Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 29. 4. 2024.

| Društvo

"Ferka" poziva Nišlije da podnesu prigovor na listu SNS-a zbog Vučića

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Niš centar
"Građani se suočavali sa situacijom da su sa pisarnica upućivani u kancelarije u kojima nije bilo nikoga"; foto: Davorin Dinić

Zbog toga što će lista za lokalne izbore Srpske napredne stranke i ove godine nositi ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kampanja za fer izbore “Ferka” pokrenula je akciju organizovanog slanja prigovora na takav naziv liste. Međutim, kako kažu, građanima onemogućeno da podnesu prigovore na izborne liste, zato što je pisarnicama ograničeno radno vreme, a građani imaju samo 48 sati da podnesu prigovore.

Kako kažu iz “Ferke”, Nišlije će prigovor na listu “Aleksandar Vučić - Niš sutra” moći da podnesu do utorka, 30. aprila.

Za prigovore u Nišu taj rok ističe u utorak 30. aprila, ali u različita vremena: za gradske izbore u Nišu rok je do 15:32, za izbore u opštini Pantelej do 17:54, Palilula do 16:02, Medijana do 17:48 i Crveni Krst do 19:45.

Kako u Opštini Niška Banja još uvek nije objavljeno rešenje o proglašenju liste SNS-a, kažu iz "Ferke" da će u toj niškoj opštini 48 sati za prigovore početi od trenutka kada lista bude bila zvanična.

Takođe, navode da građani koji žele da podnesu prigovor trebalo da sa njihovog sajta skinu obrazac koji se odnosi Grad Niš i opštinu u kojoj žive, a potom popune lične podatke na prvoj strani, a datum i potpis na poslednjoj.

U roku navedenom u tabeli i tokom radnog vremena opštinske pisarnice, potpisani prigovor predajte u dva primerka na pisarnici i uzmite potvrdu o prijemu. Druga mogućnost je da pošaljete preporučenom poštom na adresu vaše opštinske izborne komisije, koju ćete naći u tabeli gde je i obrazac prigovora, ali molimo vas da to uradite blagovremeno kako bi se na potvrdi o prijemu pošiljke videlo da je primljena pre isteka roka - kažu iz “Ferke”.


Nakon toga, Izborna komisija ima rok od 72 sata nakon prijema prigovora da odluči.


Do sada građani bili sprečeni da podnesu prigovore

Kampanja "Ferka" apeluje na odgovorne u niškim opštinama da omoguće predaju prigovora na pisarnicama tokom trajanja roka za predaju, kako bi se omogućilo građanima da u zakonskom roku od 48 sati, bez ometanja, podnesu prigovore na izbornu listu.

Danas su se građani suočavali sa situacijom da su sa pisarnica upućivani u kancelarije u kojima nije bilo nikoga. Pronalaženje po opštini službenika ili članova izbornih komisija da bi se predao prigovor, ne sme da predstavlja standard jer to direktno uskraćuje biračka prava - kažu iz “Ferke”.

Navode da su im građani prijavili da su pisarnice u opštinama bile zatvorene nedeljom i time im je direktno onemogućeno da tokom jučerašnjeg dana podnesu prigovore.

Ovakva praksa direktno utiče na pravičnost izbornog procesa. Većina rešenja je postavljena na sajt RIK-a u sred noći, tako da rokovi i ističu u to isto vreme dva dana kasnije - saopštili su.

Zbog toga zahtevaju od opština da omoguće kontinuiran rad pisarnica u skladu sa zakonskim rokovima i izbornim aktivnostima, a pozivaju građane kojima bude onemogućeno da to učine, da im se jave na mejl adresu [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan Marinković građanin sa dostojanstvom

    02:22 // 30. 4. 2024.

    Naprednjaci kontrolišu skoro sve moguće medije,drže javna preduzeća pa samim tim drže radnike na "kratkom povodcu" i primoravaju ih na razne načine da skupljaju sigurne glasove tzv VDV i da botuju za stranku...Primitivci povodljivi...Tako da svakako borba nije fer! Sa druge strane narod je postepeno ali sigurno uvideo da su na vlasti prevaranti i šibicari pogotovo na lokalu. Treba im videti leđa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: