Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 28. 11. 2020.

| Društvo

Fabrici: "Auto-put mira" će podstaći regionlanu saradnju i ekonomski oporavak

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
sem fabrici
Sem Fabrici rekao je da je auto-put jedan od mostova pomirenja na Zapadnom Balkanu; foto: JV

Deo auto-puta od Niša do Pločnika finansiraće se dodatnim zajmom Evropske banke za obnovu i izgradnju u vrednosti od 85 miliona evra, a u Delegaciji EU u Srbiji navode da je to značajan korak ka ubrzanju izgradnje. Potpisivanje ugovora pozdravio je i šef delegacije Sem Fabrici i poručio da je auto-put jedan od mostova mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Kako je ranije najavljeno to je poslednji ugovor o finansiranju auto-puta, a radovi na deonici od Niša do Pločnika od 39 km očekuju se da krenu marta 2021. godine. Iz EU navode da će tender za početak radova biti pokrenut u decembru ove godine. auto-put Novi auto-put gradiće se od naredne godine; foto: B. A.

Prema rečima šefa Delegacije EU Fabricija auto-put je značajan za Zapadni Balkan, jer će, kaže, biti prosperitetniji zahvaljujući boljoj povezanosti građana.

Pozdravljam potpisivanje ugovora o kreditu kao još jedan konkretan korak u realizaciji ovog važnog projekta. Auto-put mira je jedan od mostova mira i pomirenja na Zapadnom Balkanu. On će podstaći regionalnu saradnju i omogućiti ekonomski oporavak - istakao je Fabrici.

Inače, za celokupan projekat deo novca dolazi iz Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i iz Evropske investicione banke.

Podsetimo, "Auto-put mira" posle Merdara nastavlja ka Prištini, a onda ka Albaniji, Tirani i na kraju Draču, čime će ovaj region dobiti još jedan izlazak na more. Klasifikovan je i kao produžetak trans-evropskog transportnog koridora Orijent / Istočni Mediteran i deo je Rute 7 osnovne mreže Zapadnog Balkana.

Nakon propalih obećanja od prethodnih godina kada je već trebalo da dobije prve kilometre, lopate su spremne za narednu godinu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    22:00 // 29. 11. 2020.

    U Clanku pise :
    "za projekat deo novca dolazi iz Evropske banke i iz Evropske investicione banke . . . deo se finansira dodatnim zajmom Evropske banke za obnovu i izgradnju u vrednosti od 85 miliona evra".

    Ali nije jasno : da li Srbija finansira drugi deo ? ko ce vracati zajam Evropske banke ?

  • Pera

    17:50 // 29. 11. 2020.

    A zasto da Toplica i Kosanica nema auto-put. Imaju ga i Leskovac, i Nis, i Pirot i Vranje. Sta smo mi ovde za Vas?
    Bice blize sa severa i Prolom Banja, i Djavolja Varos i Kursumlijska banja i Kopaonik. Ali nesto mi se cini da ce mnogi bas ovim putem u Crnu goru i Albaniju na more.
    Jedva cekam i auto-put do Sarajeva da se brze stize u Srpsku.

    • Ivan

      01:33 // 30. 11. 2020.

      Toplica i kosanica i trebaju da imaju auto put,to niko ne dovodi u pitanje...ali za Albaniju ne

  • Ivan

    23:18 // 28. 11. 2020.

    Taj put je velika greška...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: