Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 17. 1. 2020.

| Društvo

Fasada zgrade Oficirskog doma već propala, renoviranje zadužbine Đoke Jovanovića još traje

Autor:J. A. Izvor:Južne vesti
fasada Oficirski
Fasada propala posle 4 godine; foto: Vanja Keser

Fasada zgrade Oficirskog doma u Nišu, koja je rekonstruisana pre samo četiri godine, već je oronula. Zašto za tako kratko vreme i da li će biti obnovljena ne odgovaraju iz Gradske uprave. Još jedna problematična jeste i zadužbina Đoke Jovanovića u Voždovoj ulici, čija fasada je renovirana prošle godine i već je naprsla na nekim mestima, ali iz KLERP-a uveraju da su radovi još u toku.

Zgrada Oficirskog doma izgrađena je 1980. godine kao privatna kafana, 1914. i 1915. godine kada je Niš bio ratna prestonica u njoj su zasedale Vlada i Narodna Skupština, u njoj je usvojena "Niška deklaracija" i pod zaštitom je države kao spomenik od velikog značaja. VAK_7302 Fasada Oficirskog doma se već raspada; foto: Vanja Keser

Novcem iz gradskog i državnog budžeta zgrada je renovinarana od 2013. godine i uz brojne probleme i sudske sporove konačno obnovljena i otvorena za posetioce 2016.

Nepune 4 godine kasnije fasada se raspada, iako su milioni uloženi u njenu obnovu. Zašto - ne odgovaraju iz Kabineta gradonačelnika i pomoćnica Marina Kostić je novinare uputila da odgovore na pitanja o Oficirskom domu potraže od Gradske uprave. VAK_7312 Fasada Oficirskog doma se već raspada; foto: Vanja Keser

U vezi sa navedenom tematikom i pitanjima obratite se nadležnom gradskom Sekretarijatu za investicije - odgovorila je Kostićeva.

VAK_7308 Fasada Oficirskog doma se već raspada; foto: Vanja Keser A po tradiciji, novinari iz GU ne mogu da dobiju odgovore ni na jedno pitanje, jer sekretari upućuju na načelnika Ljubišu Janića, koji ne odgovara, pa ni na pisma koja je sam tražio da mu se pošalju.

Tako ostaje nepoznato kako se u kratkom roku desilo da je fasada u jako lošem stanju i da li je u planu da ponovo bude obnovljena.

Inače, u ovoj zgradi su danas prostorije Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, Kancelarije za mlade i Galerija.


Zadužbina Đoke Jovanovića trebalo da bude obnovljena za 60 dana, a još nije

VAK_7367 Zadužbina Đoke Jovanovića trebalo da zasija novim sjajem, ali nadležni kažu da radovi još traju; foto: Vanja Keser Jedna od fasada čije obnavljanje je najavio tada premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jeste zadužbina nekadašnjeg dobrotvora Đoke Jovanovića u Ulici Vožda Karađorđa u Nišu. Njena obnova najavljena je prošle godine, kada je završena rekonstrukcija spoljašnjosti zgrada pod zaštitom zbog kulturnog značaja.

Rekonstrukcija fasade je počela maja prošle godine i prema tadašnjim najavama trebalo je da bude završena za 60 dana. Međutim, samo je delimično osvežena i u pojedinim delovima je već popucala. Iz KLERP-a odgovaraju da radovi još traju.

VAK_7363 Zadužbina Đoke Jovanovića trebalo da zasija novim sjajem, ali nadležni kažu da radovi još traju; foto: Vanja Keser Do sada je, na osnovu ugovorne obaveze, zgrada oprana vodom pod pritiskom, očišćena od grafita, premazana antigrafitnom zaštitom i postavljena je odgovarajuća nova dekorativna rasveta. Kako su radovi još u toku, za otklanjanje eventualnih grešaka i nedostatataka nalog izvođaču daje nadzorni organ, a u slučaju da izvođač ne postupi po nalogu nadzora, aktivira se ugovorena garancija za dobro izvršenje posla - navode u KLERP-u.

Ipak, ne preciziraju zašto se renoviranje odužilo, jer je prema ranijim najavama koje su davali ova zadužbina trebao da zasija još pre nekoliko meseci.

Podsetimo, osim ove fasade najavljeno je i uređenje spoljašnjosti Gradske kuće, ali ti radovi još nisu počeli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tony

    09:10 // 3. 2. 2020.

    ...zašto se fasada raspala posle samo 4 godine od rekonstrukcije...odgovor je veoma jednostavan - jer su svi dobri majstori pobegli iz Srbije, neće niko da radi za male pare, ovo što je ostalo su priučeni "majstori" koji pojma nemaju a pobeći će i oni samo da se malo ispraksuju ovde u Srbiji, a dok se oni nauče da rade dešavaće nam se ovakve stvari

  • Vlasta

    04:12 // 19. 1. 2020.

    Kako to da se desi pa kod njih je sve naj naj, zato nam se iseli milion mladih ljudi zbog dobrote ne nego zbog bahatih i neodgovornih kao sto su ovi.

  • Krpeno

    18:19 // 18. 1. 2020.

    Kako u toku, kad sklonjene skele sa zadužbine, a nije nista ni radjeno, samo stavljeno dekorativno svetlo. Prizemlje nije ni pipnuto. Pa odite do novouradjene ulice od skretanja iz Vardarske ka Apelacionom, već uleglo i ispucao asfalt. Gde su prigovori na kvalitet radova. Kad će da završe park kod gradonacelnikove rezidencije. Pa naplatne rampe skrpljene, rade ih 4 meseca i nisu gotove

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: