Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 13. 2. 2018.

| Društvo

Fabrici: EU priprema preporuke za poboljšanje situacije u srpskim medijima

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
lap top, novinari, mediji
Od aprila niz preporuka za poboljšanje stanja u medijima; foto: D. M.

Evropska unija pomno prati situaciju kada je reč o srpskim medijima, kaže šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici koji obilazi Niš i Aleksinac, i dodaje da će aprila 2018. godine objaviti niz preporuka za poboljšanje situacije u medijima.

sem fabrici "Sloboda medija i izražvanja jedni od ključnih elemenata Evropske unije"; foto: S. M.Pritisci na medije, verbalni, ali i fizički obračuni sa novinarima sve su učestaliji, zbog čega je reagovala i Evropska federacija novinara, a sam Fabrici ističe da su "sloboda medija i izražvanja jedni od ključnih elemenata Evropske unije". Ambasador dodaje da se radi na izveštaju koji će sadržati niz preporuka za unapređenje nezavidnog položaja medija u Srbiji, koji bi trebalo da bude objavljen aprila ove godine.

Mi veoma pažljivo pratimo situaciju kada je reč o medijima i slobodi izražavanja u Srbiji. To je standard koji Srbija mora da ispoštuje. I mi ćemo u našem narednom izveštaju koji će biti objavljen u aprilu ove godine, dati čitav niz preporuka kako medijska situacija u Srbiji može da se unapredi - rekao je Fabrici.

Fabrici nije želeo da komentariše izjavu direktora Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojana Avramovića, da "mediji treba malo da se pritegnu", jer, kako kaže, nije upoznat sa slučajem, ali je rekao da je pravo građana "da budu obavešteni", a da su mediji ključni za demokratsko društvo.

Podsetimo, samo u poslednjih nekoliko godina glavnom i odgovornom uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću više puta je prećeno, a nedavno ga je neko i snimao iz automobila u centru Niša. Uvrede i "saveti" pre svega na društvenim mrežama su maltene svakodnevica, a nedavno je podneta i krivična prijava protiv jednog Ražanjca, jer je pretio novinarima na Fejsbuku.

O lošem stanju u medijima govore i napadi na kolege iz medija koje vlast i pojedini tabloidi karakterišu kao "opozicione" i "stranoplaćeničke", a da je sve pod kontrolom vladajuće većine pokazalo je i poslednje istraživanje Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Dzonson

    16:04 // 14. 2. 2018.

    U cilju poboljsanja situacije u medijima mozda bi trebalo reprizirati seriju"Dugo toplo leto" zbog promene programske seme za vreme odmora.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: