Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 19. 8. 2014.

| Društvo

"Farma" domaćih životinja usred Niša

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Guske.jpg
Aleksandar Ilić iz Triglavske ulice snimio je jato gusaka kako slobodno šeta njegovim komšilukom

Guske koje u jatu šetaju trotoarima i ulicama, konji koji spavaju ispod terase i jedu iz kontejnera, svinje i ćurke koje šetaju između zgrada, čest su prizor u delu niškog naselja Apelovac.

Konj-Triglavska Konji slobodno šetaju ulicama u ApelovcuStanovnici u stambenom kompleksu u Triglavskoj ulici kažu da je problem još ozbiljniji s obzirom na to da se ova "farma" sa puštenim životinjama nalazi u blizini Prirodno-matematičkog fakulteta, Vojne bolnice i osnovne škole.

Više puta su se žalili komunalnim inspekcijama na to što domaće životinje, o kojima se navodno staraju komšije u blizini ovih zgrada, slobodno šetaju. Međutim, tvrde da nikakve reakcije nije bilo i da je, kako godine prolaze, životinja sve više.

- Zamislite da pogledate kroz prozor i vidite konja koji spava ispod vaše terase ili jede rastinje uz spoljni zid vaše sobe. Toliko se odomaćio da ne beži od ljudi. Nekad stane ispred ulaza i ne možete da prođete. Ili vozite auto i odjednom naiđete na guske. Tim životinjama nije mesto u gradu - kaže jedan od stanovnika ovih zgrada.

Curka-Apelovac I ćurke šetaju ulicama (foto: Aleksandar Ilić)Tu stanuje i Aleksandar Ilić koji je rešio da, posle čestih prijava nadležnima, na ovaj problem ukaže javnosti tako što snimke i fotografije slobodnih domaćih životinja "kači" na društvene mreže. 

- To radim da ne bude da sedim skrštenih ruku. Snimio sam konje, ćurke i guske, ali mi svinja svaki put promakne. To je naš "farmvil". Osim njega, problematična je i deponija u blizini. Neko mora to da reši - kaže Ilić.

 


Komunalna policija i inspekcija: Problem je sistemski

Kako je objašnjeno u Komunalnoj policiji, svaka opština, u ovom slučaju Palilula, ima svoju odluku o uslovima za čuvanje domaćih životinja. Prema toj odluci, ne samo da ne bi trebalo da domaće životinje budu puštene iz ograđenih prostora, nego u urbanom delu grada uopšte ne bi trebalo ni da se čuvaju.

- Mi možemo da napravimo službenu belešku, uzmemo podatke o onome ko čuva životinje, njihovom broju, uslovima u kojima se čuva i prosleđujemo komunalnoj inspekciji. Oni mogu da u upravnom postupkom sprovedu sankcije, na primer, da utvrde nedozvoljeno čuvanje i nalože uklanjanje životinja - objašnjava Milan Đorđević, portparol Komunalne policije u Nišu.

Triglavska Konji pronalaze hranu i u kontejnerima (foto: Aleksandar Ilić)Međutim, kako objašnjavaju u inspekciji, dva problema onemogućavaju reagovanje u skladu sa ovom odlukom. Jedan je taj što je na terenu često nemoguće pronaći vlasnika životinje, a drugi što ne postoji služba koja bi na bezbedan način prevezla životinju, niti prostorije za njihov smeštaj.

- Građani jesu ugroženi i neko nesavesno brine o životinjama. Ali vlasnici tih konja, na primer, često nemaju ličnu kartu i ne znamo ko su, pa je u tom slučaju reč o "konju N.N. lica". Tada nemamo kome da napišemo prijavu. A kada znamo ko je vlasnik, nemamo kome da naložimo da privremeno ukloni ili oduzme životinje. Ne postoji pravno lice, preduzetnik, koji je Grad ovlastio da ih uklanja i brine o njima do dolaska vlasnika - objašnjava Ivona Murge, komunalni inspektor Opštine Palilula.

Ona dodaje da su se inspektori i sam predsednik Opštine zbog ovog problema više puta obraćali Službi za koordinaciju i nadzor svih komunalnih inspekcija, ali da odgovarajućeg odgovora još nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • buba

    10:37 // 2. 10. 2014.

    Tako je isto i u Prokuplju. U samom centru grada imate malu farmu u dvoristu porodice Kostić.I nikome ništa. Više puta prijavljivano inspekciji.Konji vuku zapregu po sred glavne ulice i vrše nuždu.

  • Mile

    20:02 // 21. 8. 2014.

    U pitanju su stanari iz ul.Triglavska21a(celo naselje500-600 ljudi ima istu adresu) a necinjenje nadleznih sluzbi u vezi ovog ali i problema divlje gradnje,kradja itd je revans za izbornu pobedu SNS-a

  • Dragana

    13:53 // 20. 8. 2014.

    Zna se ko čuva i pušta te konje i živinu ulicama i kome niko ništa ne može da kaže jer se gradskoj vlasti i policiji tresu gaće od njihovih NVO !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: