Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 23. 9. 2014.

| Društvo

Fakultetima nužan treći upisni rok

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet u Nišu
Treći upisni krug na Pravnom fakultetu

Ni posle drugog upisnog roka slobodna mesta na većini fakulteta Univerziteta u Nišu nisu popunjena, tako da je na nekima od njih organizovan treći upisni rok.

Na Pravnom fakultetu, gde ima mesta za još 119 "samofinansirajućih" studenata u Nišu i za još 26 u visokoškolskoj jedinici u Medveđi, prijava studenata u trećem upisnom roku traje do 26. septembra.

Treći rok organizujemo poslednjih desetak godina, a po stotinak slobodnih mesta posle drugog roka ostaje nam poslednjih 5 do 6 godina. Razlog toga je verovatno otvaranje državnog fakulteta u Novom Pazaru, ali i sve više privatnih fakulteta u njihovih odeljenja u Nišu - kaže prodekan na Pravnom fakultetu prof. dr Nebojša Raičević.

Više od stotinu slobodnih mesta ostalo je i na Ekonomskom (217) i Građevinsko-arhitektonskom fakultetu (132), a uopšte ih nema jedino na Fakultetu umetnosti gde su sva mesta popunjena u septembarskom roku.

Učiteljski fakultet može da primi još 67 studenata, Mašinski - 54, Fakultet zaštite na radu - 49, integrisane studije stomatologije na Medicinskom fakultetu - 30, Prirodno-matematički fakultet - 21, Tehnološki - 17, Filozofski fakultet - desetak, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja - 8, a Elektronski fakultet svega 7.

Kako objašnjava prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu prof. dr Dobrica Živković, dekani sami odlučuju da li će zahtevati odobrenje za raspisivanje trećeg upisnog roka.

Zahteve prosleđuju Ministarstvu prosvete, Sekretarijatu za visokoškolsko obrazovanje o čemu se tamo donosi konačna odluka - kaže prodekan Živković.

Neki fakulteti ostali su bez dovoljnog broja brucoša i pored toga što je na njima bilo velikog interesovanja za upis.

Kako objašnjavaju na fakultetima, to znači da kandidati nisu postigli minimalan broj neophodnih bodova na prijemnim ispitima ili da su od upisa odustali nakon što su saznali da imaju pravo na studiranje kao "samofinansirajući" studenti. Bilo je i onih koji su se, zbog veće verovatnoće za upis, prijavljivali na više fakulteta i zatim birali jedan od njih.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Coach

    10:01 // 24. 9. 2014.

    Napokon se mladi opametili pa poceli da izbegavaju fakultete ovde..

  • gramzivost i pohlepa

    22:23 // 23. 9. 2014.

    Pravni fakultet,bitno je da oni raspisuju treci upisni rok, da obezbede sebi i svojoj deci,raskalasan i lagodan zivot, a sto gomila mladih pravnika cekaju godinama na birou, nikog to ne dotice.SUROVO.

  • nislija

    22:15 // 23. 9. 2014.

    Zavrsio sam Pravni fakultet u Nisu.Najiskrenije,svim mladim ljudima u ovoj drzavi savetujem da BEZE GLAVOM BEZ OBZIRA od ovog fakulteta.Posla ni na vidiku,prakticno znanje NISTA,potroseno vreme...

    • Darko Djokic

      15:00 // 24. 9. 2014.

      Zastoo, zasto sam ovo morao da procitam, a tek trebam da krenem u prvoj godini. :D(

    • Odgovor Darku:

      21:01 // 24. 9. 2014.

      "...a tek trebaM da krenem u prvOJ godinI..." ?????????

      Bolje se vrati u OSNOVNU SKOLU!
      (trebam - treba
      u prvoj godini - u prvu godinu)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: