Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:41, 15. 10. 2018.

| Društvo

“Evropski pokret za vodu” podržao borbu za očuvanje reka Stare planine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Pridružili se borbi
Pridružili se borbi; foto: EWM

Borbu žitelja staroplaninskih sela koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana na ovoj planini podržao je Evropski pokret za vodu, koji je pozvao Vladu da zaustavi dalji razvoj projekata izgradnje.

Međunarodna organizacija Evropski pokret za vodu održala je sastanak u Beogradu od 12. do 14. oktobra, a sa sastanka su poručili da se pridružuju borbi za očuvanje reka Stare planine.

Pozivamo Vladu Republike Srbije da zaustavi daljnji razvoj projekata malih hidroelektrana u Srbiji i pokrene široke konsultacije sa stanovništvom ugroženih regija. Smatramo da Vlada treba pažljivo da razmotri sve uticaje koje projekti malih hidroelektrana imaju na životnu sredinu i kvalitet života ljudi na tom području - navode u saopštenju.

Na sastanku u Beogradu razmenila su iskustva razna udruženja i društveni pokreti iz 12 država Evrope, a jedan od ciljeva je bio da se uspostavi prisnija saradnja između aktivističkih grupa sa Balkana i ostatka Evrope.

Evropski pokret za vodu čine udruženja, odbori, pokreti i sindikati, a svi oni su ujedinjeni u borbi protiv pretvaranja vode u tržišnu robu i privatizacije vodnih komunalnih usluga, a za vodu kao zajedničko dobro, te za javno i zajedničko upravljanje tim uslugama.

Podsetimo, dekani beogradskih fakulteta uputili su otvoreno pismo ministru ekologije Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću u kome navode da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti vredne vodne resurse u Srbiji.

Meštani sela Temska i drugih sela na Staroj planini, već 2 godine vode borbu za očuvanje svojih reka, a inženjer Dragan Josić je optužio jednog od vođa protesta za gradnju mini-hidrocentrala.

Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, "oslobodili" su Rudinjsku reku, a posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, koji je po njihovim rečima, bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: