Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 21. 8. 2012.

| Društvo

FORUM: Skupa struja u Srbiji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
FORUM2.jpg
Perica Stojčev (levo) i Jovan Jovanović (desno)

U niškom Centru za zaštitu potrošača FORUM došli su do podatka da je EPS u 2011. godini ostvario profit od 270 miliona evra. To, kako kažu, pokazuje da struja nije jeftina posebno ako se uzmu u obzir sva dugovanja, visoke zarade i krađa u Kolubari.

Iako se, kako kažu u FORUM-u, iz Elektroprivrede Srbije čuju priče da je u Srbiji struja najjeftinija, brojevi pokazuju drugačije.

Profit od 270 miliona evra je za predstavnike FORUM-a dovoljan pokazatelj da Srbi plaćaju skupu struju.

- Iz računa ne možete da vidite koliko stvarno košta električna energija u Srbiji. Međutim podatak o profitu dokazuje da struja nije jeftina posebno ako se uzme u obzir da postoje velika dugovanja, visoje zarade zaposlenih u EPS-u i velika krađa u Kolubari. Mi zahtevamo od Ministarstva da se izvrši detaljna analiza poslovanja EPS-a i da se onda formira nova cena – kaže Jovan Jovanović predsednik CZP “FORUM”.

U FORUM-u su uočili da novo Ministarstvo energetike otvara “neke nove teme” o kojima do sada nije bilo reči. Na dnevnom redu su veliki dugovi građana prema EPS-u, tarifni sistem, obračun zatezne kamate koju je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom.

FORUM-u je najavljeno da će Agencija za energetiku preuzeti odluke Vlade iz oblasti energetike, posebno one koje se odnose na formiranje cene energenata.

Shodno tome FORUM je poslao otvoreno pismo ministarki energetike Zorani Mihajlović da se pre prenošenja nadležnosti na Agenciju, ta ista Agencija formira u skladu sa Zakonom o javnim agencijama i članom 18.

- Taj član kaže da se u upravnim telima Agencija nalaze korisnici usluga i da mogu da budu do polovine članova upravnih tela. Kod nas nema nigde predstavnika korisnika usluga dok je u zemljama EU i zemljama okruženja to standard - ističe Jovanović.

Iz Centra za zaštitu potrošača poručuju da u tek tako formiranoj Agenciji može da se razgovara i o tarifnom sistemu i o ceni i o kvalitetu električne energije.

Bilo kakav drugi vid komunikacije sa Agencijom u FORUM-u odbijaju, jer komunikacija mora da bude u skoladu sa Zakonom o javnim agencijama.

Još nema odgovora od predsednika

Pre skoro dva meseca predstavnici niškog Centra za zaštitu potrošača uputili su još jedno otvoreno pismo, samo tada je bilo adresirano na predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. forum CZP "FORUM"

Zahtev je bio ukidanje RTV pretplate, ali, kako kažu u FORUM-u, do danas odgovora od predsednika nema.

Takav razvoj događaja postavlja pitanje koliki će efekat imati pismo upućeno ministarki za energetiku, a u FORUM-u kažu da je to svojevrsna provera predizbornih obećanja.

- Sećate se predizborne kampanje i obećanja formiranja kancelarija za brz odgovor. E pa sada ćemo da ih pitamo koliko su ti brzi odgovori i njihove kampanje – bio je jasan Jovanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • XS

    04:47 // 22. 8. 2012.

    hahah FORUMovci, cene struje u drugim zemljama je lako naci na internetu, pa uporedite sa cenom struje kod nas... pojma nemate...ako ste hteli zbog necega da prozivate EPS, bar ste mogli da pripremite argumente... jadno.

    • Mladen

      11:16 // 8. 9. 2012.

      Jadan je neko ko se potpisuje sa XS (izvini ako ti je to ime) i ko ne ume da cita a sve lepo pise u clanku - realna cena struje u Srbiji se ne moze utvrditi jer EPS tu cenu krije iza raznih podataka. Citaj kako je napisano.

      Bravo za FORUM!

    • XS

      17:14 // 11. 9. 2012.

      Mladene, znam da branis taticu, ali pouči ga malo da svoje tvrdnje potkrepi argumentima. Ovako samo pali vatru kod gradjana, a od svega ćete profitirati samo vi (NVO sektor) sa svojim praznim pričama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: