Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 8. 5. 2019.

| Društvo

Festival matematike po peti put u Nišu

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
matematika
“Matematika u maju” je naziv ovog festivala; foto: foto: flickr.com; AJC ajcann.wordpress.com, CC

Interaktivne radionice, izložbe, predavanja, logičke igre, optičke iluzije, origami, učenje u mine-craftu, upoznavanje sa robotikom i programiranjem uz pomoć pyton-a i micro:bit-a, “op art” i “string art”, kompjuterske matematičke igrice i još mnogo toga biće organizovano za građane Niša, u subotu 11. maja na petom Festivalu matematike u niškom Regionalnom centru od 10 do 18 sati.

“Matematika u maju” je naziv ovog festivala, koji se tradicionalno već peti put održava u Nišu u organizaciji Udruženja NiMat-Niška matematika.

U velikoj sali Regionalnog centra biće izložene matematičke igrice namenjene predškoskoj, osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj deci, a glavni promoteri matematike biće vršnjački edukatori.

Organizatori kažu da im je želja da matematiku približe mladima, popularizuju je, šire ideje vezane za matematiku i povežu je sa ostalim naučnim oblastima i pojavama u svakodnevnom životu.

Deo ciljne grupe su i deca sa posebnim potrebama, koja su aktivno učestvovala na predhodnim festivalima čime se na pozitivan način postigla njihova integracija u društvo, a pozvana su i deca iz GRUBB centra (Gipsy Roma urban Balkan beats). Svaki posetilac će moći da pronađe sadržaj koji odgovara njegovom uzrastu, kapacitetu i sposobnostima- navode organizatori.

Posetioci festivala imaće priliku i da posete Park nauke, i upoznaju se dostignućima poznatih naučnika, a na drugom delu, biće organizovana predavanja i prezentacije “Nastavnika za nastevnike” koja imaju za cilj razmenu iskustva, primere dobre prakse, konsultacije i saradnju a imaćemo i dva skajp uključenja za predavače iz Amerike- kažu iz Udruženja NiMat-Niška matematika.

Nastavnike i posetioce očekuje mnoštvo novih ideja i pristupa obrazovnom procesu, te pozivaju sve ljubitelje matematike da posete Festival, jer će učenici sa svojim nastavnicima na kreativniji pristup moći da matematiku približe i primene u svakodnevnom životu.

Promoteri, kako poručuju iz Udruženja, biće nastavnici sa svojim đacima iz Aleksinca, Prokuplja, NIša, Leskovca, Novog Pazara, Smedereva, Čačka, Pančeva, Bora, Vlasotinca, Trupala i ostalih okolnih mesta Niša, i gosti iz srpske škole iz Budimpešte.

Festival se održava uz podršku Centra za promociju nauke iz Beograda, Opštine medijana, i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanja u NIšu.

Podsetimo da je manifestacija "Matematika u maju" osnovana 2015. godine sa željom da matematika postane popularnija i da se promovišu ideje vezane za nju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nepravulnosti-ma

    15:18 // 8. 5. 2019.

    Da naucimo da resavamo zivitne probleme, jer oni jaceg intelekta ostaju stabilni i u ravnotezi koristeci cinjenice da bi resili problem, dok oni mentalno nezreli bivaju preplavljeni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: