Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 18. 7. 2013.

| Društvo

Fakultetska diploma blizu i ugroženim maturantima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Maturanti.JPG
Učesnici projekta, studenti i mentori

Maturanti iz Niša i okoline, za koje je studiranje bilo nezamislivo zbog nedostatka novca i podrške ili postojanja hendikepa, upisali su fakultete zahvaljujući projektu "Jednak pristup visokom obrazovanju za sve".

Za upis su se pripremali još od početka godine na radionicama sa stručnjacima gde su prvo birali profesije, učili kako da pojačaju samopouzdanje, besplatno se pripremali za polaganje prijemnih ispita, dobijali podršku, moralnu i finansijsku pomoć.

Sve ovo rezultiralo je uspehom kakav ni njegovi učesnici nisu očekivali. Njih petoro upisalo je Ekonomski fakultet, od čega je četvoro "na budžetu", dvoje su postali studenti farmacije, a po jedan student upisao je mašinstvo, istoriju i elektroniku. studenti Aleksandar Cenić sa mentorkom Aleksandrom Nikolajević

- U srednjoj školi sam slabije pamtio. Sada sam od mentorke saznao kako zapravo treba da učim. Sigurniji sam u sebe, jači sam nego na početku. Cilj mi je da na fakultetu budem što bolji - kaže Aleksandar Cenić, maturant ETŠ "Mija Stanimirović", sada student Elektronskog fakulteta.

Iako je u srednjoj školi iz matematike imao samo dovoljne ocene, ovaj momka interesuje samo elektronika. Uspeh iz srednje škole postavio ga je na čak 379. mesto rang-liste kadidata, a zbir sa poenima na prijemnom, na kom je osvojio 55 bodova, svrstao ga je među najboljih 50 i obezbedio mu budžetsko mesto.

Njegova mentorka Aleksandra Nikolajević, studentkinja završne godine na Departmanu za sociologiju, kaže da je ovaj uspeh dokaz da uz malo rada, podrške i uklanjanje prepreka može da se postigne veliki uspeh.

- Kad pogledate strukturu studenata, vidite da nekih grupa među njima uopšte nema, ne zbog nedostatka motivacije, nego zbog realnih prepreka. Na primer, niko od njih u okolini nije ni očekivao da studiraju - kaže koordinatorka projekta Gorana Đurić.

studenti Fatima Šabanović i Gordana RadovanovićFatima Šabanović postala je student farmacije, a Gordana Radovanović će posle srednje mašinske škole studirati filozofiju. Obe su zadovoljne što su dobile šansu da prve u svojim porodicama dobiju fakultetsku diplomu.

Psiholog Bojana Dimitrijević kaže da su ovi đaci "sve postigli sopstvenom zaslugom, samo uz podsticaj, ohrabrenje i strukturu".

Podršku će imati i tokom prve godine školovanja, a novi cilj svih učesnika projekta je upis na drugu godinu studija. 

Projekat

Ovaj projekat podrške maturantima sprovodi se u celoj Srbiji.

Posle konkursa izabrano je ukupno 55 maturanata srednjih stručnih škola "ranjivih grupa", pto znači da su niskog obrazovnog ili ekonomskog porodičnog statusa, iz ruralnih područja, bez roditeljskog staranja i učenici sa hendikepom.

Njih 25 biće studenti Univerziteta u Beogradu, 10 Univerziteta u Nišu, 12 Univerziteta u Novom Sadu, dvoje Univerziteta u Novom Pazaru i troje Univerziteta umetnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: