Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 16. 7. 2021.

| Društvo

Festival posvećen staroplaninskim rekama prvi put u Temskoj

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Predložena izmena zakona
Stara planina i njene u reke u središtu festivala; ilustracija; foto: Vanja Keser/JV

Brojna predavanja, izložbe, turističke ture i obilazak prirodnih lepota, kao i projekcije studentskih filmova, biće deo prvog festivala Muzeja odbrane reka Stare planine, koji će se od 22. do 25. jula održati u pirotskom selu Temska.

Uz podršku stanovnika Temske, brojnih naučnih radnika i umetnika iz cele zemlje i zahvaljujući udruženju Licej, a na 50-godišnjicu borbe za reke i prirodu, prošle godine otvoren je novi kulturni prostor na Staroj planini - Muzej odbrane reka Stare planine.

Godinu dana kasnije, prva godina postojanja muzeja obeležiće se festivalom, a Temska će biti domaćin brojnim umetničkim, kulturnim i naučnim događajima. muzej Festival od 22. do 25. jula; foto: MORSP

Naši gosti imaće priliku da prisustvuju svečanom otkrivanju spomen ploče i književnom času posvećenom književniku i novinaru Slobodanu Džuniću. Takođe, biće u prilici da čuju predavanje pod nazivom "Kraj dugog srednjovekovlja na središnjem Balkanu", istoričara Dejana Ćirića, da vide autorsku izložbu "Povratak izvoru", umetnice Ivane I. Kostić, kao i da prisustvuju brojnim naučno-popularnim predavanjima o značaju očuvanja biodiverziteta - kažu organizatori.

Kulturni program biće upotpunjen i turističkom ponudom ovoga kraja - obilascima manastira Svetog Đorđa, najlepših vodopada i vidikovaca Stare planine.

Kao poseban deo festivala, Temska će biti domaćin i filmskom festivalu studentskog filma "Bistre reke" u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Na ovogodišnjem festivalu, po drugi put, biti dodeljena nagrada koju dodeljuje Muzej odbrane reka Stare planine za životno delo u oblasti zaštite životne sredine - "Plava povelja Stare planine“ za doprinos u oblasti zaštite životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: