Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 17. 4. 2023.

| Društvo

Fakultet umetnosti u Nišu ponovo pod lupom prosvetne inspekcije - deo kolektiva žali se na novo rukovodstvo

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
fakultet umetnosti
Fakultet umetnosti ponovo pod lupom inspekcije; foto: Vanja Keser

Vanrednim inspekcijskim nadzorom Ministarstva prosvete početkom februara utvrđeno je da su dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Milena Injac i prodekan za nastavu Ivan Novaković, jednoj od profesorki omogućili da nastavu obavlja onlajn i ne dolazi na posao, mimo pismenih odobrenja. To je ujedno i jedna od stvari na koju ukazuje i deo zaposlenih uz isticanje da nova dekanica čini ustupke svima koji su je podržali, kao i Savetu fakulteta koji je utvrdio da nema nezakonistosti. Uprava Fakulteta sve navode demantuje.

Uvidom u poslovne knjige, evidencije, ugovore i druga dokumenta prosvetna inspekcija utvrdila je da vanredna profesorka angažovana na predmetu Muzički oblici tokom decembra 2022. i januara 2023. godine u nekoliko navrata nije dolazila na fakultet, već je studentima držala onlajn nastavu.

Dekan i prodekan fakulteta su prilikom terenskog inspekcijskog nadora usmeno inspektoru izneli podatak da im je poznato da profesorka neredovno obavlja nastavu na predmetima na kojima je angažovana, početkom decembra 2022. godine, i da joj je dekan samo za jedan dan u decembru 2022. godine odobrila izvođenje onlajn nastave, kao i da nikada nisu od nje zatražili bilo kakav dokaz o njenoj privremenoj sprečenosti za rad s obziorm na narušene međuljudske i kolegijalne odnose na na Fakultetu - stoji u zapisniku inspekcije.

ilustracija kompjuter Profesorka držala nastavu onalaj umesto na fakultetu; ilustracija; foto: JVKako stoji u zapisniku, tokom inspekcijskog nadzora rukovodstvo Fakulteta istaklo je i da se vežbe iz pojedinih predmeta održavaju na drugim lokacijama, jer Fakultet nema dovoljno prostora i da se u tim objektima ne vode evidenciji o prisutnosti nastavnika i obavljanju nastave odnosno vežbi.

Na pitanje inspektora kako je moguće da dekan i prodekan za nastavu Fakulteta u školskoj 2022/2023. godini, tek u januaru ovde godine saznaju da se profesorka uopšte ne pojavljuje na Fakultet i samoinicijativno obavlja online nastavu bez dokaza o sprečenosti, rukovodioci su pored kolegijalnih problema nakon smene prethodnog dekana, istakli da su usmeno opomenuli profesorku, ali da nisu odlučili da je opomenu pisanim putem, u nadi da će se popraviti.

Nezakonitosti koje je inspektor naveo su da dekanica Injac i prodekan Novaković nisu obavestili Savet i Nastavno umetničko veće Fakultetda da profesorka bez dozvole obavlja onlan nastavu, a kao drugu nezakonitotost inspektor navodi da su joj upravo oni to omogućili.

Dekan Fakulteta i prodekan za nastavu, omogućili su da profesorki da nastavu na predmetima na kojima je radno angažovana obavlja online - stoji u zapisniku.

inspekcija 2 Inspkcijski zapisnik; foto: printskrin Poslednja nezakonitost odnosi se na samu profesorku koja je bez odluke i odobrenja fakulteta održavala nastavu onlajn.

Zbog toga je inspektor naložio dekanici je da formira komisiju koja će ispitati odgovornost i nezakonitost u radu profesorke, kao i da do kraja školske godine nadoknadi sve časove ukoliko utvrde da nisu održani na zakonom propisani način.

Takođe, Savetu fakulteta naloženo je da zbog ozbiljnog i trajnog kršenja Zakona, Statuta, i opštih akata Fakulteta, pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti i zakonitosti rada dekana Fakulteta i prodekana za nastavu, u roku od 5 dana od prijema zapisnika.

Fakultet je podneo primedbu na zapisnik inspektora, ali je ona odbačena.

Savet Fakulteta umetnosti, niti Nastavno-umetničko veće, posle sprovedenih postupaka nisu utvrdili bilo kakvu nezakonitost u radu dekana, prodekana za nastavu, kao ni pomenute profesorke.


Primedbe dela kolektiva na rad novog rukovodstva

Sukobi unutar kolektiva Umetničkog fakulteta nisu novina. Nakon brojnih primedbi zaposlenih prethodna višegodišnja dekanica niškog Fakulteta umetnosti Suzana Kostić, koja ima pravosnažne presude za mobing, nepotizam, korupciju, kršenje Etičkog kodeksa, razrešena je te funkcije. Suzana Kostić Prethodna dekanica Kostić; foto: printskrin FU

Na njeno mesto došla je Milena Injac čije ime je dospelo u žiži javnosti zbog afere “Klavir” u Simfonijskom orkestru gde je bila direktorka.

Upravo krtike na njen račun izneo je deo kolektiva koji je zbog navodnog straha i mogućih posledica odlučio da ostane anoniman.

Iste optužbe kao na račun prethodne dekanice, pripisuju novoj i njenom rukovodstvu Fakulteta, kao i samom Savetu koji je ispitivao njenu odgovornost.

Kako je u prethodna dva mandata bila prodekan i desna ruka prethodne dekanice, deo zaposlenih napominje da je Injac tu promenu proglasila revolucionarnom a sebe spasiocem, kritikućući sve što je i sama radila prethodnih 8 godina, a optužujući druge za to, tvrde oni. Milena-Injac-2 Nova dekanica stupila na dužnost 2021. godine; foto: Zvaničan sajt Fakulteta umetnosti u Nišu

Od kako je Milena Injac 2021. Godine stpila na funkciju dekana navode da deca zaposlenih već dve godine ne dobijaju novogodišnje paketiće, da članovi kolektiva koji su podržali njen izbor svakog meseca nagrađuje dodatkom na platu u iznosu od 10 do 30 odsto i da je umesto da novac nameni za kupovinu potrebnih instrumenata u budžet vratila 13 miliona dinara.

Dodaju i da je 2022. godine profesorima koji su učestvovali u održavanju pripremne nastave koja se tada naplaćivala, podelila po 28.000 dinara na platu, iako je to, kako tvrde, njihova radna obaveza, a da se ove godine pripremana nastava održava besplatno, jer ju je, kako pretpostavljaju, neko obavesti o nezakonitosti.

Svoje kritike završavaju time da određenim profesorima, koji su je podržali da postane dekan, dozvoljava da ne dolaze na posao i ne drže nastavu, što je bio i predmet insprekcijskog nadzora, nakon koga je Savetu, kako su naveli, naloženo da dekanicu razreši dužnosti.

Tako nešto nije naloženo od strane inspekcije, a što je redakcija Južnih vesti utvrdila uvidom u zapisnik inspektora koji je dobijen po Zahtevu o pristupu informacijama od javnog značaja.

Odluku Saveta da nema nezakonitosti pripisuju tome da je predsednik Saveta Igor Aleksić dobio obećanje da će postati redovni profesor, a da je konkurs u toku.

Aleksić to dematuje uz isticanje da takve potužbe osim što su neosnovane, su i nepravedne, jer kako kaže, upravo zbog prethodnog rukovodstva i "takvih kolega" on je u zvanju vanrednog profesora već 15 godina.

Meni ništa nije obećano, ja radim svoj posao najbolje što znam. Konkursi nisu prevremeni, već su došli u zakonskom roku, ništa nije preko reda. Nepravedno sam tri madata bio u istom zvanju, što se verovatno nikom nikad nije desilo bar na ovom Fakultetu, a prethodni konkursi raspisivani su samo za redovne profesore čime sam bio onemogućen da napredujem - rekao je Aleksić.

Deo nezadovoljnih, navodi i ostale članove Saveta kojima su navodno obećanja određena unapređenja, ali redakcija Južnih vesti nije uspela da stupi u kontakt sa njima.

Pominju i uzbunjivača Vladimira Stanimirovića kao sekretara dekanata i glavnog savetnika dekanice Injac, ali je i on sam rekao da je nije ta toj funkciji već je postavljen za šefa dekanata.

Stanimirović je istakao da su sve optžbe neosnovane, kao i da smatra da dolaze od dela zaposlenih koji su bili bliski prethodnoj dekanici.


Fakultet odbacuje sve optužbe i poziva se na zakon

U odgovoru koji je fakultet dostavio redakciji Južnih vesti detaljno su odgovorili na sve navode koje odbacuju kao klevetu.

Ističu da dodela poklona za Novu godinu deci zaposlenih na fakultetima nije zakonska obaveza, već samo preporuka, te da time nije prekršen nijedan propis.

Razlog zašto pokloni za Novu godinu deci zaposlenih nisu deljeni jeste nedostatak sredstava na računu sa kog je moguće izvršiti takvu vrstu nabavke, a usled toga što je Fakultet umetnosti tokom 2021. i 2022. godine bio prinuđen da, po rešenju budžetske inspekcije, vrati ukupni iznos od 2.345.050,46 dinara, koji je nezakonito potrošen za vreme mandata prethodne dekanice - objasnili su iz Fakulteta.

fakultet umetnosti Fakultet umetnosti ponovo pod lupom inspekcije; foto: Vanja KeserDrugi razlog koji navode je taj što Fakultet prvi put od osnivanja isplaćuje jubilarne nagrade zaposlenima, a što jeste zakonska obaveza koja iziskuje znatna finansijska sredstva, koja se isplaćuju sa računa sopstvenih prihoda Fakulteta.

Navod da članovi kolektiva koji su podržali moj izbor za dekana Fakulteta dobijaju dodatak na platu u potpunosti je neistinit, tvrde, jer tako nešto zakonski nije moguće i predstavljalo bi ozbiljan zakonski prekršaj. Drugo, glasanje za kandidata za dekana obavlja se tajnim glasanjem na Izbornom veću Fakulteta. Prilikom izbora za dekana Fakulteta umetnosti 2021. godine za mene je glasalo 68 nastavnika Fakulteta što tvrdnju o dodacima na platu nastavnicima koji su me podržali čini dodatno nemogućom i apsurdnom - navodi dekanica.

Ističu i da je naknada koja je nastavnicima i saradnicima isplaćena nakon održane pripremne nastave isplaćena u skladu sa zakonom i iz sopstvenih prihoda Fakulteta ostvarenih od sredstava koja su polaznici pripremne nastave uplaćivali prilikom prijavljivanja, a u skladu sa Pravilnikom o sticanju i raspodeli sopstvenih prihoda Fakulteta.

Navod da je sredstva koja su vraćena u budžet Republike Srbije na kraju 2022. godine trebalo podeliti ostatku kolektiva ili ih preusmeriti za nabavku instrumenata ili slikarskog materijala pokazuje bazično nepoznavanje zakona. Visina plata zaposlenih u visokoškolskom obrazovanju uređena je nizom propisa. Višak sredstava koji fakultet primi namenski za plate, a koja po važećim propisima fakultet ne može da isplati za plate zaposlenih po Zakonu o budžetskom sistemu moraju biti vraćeni u budžet. Podela ili preusmeravanje novca sa računa budžetskih sredstava značilo bi nenamensko trošenje budžetskih sredstava, što je krivično delo iz člana 362a Krivičnog zakonika - objašnjavaju.

Odluka da se pripremna nastava ove godine održava bez naknade doneta je, kako navode, sa ciljem promocije Fakulteta umetnosti i sagledavanjem finansijske situacije naših potencijalnih studenata.

Podvlače i to da ni jednom profesoru fakulteta, koga god da podržava, nije dozvoljeno da ne dolazi na posao i ne drži nastavu.

U potpunosti su netačni i navodi da je Prosvetna inspekcija predložila Savetu Fakulteta da rezreši dekana pa samim tim i da je Savet odbio da to uradi, što se lako može proveriti uvidom u zapisnik prosvetnog inspektora - potvrđuju.

Kada je reč o konkorsima za napredovanje u zvanju, napominju i to da se oni raspisuju i realizuju u zakonskom roku.

Ni jednom od pomenutih kolega konkurs nije raspisan pre utvrđenog roka, iako je ovakva mogućnost zakonski predviđena, što jasno ukazuje i da oni nisu bili na bilo koji način privilegovani. Dekan fakulteta, izuzev raspisivanja konkursa, nema nikakvu ulogu u daljem sprovođenju procedura za izbor u zvanje nastavnika različitu od uloge drugih nastavnika fakulteta - navode.

Na kraju zaključuju da su Organi Fakulteta blagovremeno sproveli sve naložene mere prosvetnog inspektora i o tome dostavili odgovarajuće dokaze Prosvetnoj inspekciji, te da savet Fakulteta umetnosti, niti Nastavno-umetničko veće kao najviši stručni organ Fakulteta, posle sprovedenih postupaka nisu utvrdili bilo kakvu nezakonitost u radu dekana, prodekana za nastavu, kao ni pomenute profesorke.

Podsetimo, Fakultet umetnosti u nišu već je bio pod lupom prosvetne inspekcije i to u nekoliko navrata.

Milena Injac izabrana je za dekanicu nakon dva neuspela procesa izbora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iva68

    20:01 // 18. 4. 2023.

    Milena Injac je kadar SNS-a i tu se cela ova priča završava. Džabe je brane "šef" kabineta i prodekančići.

  • Lola

    11:49 // 18. 4. 2023.

    Milena Injac je donela licemjerje u Niš! Možete da pišete šta želite, to njoj ne smeta. Karijera i tačka.

  • Sone V

    07:56 // 18. 4. 2023.

    Vidite kada se.pre desetak i nesto godina postavila pogresna osoba na dekansko mesto, posledice svega ovoga su ovakve
    Ovo je jedan od najgorih u gradu
    Promenom nista nisu uradili jer su dosli oni koji su ocigledno gori od njih
    Od samog upisa studenata je sve kriminalno pa do njihovog takozvanog obrazovanja
    10 studenata a 70 profesora = katastrofa
    Zao mi je sto je tako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: