se na sednici Ujedinjenih nacija u Njujorku diskutovalo o stvarima koje je Evropski parlament mladih prepoznao kao bitne. Evropski i Afrički parlament mladih su istaknuti kao primeri dobre prakse da se mladi sami organizuju, a da se njihov glas čuje - navodi Nedeljković.


Suština Letnje akademije razmena znanja i unapređenje pojedinačnih organizacija

Veliko priznanje je dodela domaćinstva pete Letnje akademije Nišu, istakao je Nedeljković, jer se prve tri godine ona odigravala u Berlinu tri puta, a zatim u Portu.

Za organizaciju događaja takvog značaja Niš je dobio poverenje u odnosu na mnoge gradove, a prijavljivali su se mnogi iz Španije, Švajcarske... Niš je dobio zbog naše prijave, zbog naše posvećenosti da ubedimo komisiju da smo mi najbolji za organizovanje - pojašnjava Nedeljković.

Letnja-akademija-3-Nis-Nis-foto-Kilian-Tranchant. Litnja akademija svečano je otvorena u niškoj Skupštini; foto: Kilian TranchantKoncept Letnje akademije je da su polaznici radionica mladi, ali su i predavači. Teme radionica koje su se održavale u Nišu bile su projektno finansiranje, inkluzija i komunikacija, a Ana Molokovska kaže da stvari koje se ovde uče mogu unaprediti funkcionisanje pojedinačnih organizacija.

Svrha je da se razmeni znanje među različitim zemljama o tome kako organizacije funkcionišu u različitim krajevima Evrope, u različitih 40 zemalja, kako bi se unapredilo funkcionisanje svake od pojedinačnih organizacija, a to znanje onda i primenilo u praksi - priča Molokovska.

Pored toga što može unaprediti funkcionisanje pojedinačnih organizacija, 20-godišnja Ana Snipe iz Holandije smatra da joj znanje prikupljeno na radionicama može pomoći i u ličnoj karijeri.

Želim da prikupim što više znanja sa ove Letnje akademije i da ga posle toga podelim sa ostalim učesnicima Evropskog parlamenta mladih u mojoj državi. Mislim da će mi ovo mnogo koristiti u karijeri, zato što sam uglavnom fokusirana na komunikacije i medije - navodi ova Holanđanka.

Inače, Evropski parlament mladih u Srbiji postoji od 2006. godine i član je mreže Evropskog parlamenta mladih koji postoji u 39 zemalja starog kontinenta. O veličini ove organizacije svedoči i podatak da je na njihovim događajima učestvovalo 30.000 mladih.

Aktivizam koji se kod mladih budi članstvom u Evropskom parlamentu mladih, ali i drugih organizacija je, kako je objasnio Nedeljković u emisiji 15 minuta, značajan i za kasnije pronalaženje prakse ili posla.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO Prvi

    18:10 // 12. 9. 2018.

    1996.godine u vreme S. Miloševića , glas omladine, studenata i mladih ljudi se najdalje čuo ... ali sa ulica svih SRPSKIH gradova i fakulteta !
    A danas se dalje čuje sa tribina - "gradskih" stadiona ! "Meraklije" "Grobari" ,"Delije" ... to su"vaspitne" asocijacije mladih ljudi!

  • Nimani

    16:56 // 12. 9. 2018.

    Forca forca engleski jezik, bravo za ove omladince ugasite srbski jezik i tako promenite svet!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: