Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 18. 10. 2023.

| Društvo

Festival nemačkih filmova “između percepcije i stvarnosti” u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
bioskop
Od 26. do 29. okotbra; foto: V. Keser

Sedam nemačkih savremenih filmova očekuje Nišlije od četvrtka, 26. oktobra do nedelje, 29. oktobra na 12. izdanju GoetheFEST-a, koji će biti održan u bioskopu Cineplexx. Organizatori navode da će filmovi pružiti analizu aktuelnih pojava u savremenom društvu.

Prvo veče festivala koji ove godine ima slogan “Refleksije - između percepcije i stvarnosti”, od 19:30 otvoriće filmska adaptacija bestselera nemačkog standup komičara i pisca Feliksa Lobrehta Sunce i beton u režiji Dejvida Vnenta.

Film će, prema najavama, publiku odvesti u centar socijalnih nepravdi, a za četvoricu tinejdžera i glavnih protagosnista to je kvart pun droge, rep muzike, nasilja i dosade.

Narednog dana, u petak, 27. oktobra od 19 sati Nišlije će moći da pogledaju projekciju filma Obični, rediteljke Sofi Linenbaum, dugometražnu naučno-fantastičnu satiru.

Od 21 sat biće prikazan film Egzil Visara Morene. Teme ovog nadrealnog trilera o paranoji i identitetu, sa elementima nekonvencionalnog smisla za humor, jesu posledice integracije, asimilacije i ksenofobije po život čoveka - navode organizatori.

Dan kasnije, od 19 sati, na programu će biti film Ilkera Čataka Zbornica, koji je bio nominovan za Oskara, a od Nemačke filmske akademije dobio je nagrade za najbolji film, režiju, scenario, montažu i glavnu žensku ulogu.

Od 21 sat, gledaoci će imati prilike da odgledaju još jedan film koji je bio nominovan za Oskara, Sveti pauk, reditelja Alija Abasija, rađen u dansko/nemačko/švedsko/francuskoj koprodukciji.

 Reč o najiranskijem filmu ikada snimljenom, koji je začeo pukotinu u cenzuri dugoj 50 godina. Reditelj i ostali učesnici iranskog porekla u filmu snose teške posledice odluke da se društveno angažovano pozabave temom femicida kao posledice mizoginiije u kontekstu islamskog fundamentalizma, upravo u vreme iranskih protesta za ženska prava - kažu iz GoetheFEST-a.

Poslednje veče festivala, 29. oktobra, otvoriće film Zaljubljena Orfeja reditelja Aksela Raniša, a iz GoetheFEST-a kažu da film spaja operu i film.

Dvanaesto izdanje festivala zatvoriće film Čovekove mere Larsa Karumea, drama o nemačkoj kolonijalnoj istoriji i zločinima nad nambijskim plemenima Herero i Nama, koje istoričari smatraju prvim genocidima 20. veka.

I ove godine program je, ističu, tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa festivala autorskog filma Berlinala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aristotel

    18:32 // 18. 10. 2023.

    znaju li se cene

    • pavle

      23:29 // 18. 10. 2023.

      po 200 dinara su karte, sudeći po repertoaru bioskopa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: